Agurkinių byloje – buvusio narkotikų prekeivio pasakojimas

Klaipėdos apygardos teisme antradienį vyksta paskutinis šiais metais Kauno Agurkinių gaujos baudžiamosios bylos nagrinėjimo posėdis. Visa diena skirta buvusio įtariamojo, dabar valstybės saugomo liudytojo Viliaus Šukštos apklausai.

V.Šukšta tikina viską derinęs tik su S.Velečka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Šukšta tikina viską derinęs tik su S.Velečka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-12-09 13:14, atnaujinta 2018-01-19 14:44

40 metų vyras buvo vienas įtakingiausių Agurkinių gaujos narių, organizavęs narkotikų pirkimą Olandijoje ir pardavimą Rusijoje. Tačiau prokurorams papasakojęs apie Agurkinių nusikalstamą veiklą ir savo darbelius jis nemažai laimėjo – išvengė kaltinimų, atgavo sumokėtą užstatą ir tapo liudytoju.

Į teismo salę atlydėtas dviejų „Aro“ kovotojų jis iki pietų ramiai pasakojo savo istoriją.

Pasak V.Šukštos, jis su Agurkinių vadu Sauliui Velečka susipažino gal 2003 metais, bet tuometinius santykius apibūdino tik kaip „labas – viso gero“.

„Gal 2010-aisiais susitikome su Leonidu Buleika ir Sauliumi. Tada ir prasidėjo visi reikalai. Sakau, aš galiu paimti narkotikų Olandijoje ir atiduoti Rusijoje. Reikia sutvarkyti kelią (pergabenimą- red.). Tai Saulius sakė – duosiu žmogų“,– teisme pasakojo V.Šukšta.

Apie didžiules narkotikų siuntas V.Šukšta kalbėjo paprastai – tarsi apie kokį cukraus krovinį.

Iš pradžių Agurkiniai norėjo išbandyti naująjį bičiulį, todėl už pirmąją siuntą – 30 kilogramų Olandijoje perkamo hašišo davė tik pusę reikalingos sumos – 24 tūkst. eurų. Antra tiek V.Šukšta pridėjo pats.

Kai siunta sėkmingai pasiekė Maskvą ir buvo parduota nuspręsta bendradarbiauti toliau. Tuomet A.Šukšta Olandijoje nupirko 40 kilogramų už 65 tūkst. eurų, po kelių savaičių – 50 kilogramų hašišo.

„Bet tas krovinys Maskvoje užstrigo – nespėjo taip greitai pardavinėti. Nusprendžiau nuvežti „žolės“ į Maskvą. Iš Sauliaus už 10 kilogramų žolės gavau, atrodo, 22,5 tūkst. eurų. Ir sau nusipirkau 15. Jie dar sakė, kad turi vieną kilogramą kokaino – tas pats važiavimas, reikia pabandyti. Vežė mano pažįstamas lenkas dujų baliono slėptuvėje“, – aiškino V.Šukšta.

Jis tikino visus reikalus derinęs tik su S.Velečka. Kartais kalbėdavo su Norbertu Tučkumi, broliais Audriumi ir Dariumi Petkauskais – su kuriuo iš jų, tiksliai net negalėtų pasakyti, nes neatskiria.

Prokuroro klausiamas jis patikino, kad jo darbas buvo surasti, užsakyti ir parduoti narkotikus, tačiau jų pervežimu jis niekada nesirūpinęs.

Valstybės saugomas liudininkas taip pat pasakojo apie vieną vizitą su S.Velečka pas iš matymo matytą Kęstutį Liukaitį.

Mat jis turėjo aparatą, reikalingą gaminti kvaišalus, naudojant narkotinių priemonių prekusorių BMK. Aparatas kainavo apie 5 tūkst. eurų.

V.Šukšta, S.Velečka ir dar vienas rusas Maskvoje išsinuomojo namą.

„Čia nuvežėme aparatą ir galvojome prasukti gamybą, bet negavom kažkokios druskos, apsipykome ir išsiskirstėme. 500 litrų skysčio buvome nusipirkę už 140 tūkst. eurų“, – pasakojo V.Šukšta.

Jo teigimu, vėliau trečdalį skysčio nuvežus į Olandiją paaiškėjo, kad jis labai prastos kokybės. O paskui garaže saugotą prekę kažkas esą išpylęs.

Likę 350 litrų buvo parvežti į Kauną.

V.Šukšta taip pat pasakojo, kaip 2012 metais paprašytas S.Velečkos iš Kijevo į Lietuvą padėjo pargabenti maišelį šovinių.

„Nežinau, kiek jų ten buvo, neskaičiavau, gal du šimtai ar daugiau. Įdėjau vairuotojui į mašiną, apžiūrėjau tik Lietuvoje. Buvo ten ilgesnių, mažesnių, su raudonais, juodais galiukais. Sakė, neperšaunamas liemenes ima. Aš tam žmogui už parvežimą sumokėjau, o pats nieko negavau“, – aiškino buvęs kaltinamasis.

„Agurkinių“ gauja kaltinama ginkluoto susivienijimo organizavimu, didžiulio narkotikų kiekio įgijimu, laikymu ir realizavimu – jų veiklos zona apėmė ne tik Vakarų Europą, Rusiją, Ukrainą, bet ir Pietų Ameriką. Taip pat jiems pateikti kaltinimai dėl nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.