Jonavą kausto baimė: pedofilas tyko vaikų

To Jonavoje, ko gero, dar nėra buvę – iš miesto staiga tarsi išgaravo vaikai, ypač mergaitės. O jeigu jas kur nors ir išvysi, tai tik einančias su suaugusiaisiais: tėvai bijo dukteris vienas išleisti iš namų, nes gatvėje jų gali tykoti pedofilas.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė („Lietuvos rytas“)

Dec 16, 2014, 6:15 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:02 AM

„Atrodo, kad visa Jonava veda vaikus į mokyklą. Prie jų pilna automobilių, tėvų. Žmonės įbauginti ir pikti. Iškrypėlis nuskriaudė ne vienos šeimos mergaitę – jis nuskriaudė visų mūsų dukteris. Nepamenu, kada tokia didelė nelaimė būtų buvusi Jonavoje“, – kalbėjo jonaviškė Birutė.

Jos sutuoktinis, kaip ir daugelis jonaviškių, pirmadienio rytą vaikus palydėjo į mokyklą ir pasitiko grįžtančius.

Mergaitę sekė nuo mokyklos?

Baimė Jonavą sukaustė po to, kai praėjusį penktadienį P.Vaičiūno gatvės devynaukščio namo laiptinėje pedofilas išžagino dešimties metų mergaitę.

Nors apie nusikaltimą policijai pranešta iš karto, o gausios pareigūnų pajėgos ėmė šukuoti miestą, iškrypėlis dingo be pėdsakų.

Į pagalbą buvo pasitelkti ir kinologai su tarnybiniais šunimis, tačiau greičiausiai todėl, kad daugiabučio laiptinėje per daug skirtingų kvapų, jokios apčiuopiamos naudos tai nedavė.

Nusikaltimas įvykdytas ypač įžūliai – manoma, kad pedofilas mergaitę sekė nuo mokyklos ir užpuolė tada, kai ji įžengė į laiptinę.

Šiame daugiabutyje gyvenantys žmonės nieko nepastebėjo ir negirdėjo.

Apie išžagintą mergaitę pranešė jos motina, o mažametė buvo perduota medikams.

Dukterį moko šauktis pagalbos

Visą savaitgalį dieną ir naktį dirbę Jonavos bei Kauno pareigūnai įtariamojo nesulaikė, todėl įbauginti vaikus auginantys jonaviškiai vakar į mokyklas juos lydėjo patys ir pasitiko grįžtančius.

Pirmadienį prie Jonavos J.Vareikio progimnazijos užkalbinta Vilija buvo atėjusi pasitikti savo antrokės dukters. Nors šeima gyvena vos keli šimtai metrų nuo mokyklos, išleisti vienos dukters motina nesiryžo.

„Pernai, kai duktė buvo pirmokė, visą laiką ją lydėjome. Šiemet jau bandėme leisti vieną, tačiau po šių baisių įvykių to nebedarysime“, – ištarė moteris.

Apie Jonavos Rimkų rajone įvykdytą sunkų nusikaltimą moteris sužinojo tą pačią dieną – penktadienį.

„Kai perskaičiau apie tai, duktė buvo vos prieš kelias minutes parėjusi iš mokyklos.

Nustėrau. Dabar dukteriai vis kartoju, kad gatvėje su jokiais nepažįstamais nesileistų į kalbas, o jei kas atsitiktų – kad nebijotų garsiai šaukti ir taip atkreiptų aplinkinių dėmesį“, – kalbėjo jonaviškė.

Netiki, kad pedofilą suras

Į mokyklas Jonavoje vakar ėjo ne tik tėvai, bet ir seneliai, tetos. „Aš pasiimu sesers vaiką. Vieną paleisti baisu“, – sakė Rimkų rajone sutikta moteris.

Jonaviškė Albina Misevičienė prie mokyklos lūkuriavo savo anūko.

Moteris pasakojo, kad įbauginti žmonės bijo vienus išleisti ir berniukus: „Tėvai dirba, todėl pasiimti vaikų eina seneliai. Mano anūkas gyvena Chemikų gatvėje, netoli tos vietos, kur buvo bandoma nusivilioti kitą mergaitę. Anksčiau vakarais kaimynų vaikai ėjo vieni pas kitus, dabar tėvai jų niekur neišleidžia.“

Tiek A.Misevičienei, tiek kartu su ja anūkų laukusiai Laimutei Antanaitienei baisiausia, kad niekas nežino, kaip atrodo pedofilas.

„Jokių prošvaisčių, kad jį ras. O kaip galima rasti, kai niekas nežino, kaip jis atrodo. Gal jo jau net nebėra Jonavoje“, – kalbėjo moterys.

Įspėjimai – per garsiakalbį

Apie gresiančius pavojus vaikus įspėjo ir mokytojai.

Tiesa, informaciją stengiamasi skleisti ribotą.

„Ne visi vaikai dar supranta, kas čia nutiko. Nei tėvai, nei mokytojai nenori traumuoti vaikų.

Todėl visi tik ir šneka apie tai, kad reikia saugotis nepažįstamų žmonių, nesileisti su jais į kalbas“, – kalbėjo pedagogai.

Jonavos pradinės mokyklos direktorė Birutė Prasauskienė pasakojo, kad vaikų saugumu susirūpinta jau po ketvirtadienio įvykio.

Būtent tą dieną buvo gautas pirmasis signalas apie galimai mergaites viliojantį pedofilą.

Rimkų rajone, Chemikų gatvėje, nežinomas vyras į daugiabučio laiptinę įviliojo septynerių metų mergaitę.

