Jaunieji sukčiai patiklių aukų ieškojo skelbimų portale

Pinigų sukčiaujant prasimanyti pabandę penki jauni šiauliečiai į jų kišenes byrėti ėmusiais pinigais džiaugėsi neilgai.

Teisiamųjų suole atsidūrė penki sukčiavimu apkaltinti jauni šiauliečiai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisiamųjų suole atsidūrė penki sukčiavimu apkaltinti jauni šiauliečiai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Dec 3, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:10 AM

Demaskuoti ir teisiamųjų suole atsidūrę vaikinai trečiadienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo nuosprendį.

Kaltu dėl sukčiavimo ir dokumento suklastojimo pripažintam 22 metų Irmantui Jakutoniui teismas apribojo laisvę vieneriems metams ir keturiems mėnesiams bei priteisė nuo jo nukentėjusiam žmogui atlyginti 680 litų žalą.

Be to, šis nuteistasis dar turės 80 valandų neatlygintinai dirbti sveikatos priežiūros, globos ar rūpybos įstaigose, kuriose rūpinamasi neįgaliai ar nusenusiais žmonėmis.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme I.Jakutoniui skirta ir 2600 bauda, o laisvės apribojimo terminas dar pailgėjo 15 parų.

Apribojo laisvę ir skyrė baudą

Kartu su I.Jakutoniu į teisiamųjų suolą sėdusiam 18 metų Benui Bagdonui už sukčiavimą teismas laisvę apribojo 1 metams ir 4 mėnesiams.

Subendrinus šia bausmę su anksčiau už vagystes paskirta bausme B.Bagdonui laisvės apribota dvejiems metams.

Už vagystę į policijos akiratį anksčiau jau patekti spėjusiam 17 metų Rokui L. teisme taip pat teko atsakyti už sukčiavimą. Teismas kaltu dėl sukčiavimo pripažintam nepilnamečiui teismas skyrė 3120 litų baudą.

Kiek mažesnė – 1820 litų – bauda buvo skirta ir kaltu dėl sukčiavimo pripažintam 20 metų Donatui Gelžiniui.

Penktąjį teisiamąjį – 19 metų Edmundą Shaltmerį – teismas nuo baudžiamosios atsakomybės atleido. Šiam jaunuoliui skirta auklėjamojo pobūdžio priemonė – jis įpareigojo dirbti arba registruotis darbo biržoje.

Dar du sukčiai teisiamųjų suolo išvengė, nes jie nusikaltimus įvykdė dar nesulaukę šešiolikos metų, todėl negalėjo būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pasigamino netikrą pažymėjimą

Šių jaunų šiauliečių aukomis tapo devyni įvairias prekes per skelbimų portalą skelbiu.lt pardavinėję žmonės iš įvairių Lietuvos miestų.

Sukčiauti jaunuoliai ėmė 2013 metų pavasarį.

Sumanęs apgauti prekes per skelbimų portalą parduodančius žmones I.Jakutonis pasigamino netikrą mokinio pažymėjimą ir SEB banko sąskaitos išrašą apie mokėjimo nurodymą.

Netikram mokinio pažymėjimui pasigaminti I.Jakutonis pasinaudojo internete užmatytu vienos Šiaulių gimnazistės pažymėjimu.

Nusikopijavęs šį pažymėjimą I.Jakutonis įrašė išgalvotą vardą ir pavardę.

Į atsispausdintą pažymėjimą klastotojas įklijavo savo nuotrauką. Tokių mokinio pažymėjimų ruošinių aferistas pasidarė net šešis.

Vietoj telefonų atsiuntė akmenį

Pernai gegužės 1 dieną pasiskambinęs telefoną per skelbimų portalą parduodančiam žmogui I.Jakutonis pasisiūlė prekę nupirkti.

Pasiuntęs pirkėjui suklastotą banko sąskaitos apie mokėjimo nurodymą aferistas gavo 680 litų kainuojantį telefoną.

Lengvai į jo rankas patekęs telefonas paskatino sukčių ieškoti naujų aukų.

I.Jakutonis tokiu pačiu būdu pamėgino apgauti telefonų pardavėją, kuris už du telefonus prašė 2080 litų.

Pirmos sėkmės apakintas I,Jakutonis nesuprato, kad šiuos telefonus pasikėsino pasisavinti iš kartą jau apgauto ir dabar kitu telefono numeriu vėl skelbimą įdėjusio pirkėjo.

Šįkart telefonų pardavėjas nesileido mulkinamas ir vietoj telefonų sukčiui atsiuntė supakuotą akmenį.

Pasisavino ir auksinę grandinėlę

Netikrą gimnazisto pažymėjimą pasidaręs B.Bagdonas savo aukų taip pat dairėsi naršydamas skelbimų portale skelbiu.lt.

Šis šiaulietis balandžio 28-ąją apgavo du telefonus už 1470 litų jam parduoti sutikusį žmogų. Telefonus nieko blogo neįtaręs pardavėjas įdavė į Šiaulius vykstančio autobuso vairuotojui.

Sukčiaudamas B.Bagdonas iš kitų prekeivių pasisavino ir 1100 litų kainuojantį planšetinį kompiuterį bei 1100 litų kainuojantį mobiliojo ryšio telefoną.

Rokas L. pasinaudojęs tokiu sukčiavimo būdu iš skelbimų portalo pardavėjų pasisavino 1050 litų kainuojantį telefoną, 2110 litų kainuojančią 16,5 gramų svorio auksinę grandinėlę.

Kartu su G.Gelžiniu ir E.Shaltmeriu Rokas L. pasisavino ir 1220 litų kainuojantį fotoaparatą, kurį padovanojo savo draugui.

Jaunųjų sukčių sugalvotas sukčiavimo metodas būtų neveikęs, jei prekių pardavėjai jų nebūtų skubėję išsiųsti pirkėjais apsimetusiems sukčiams.

Pasak pareigūnų, pardavėjams paprasčiausiai tereikėjo įsitikinti, kad už prekę pervesti pinigai tikrai papildė jų banko sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.