V. Matuzo teismo posėdis buvo lyg padėkos vakaras

Neįgaliuosius ir pensininkus globojančios organizacijos džiaugėsi buvusio Seimo nario Vito Matuzo suteikta parama ir visai nesidomėjo, iš kur pinigų gauna jo įsteigtas fondas. Teisme prokurorai įrodinėja, kad iš fondo praturtėjo ir pats politikas.

V.Matuzas (kairėje) ir A.Romanovskis vakar iš liudytojų išgirdo tik gerų žodžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Matuzas (kairėje) ir A.Romanovskis vakar iš liudytojų išgirdo tik gerų žodžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 18, 2014, 6:34 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 10:41 PM

Kai buvęs Seimo narys V.Matuzas pasirodydavo Panevėžio renginiuose, jį apstodavo įvairių organizacijų atstovai.

„Visiems reikėjo pinigėlių“, – Vilniaus apygardos teisme (VAT) pasakojo pensininkų bendrijos „Bočiai“ Panevėžio skyriui vadovaujantis Kęstutis Šeškus.

VAT apklausė keturis garbaus amžiaus visuomeninių organizacijų atstovus, kurie teigė taip ir nesupratę, už ką teisiamas pinigų jiems skyręs politikas.

Pasiūlė kreiptis į fondą

„Aš manau, kad V.Matuzas padarė gerą darbą“, – į teisėjo klausimą, kokį nusikaltimą įvykdė buvęs Seimo narys, atsakė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Algirdas Blažys.

A.Blažys prisiminė, kad 2011 metais susitikęs su V.Matuzu jam pasiguodė, kad trūksta pinigų ekskursijoms ir kitoms reikmėms.

V.Matuzas jam pasiūlė kreiptis į Vilniuje veikiantį fondą „Paramos iniciatyvos“. Dviejų tūkstančių litų paprašiusi organizacija netrukus juos gavo.

Seimo nariai – dosnūs

„Bočių“ Panevėžio skyriui „Paramos iniciatyvos“ per du kartus skyrė 7 tūkstančius litų.

„Reikia gražiai paprašyti pinigų ir duoda“, – kalbėjo šios organizacijos pirmininko pavaduotoja Aldona Paulavičienė.

Ji teigė, kad pagyvenusių žmonių organizacijai pinigų skyrė ne tik V.Matuzas, bet ir dabartiniai Seimo nariai Povilas Urbšys ir Petras Narkevičius.

Prieš keletą metų gauta parama teisme džiaugėsi ir neįgaliųjų asociacijos „Viltis“ Panevėžio skyriaus pirmininkė Nijolė Vaitelionienė: „Man didžiausias iššūkis – prašyti paramos. Rašome projektus, prašome ir privačių asmenų, ir įmonių. Vaikštome ištiesę ranką.“

Fondo „Paramos iniciatyvos“ jie prašė 2 tūkstančių litų, o gavo tūkstantį. Už šiuos pinigus neįgaliųjų švietimu užsiimanti organizacija nusipirko televizorių.

„Buvo labai nemalonu, kai atėjo du vyrukai ir paprašė parodyti paramos dokumentus“, – teisme kalbėjo pensininkė. Tik tuomet ji sužinojo, kad fondu „Paramos iniciatyvos“ domisi teisėsaugos pareigūnai.

N.Vaitelionienė gautos paramos nesiejo su politinėmis partijomis, nors paaiškėjo, kad prieš rinkimus organizacija platino konservatorių lankstinukus.

„Visos partijos myli Lietuvą, todėl į renginius mes kviečiame visų partijų atstovus. Prieš rinkimus lankstinukų mums davė ir socialdemokratai“, – kalbėjo panevėžietė.

Teisme aiškinosi ir meras

Prokurorai bando įrodyti, kad labdaros ir paramos fondą „Paramos iniciatyvos“ įtakingas konservatorius įkūrė siekdamas pasipelnyti.

Byloje teigiama, kad jis pasisavino 58 tūkstančius litų, skirtų paramai.

Neliko nuskriausti ir jo fondui pinigų skyrę verslininkai. Teigiama, kad V.Matuzas Seime įregistruodavo jiems palankių įstatymų pataisų.

Dėl to teisme aiškinosi buvęs Seimo narys, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tuometis Seimo narys pasirašė lobisto Andriaus Romanovskio pasiūlytą Pinigų plovimo prevencijos įstatymo projektą.

Politikas prisiminė, kad kartu su V.Matuzu teisiamas lobistas A.Romanovskis Seime buvo dažnas svečias.

V.Grubliauskas ikiteisminio tyrimo metu aiškino, kad jis pritarė šiam įstatymo projektui ir jį pasirašė norėdamas pasigerinti savo pasiūlytų įstatymų statistiką.

To jis neneigė ir apklaustas teisme: „Jei tebebūčiau Seimo narys, jį pasirašyčiau ir šiandien.“

„Man nebuvo žinoma, kad siūlydamas šį įstatymo projektą kas nors turi slaptų kėslų arba kokių nors interesų“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.