Pareigūnai V. Kastujevą suėmė trimituodami, o paleido tyliai

Finansiniais nusikaltimais įtariamas skandalingas verslininkas Vadimas Kastujevas jau laisvėje – gavę teismo leidimą įtariamąjį suimti 2 mėnesiams prokurorai staiga persigalvojo ir jį paleido už užstatą.

Lietuvos ir Rusijos įkalinimo įstaigų gultus išbandęs V.Kastujevas vėl gali mėgautis laisve ir prabanga.
Lietuvos ir Rusijos įkalinimo įstaigų gultus išbandęs V.Kastujevas vėl gali mėgautis laisve ir prabanga.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 18, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:48 PM

„Išnyko suėmimo pagrindai“, – taip mįslingai V.Kastujevo paleidimą į laisvę aiškino Vilniaus apygardos prokuroras Mindaugas Ražanskas, kontroliuojantis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliekamą ikiteisminį tyrimą.

V.Kastujevas ir dar 13 asmenų kaltinami dalyvavę tarptautinės organizuotos grupuotės veikloje ir savo nelegalia veikla valstybei padarę ne vieną milijoną litų nuostolių.

V.Kastujevas su kitais grupuotės nariais buvo sulaikytas, o netrukus teismas jį leido suimti 2 mėnesiams.

Savo kaltės verslininkas nepripažino, todėl suėmimą apskundė aukštesnės instancijos teismui, bet ir Vilniaus apygardos teismas jo į laisvę nepaleido.

Netrukus prokurorai persigalvojo ir V.Kastujevą paleido už užstatą. Tokia kardomoji priemonė skirta ir dar vienam grupuotės nariui, kurį teismas buvo leidęs suimti mėnesiui.

Paklaustas, už kokią sumą į laisvę paleistas Maskvoje jau kartą teistas ir vėl į teisėsaugos nemalonę pakliuvęs verslininkas, prokuroras vėl buvo mįslingas: „Užstatas nemažas, bet ne milijonas.“

Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo savininkas V.Kastujevas ir kiti grupuotės nariai kaltinami kelerius metus nelegaliai prekiavę prabangiais „Vertus“ mobiliaisiais telefonais ir tauriaisiais metalais. Teigiama, kad per lengvatinio apmokestinimo bendroves buvo vykdomas nelegalus verslas. Tyrėjų duomenimis, jis galėjo viršyti 10 milijonų litų apyvartą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, grupuotės nariai ES valstybėse įsigydavo telefonų „Versus“, kurių vienas kainuoja nuo 5 iki 20 tūkst. eurų. Telefonai buvo perkami legaliai, po to išgabenami į NVS šalis ir ten parduodami be dokumentų. Tokiu būdu gaujos nariai turtėjo nemokėdami nei pelno, nei importo mokesčių.

Prekyba metalu vykdavo atvirkščiai – iš kitų valstybių metalas per Lietuvą buvo išgabenamas į ES šalis ir ten pelningai parduodamas.

Nusikalstamoje grupuotėje veikė ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Rusijos piliečiai. Dalis įtariamųjų jau anksčiau buvo teisti už finansinius nusikaltimus.

Pasak M.Ražansko, ikiteisminio tyrimo metu jau yra surinkta nemažai įrodymų apie grupuotės darytus nusikaltimus, bet kada byla pasieks teismą, kol kas nedrįsta prognozuoti.

Sulaikius įtariamuosius buvo apribotos teisės į jų nuosavybę, nekilnojamąjį turtą ir prabangius automobilius. Areštuoto turto vertė, kaip teigiama, siekia ne vieną šimtą tūkstančių litų.

Įtartinos veiklos ėmėsi grįžęs iš Rusijos

Nelegalia veikla grupuotė vertėsi nuo 2011 metų, kai V.Kastujevas išėjo iš Rusijos kalėjimo ir grįžo į Lietuvą.

2008 metais šis vilnietis buvo sulaikytas Maskvoje, jam buvo pateikti įtarimai turto prievartavimu. Po metų teismas kaltinimus perkvalifikavo į sukčiavimą dideliu mastu.

Milijonierius ir jo bendrininkai buvo pripažinti kaltais dėl to, kad reikalavo 1 milijono JAV dolerių ir 1,5 milijono eurų iš banko „Industrijos kreditas“ vadovybės.

V.Kastujevui buvo skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau iš įkalinimo įstaigos jis buvo paleistas pirma laiko ir 2011 metais grįžo į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.