Ją gatvėje užkalbinęs nepažįstamas vyras paliepė eiti kartu, nes neva mergaitė apsivogusi parduotuvėje.

Tačiau verkiantį vaiką pamatė tame name gyvenanti moteris, o pabūgęs vyras pabėgo.

„Tą mergaitę išgelbėjo mūsų mokinės močiutė. Todėl ir penktadienį, ir pirmadienį vaikai buvo įspėti, kad nebendrautų su jokiais nepažįstamais žmonėmis ir po pamokų eitų tiesiai į namus.

Pirmadienį aš pati ėjau per klases, apie saugumą vaikai buvo informuojami ir per garsiakalbius prieš pamokas“, – sakė B.Prasauskienė.

Tačiau nei galimą pedofilą mačiusi septynmetė, nei ją išgelbėjusi jonaviškė neįsidėmėjo, kaip atrodo tas vyras.

Bandė kalbinti ir anksčiau?

Kol kas nežinia, ar Jonavoje nebuvo daugiau bandymų vilioti vaikus, – apie tai jie nepasisakė.

Viena mažametę dukterį auginanti jonaviškė po praėjusios savaitės įvykių prisiminė, kad jos dukterį maždaug prieš savaitę gatvėje buvo užkalbinęs nepažįstamas vyras, – apie tai moteris parašė socialiniame tinkle.

„Jis klausė, kodėl mergaitė čia vaikšto, ar neturi namų. Ji išsigando ir pabėgo. Duktė pasakojo tik tiek, kad tai buvo aukštas vyras, jo bruožų ji neįsidėmėjo“, – pasakojo moteris.

Vaizdo kameros nepadėjo

Jonavos policijos pareigūnai, pradėję sudarinėti įtariamojo fotorobotą, nuleido rankas – jo sudaryti tiesiog nėra iš ko.

Iškrypėlio apibūdinimas – labai bendro pobūdžio. Esą tai 30–40 metų aukštas vyras, galbūt rudų plaukų.

Policijos pareigūnai sudarė įtariamųjų sąrašus, tikrino visų galimų įtariamųjų pateiktus alibi, tačiau nė vienam įtarimų pareikšti nebuvo už ką.

Į iškrypėlio paieškas įsitraukė ir visuomenė, pareigūnams buvo pranešta apie kelis galimus įtariamuosius.

Nors buvo peržiūrėta visa vaizdo medžiaga, didelės naudos tai nedavė.

Tiesa, pareigūnų dėmesį buvo patraukęs vaizdo kamerų užfiksuotas vyras su gobtuvu ant galvos. Jo nuotrauką pareigūnai nešiojo po jonaviškių butus ir mėgino nustatyti asmenybę. Tačiau ir ši versija nepasitvirtino.

Prievartautojas ilgai šiurpino Kauną

* Kauno apygardos teismas 2013-ųjų balandį 20 metų kaunietį Elviną Plagą nuteisė 5 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme už aštuonių mergaičių prievartavimą.

* Prievartautojas keturis mėnesius baugino VI forto rajone gyvenančių mažamečių kauniečių tėvus. Jo užpultų mergaičių amžius – 7–11 metų.

* Pirmasis pranešimas apie išprievartautą moksleivę Kauno policijos pareigūnus pasiekė 2011-ųjų spalį, o nepraėjus net mėnesiui nusikaltėlis vėl išėjo į medžioklę.

* Jis elgėsi pagal tą pačią schemą – nusižiūrėtą mergaitę palydėdavo iki namų ir laiptinėje kėsindavosi išprievartauti.

* Aukų kaunietis dairydavosi netoli K.Baršausko gatvėje veikiančio prekybos ir pramogų centro „Molas“, tačiau ši aplinkybė pražudė jaunuolį – jį užfiksavo vaizdo kameros.

* Kelių mergaičių kauniečiui nepavyko išprievartauti, nes jos priešinosi ir šaukėsi pagalbos, riksmas atkreipdavo aplinkinių dėmesį, todėl nusikaltėliui tekdavo sprukti.

* Moksleivės atpažino užpuoliką ir prekybos centre darytame vaizdo įraše, labai panašiai apibūdino įtariamąjį.

* Kriminalistams itin pagelbėjo viena puikia atmintimi sužibėjusi mergaitė, mat pagal jos pasakojimą padarytas fotorobotas buvo stulbinamai panašus į E.Plagos nuotrauką.

* Paieškas apsunkino aplinkybė, kad žagintojas anksčiau nebuvo susidūręs su teisėsaugos pareigūnais, nesusijęs su nusikalstamomis gaujomis.

* Apklausę daugybę vyresnių klasių moksleivių pareigūnai pagaliau aptiko prievartautojo pėdsakus.

* Įtariamasis buvo sučiuptas prie savo namų Petrašiūnų rajone. Jis gyveno kartu su jaunesniu broliu ir oficialiai išsiskyrusiais tėvais.

* Pedagogai pasakojo, kad E.Plaga nebuvo kuo nors išsiskiriantis moksleivis, tačiau mokėsi neblogai ir savo elgesiu rūpesčių nekeldavo.

* Sulaikytas kaunietis neneigė užpuldinėjęs moksleives, tačiau nepateikė jokių savo poelgio motyvų, savo kaltę iš dalies pripažino ir nagrinėjant bylą teisme.

* Teisiamasis aiškino, kad parūkius kanapių apimdavo keisti pojūčiai, tad jis gerai nesuvokdavo, kas vyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.