H.Daktaro advokatas teisme: „Jis teisiamas kaip epochos veidas“

Vietoj kalėjimo iki gyvos galvos – 20 metų nelaisvės. Tiek sušvelninti

H.Daktarą teisme palaikė ir jo artimieji.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
H.Daktarą teisme palaikė ir jo artimieji.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Dec 16, 2014, 11:08 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:13 AM

Laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos H.Daktarui buvo skyręs Klaipėdos apygardos teismas.

H.Daktaras pripažįsta vienintelį nusikaltimą – paso klastojimą, tačiau jei būtų pripažintas kaltu ir dėl nužudymo, advokatas prašė neskirti jam laisvės atėmimo iki gyvos galvos.

Europos žmogaus teisių teismas yra pasisakęs, kad šalyse, kurių įstatymai nenumato lygtinio paleidimo iki gyvos galvos nuteistiems asmenims, tokios bausmės nebūtų taikomos.

„Šiame procese H.Daktaras teisiamas kaip epochos veidas“, – kalbėjo advokatas. Jis priminė, kad nusikaltimai, kuriais kaltinamas H.Daktaras, įvykdyti prieš 20 metų – laukinio kapitalizmo laikais.

K.Ašmys teigė, kad H.Daktaro vardu tuo metu naudojosi daug nusikaltėlių, o procesas buvo išpūstas nuo pat suėmimo pradžios, todėl jam paskirta bausmė – parodomoji akcija.

K.Ašmys užsiminė, kad nemažai kaltinimų H.Daktarui grįsti buvusio vieno geriausių jo bičiulių Rimvydo Žilinsko, pravarde Taisonas, parodymais.

„R.Žilinskas – žmogus, kuris nusikaltimuose nedalyvauja, bet viską mato ir viską nori papasakoti“, – apie buvusį H.Daktaro bendražygį kalbėjo advokatas.

Daktarų grupuotės veiklą tyrusiems pareigūnams R.Žilinskas papasakojo Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, pagrobimo aplinkybes. Jo kūnas nerastas iki šiol, tačiau Apeliaciniame teisme advokatai buvo suradę liudytojų, kurie Mongolą matė praėjus keliems mėnesiams po tariamo jo nužudymo.

Nuoširdų prisipažinimą suraitęs R.Žilinskas prisipažino Marijampolėje su Iliodoru Popovu pirkęs automobilį „Volkswagen Golf”, kuriuo naudojosi Sigito Čiapo žudikai. Po to į nurodytą vietą nugabenęs ir krepšį su automatais.

Byloje teigiama, kad nužudyti S.Čiapą nurodė H.Daktaras, tačiau tuo metu jis buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

„Žmogus sėdėjo kalėjime, bet buvo suinteresuotas nužudymu ir yra kaltas? Su tokia situacija per savo darbo praktiką susiduriu pirmą kartą", – kalbėjo K.Ašmys.

Advokatas tikino, kad nelaisvėje būdamas H.Daktaras neturėjo jokių galimybių.

Kalėjime pas H.Daktarą niekada nebuvo rastas joks telefonas, jis nebuvo baustas už jokius tvarkos pažeidimus.

Skirti su laisve nesusijusią bausmę prašė ir trejiems metams nuteisto R.Žilinsko advokatas. Nuteistajam jau 70 metų, jo silpna sveikata, be to, jis augina nepilnametę dukterį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.