Įtariamas Jonavos pedofilas pamatęs policiją labai nustebo

Ketvirtadienį po kelias dienas trukusių intensyvių paieškų policijai pavyko nustatyti ir sulaikyti paauglį, įtariamą mažametės išžaginimu Jonavoje. Po ilgo, atkaklaus ir nuoseklaus darbo ketvirtadienį Jonavoje nustatytas ir sulaikytas 16 metų įtariamasis, jam artimiausiu metu bus pareikšti įtarimai dėl šio nusikaltimo padarymo.

Pedofilo išpuolis buvo įbauginęs Jonavą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Pedofilo išpuolis buvo įbauginęs Jonavą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Vygandas Trainys

Dec 18, 2014, 2:57 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:36 PM

Policijos departamente surengtoje spaudos konferencijoje generalinis komisaras Linas Pernavas teigė, kad įtariamasis buvo sulaikytas namuose, jis - Jonavos gyventojas. Pareigūnas teigė, kad mažametės išžaginimu įtariamas jaunuolis yra žinomas policijai, tačiau, kadangi jis yra nepilnametis, pateikti daugiau faktų apie jo gyvenimą atsisakė.

Įtariamajam gresia iki dešimt metų kalėjimo.

Siūlys suimti 3 mėnesiams

Vaikinas nesitikėjo, kad pareigūnai jį greitai demaskuos - sulaikomas jis labai nustebo. Kurį laiką jis nesugebėjo ištarti nė žodžio. 

Paauglys nebandė bėgti ar priešintis. 

Pirminiais duomenimis, jo tėvai nėra asocialūs. 

Anksčiau jaunuolis buvo patekęs į policijos akiratį, bet ne dėl lytinių nusikaltimų. 

Kauno policijos vadovo pareigas laikinai einantis Darius Žukauskas atskleidė, jog įtariamąjį išžaginimu padėjo atskleisti ne vaizdo kameros. 

Pareigūnams pavyko jį išvilkti į dienos šviesą, laiku paėmus pirštų antspaudus, atlikus kitus veiksmus.

Atsakymus operatyviai pateikė DNR ekspertizę atlikę specialistai. Ši informacija taip pat padėjo tyrėjams.

Prokuroras Edvinas Alosevičius patvirtino, jog penktadienį Kauno apylinkės teismui bus prašymas suimti įtariamąjį ilgiausiai leistinam laikotarpiui 3 mėnesiams.  

Patikrino 30 vyrų

Jonavą įbauginęs nusikaltimas buvo įvykdytas prieš savaitę.

Policijos pareigūnai per visą paieškų laiką apklausė daugiau nei 200 asmenų, patikrino daugiau kaip 30 įtarimų sukėlusių vyrų. Kriminalistai teiravosi jų, ar jie nematė gatvėse įtartinų asmenų, ar galėtų suteikti tyrimui vertingos informacijos.

Bendradarbiaudami su kolegomis iš užsienio smurtinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai ieškojo biologinių (DNR) ir daktiloskopinių sutapimų duomenų bazėse, kuriomis naudojasi Europos Sąjungos teisėsauga. Policijos pareigūnai, tirdami nusikaltimą, sudarė įtariamojo psichologinį portretą, taip pat buvo tikrinami asmenys, anksčiau teisti už seksualinio pobūdžio nusikaltimus, tikrino aktyvių visuomenės narių teikiamą informaciją apie įtarimą sukėlusius asmenis.

„Buvo sudaryta jungtinė tyrimo grupė iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnų. Pastarąsias dienas dieną naktį buvo vykdomas darbas, nei minutei jis nebuvo nutrauktas ir bendrų pareigūnų bei Jonavos miesto bendruomenės pastangų dėka minėtas įtariamasis buvo nustatytas“, - sakė L.Pernavas.

Pareigūnai tikrino visos Europos duomenų bazes, ieškojo informacijos apie vyrus, kurie buvo teisti už panašius nusikaltimus, domėjosi neseniai sugrįžusiais iš kalėjimo prievartautojais. 

Tyrėjus sudomino panašios išprievartavimų istorijos Latvijoje. Tiesa, kalbėti apie sąsajas su Jonava dar anksti, tai paaiškės įsibėgėjant ikiteisminiam tyrimui. 

Gyventojai buvo labai aktyvūs

Pareigūnai prisipažino, kad sulaukė neregėto gyventojų aktyvumo ir pagalbos narpliojant nusikaltimą.

Jonaviškiai aktyviai stengėsi padėti teisėsaugai rasti iškrypėlį, telefonu skubėdavo pranešti apie jiems įtarimą keliančius asmenis.

Pareigūnai apklausė 30 vyrų, kaip galimų įtariamųjų įvykdžius šį itin žiaurų nusikaltimą. Buvo apklausti asmenys, kalėję už lytinius nusikaltimus.

Liudininkai prievartautoją apibūdino kaip šviesiaplaukį, apie 180 centimetrų ūgio, jis būdavo apsirengęs tamsiais drabužiais.

Nors netrukus po nusikaltimo įvykdymo nukentėjusioji mergaitė sakė, kad jos skriaudikui gali būti apie 30 metų, tačiau L.Pernavo teigimu, žinant nukentėjusiosios amžių, pareigūnai iškart įtarė, kad nusikaltėlis gali būti apibūdintas netiksliai. Ir jie neapsiriko.  

Manyta, kad nusikaltėliui gali apie 20 - 40 metų, bet išaiškėjo, kad įtariamasis - dar jaunesnis. 

Grasino sumušti

Pasak nusikaltimą tiriančių pareigūnų, penktadienio vidurdienį P.Vaičiūno gatvės daugiabučio laiptinėje 10 metų mergaitę išžaginęs vaikinas greičiausiai yra tas pats asmuo, kuris prieš tai vieną mergaitę mėgino įvilioti į spąstus Chemikų gatvėje.

Ketvirtadienį dieną vyriškis į Chemikų gatvės daugiabučio laiptinę atsivedė 7 metų mergaitę, bet išsigandęs gyventojų žingsnių paspruko palikęs vaiką. Gatvėse jis užkalbindavo vaikus ir nusekdavo paskui juos į daugiabučius.

Prieš įžengdamas į daugiabučius vaikinas atidžiai apsižvaldydavo, ar netoliese nevaikščioja praeiviai. 

Jonavos viešosiose vietose yra nemažai vaizdo kamerų, jų įrašus pareigūnai kruopščiai patikrino.

P.Vaičiūno ir Chemikų gatves skiria vos 200 metrų.

P.Vaičiūno gatvėje esančio daugiabučio gyventojai tvirtino negirdėję triukšmo, pagalbos riksmo. Prievartautojas pagrasino sumušti mergaitę, todėl ji nedrįso garsiai šaukti. Verkiantis vaikas apie smurtą papasakojo savo motinai, o ši iškart pranešė policijai.

Vaiką apkaltino vagyste

Įtariamasis prievartautojas gyvena kitame Jonavos rajone.

Ketvirtadienį mergaitei nepažįstamas jaunuolis pasakė, jog parduotuvėje apsivogė.

„Einam pas tavo tėvus, išsiaiškinsim“, - ištarė 16-metis.

Įbaugintas vaikas laiptinėje ėmė verkti. Laimingo atsitiktinumo dėka iškrypėlis nespėjo įvykdyti savo kėslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.