Negirdėti mainai – už kiaules siūlė lėktuvą

Kaišiadorių agrofirmos, kurioje dingo skersti atvežtų kiaulių mėsa, vadovas atgailaudamas buvo pasiryžęs parduoti net savo lėktuvą ir namus, bet netrukus persigalvojo. Kodėl?

Už dingusią mėsą galima sumokėti, bet galima į viską žiūrėti kiaulės akimis.<br>V.Balkūno nuotr.
Už dingusią mėsą galima sumokėti, bet galima į viską žiūrėti kiaulės akimis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 19, 2014, 5:51 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:53 PM

„Aš jaučiuosi kaip paskutinė kiaulė“, – bendraudamas su apgautais verslininkais ir apgailestaudamas dėl dingusių kiaulių prisipažino Kaišiadorių agrofirmos vadovas Kastytis Vasiliauskas.

Dėl kiaulių jam teko aiškintis ir finansinius nusikaltimus tiriantiems pareigūnams, kurie buvo susidomėję, kur iš Kaišiadorių agrofirmos dingo skerdiena, priklausanti prekybos tinklui „Norfa“.

Mėsa išgaravo iš skerdyklos

Dar praėjusių metų žiemą prekybininkai pasigedo daugiau nei 100 tonų mėsos, kurios vertė – 700 tūkstančių litų.

Kaišiadorių agrofirma bendrovės „Rivona“ užsakymu trejus metus skerdė kiaules, tačiau dalis produkcijos mįslingai dingo.

Lietuvos ūkiuose nupirktas kiaules „Rivona“ vežė į dvi skerdyklas.

Kaišiadoriškių paslaugos buvo patrauklios, nes iš patogioje geografinėje vietovėje įsikūrusios bendrovės šviežią mėsą galima greitai išvežioti į visuose regionuose esančias „Norfos“ parduotuves.

Paskerdus kiaulę automatiškai apskaičiuojamas visų kategorijų mėsos kiekis, o prekybininkams išrašomos dvi sąskaitos – gyvulių tiekėjo ir skerdimo paslaugas atliekančios bendrovės.

Šie dokumentai atrodė tvarkingi, bet specialistams patikrinus mėsos likučius paaiškėjo, kad nežinia kur prapuolė kiek daugiau nei 100 tonų skerdienos.

Kaišiadorių agrofirmos skerdykloje buvo likusios tik 282 kiaulių pusės. Šiuos likučius „Rivona“ išsivežė į savo gamyklos šaldytuvus.

Sudomino tik mokesčiai

Kilus įtarimų, kad mėsą savavališkai pardavė skerdimo paslaugas teikusi bendrovė, „Rivona“ kreipėsi į teisėsaugą.

Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnų nesudomino mėsos detektyvas.

Prieš porą savaičių prekybos tinklo vadovai sulaukė atsakymo, kad ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo nutraukė ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno skyrius.

Nutarimą nutraukti tyrimą priėmusi Kauno apygardos prokurorė Jolanta Dedelienė nuostolių patyrusiems verslininkams nenurodė jokių motyvų.

Ar jos sprendimui neturėjo įtakos tai, kad Kauno apygardos prokuratūros vadovas Darius Valkavičius anksčiau yra gyvenęs ir dirbęs Kaišiadoryse?

FNTT Kauno skyriaus pareigūnus sudomino tik Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) informacija, kad Kaišiadorių agrofirma galėjo neteisėtai susigrąžinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) už skerdieną, kurią neva pirko iš bendrovės „Rivona“.

Ikiteisminis tyrimas tęsiamas tik dėl aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Pateikė pokalbių įrašus

„Norfos“ vadovų teigimu, Kaišiadorių agrofirmai jie mėsos nepardavė, o sąskaita buvo pateikta tik tam, kad skerdimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovas galėtų atlyginti žalą dėl dingusios mėsos.

Pateikti sąskaitą paprašė ir savo parašu ją patvirtino Kaišiadorių agrofirmos vadovas K.Vasiliauskas.

Praėjusių metų vasarį jis buvo atvykęs į Vilnių ir dėl mėsos trūkumo bandė pasiaiškinti bendrovių „Norfos mažmena“ ir „Rivona“ vadovams.

Skerdienos istoriją tyrusiems pareigūnams buvo pateiktas antstolio patvirtintas šio pokalbio garso įrašas.

Pasiteisinti trūko žodžių

„Tikėkite, savo gyvenime nieko neapgavau. Dabar jau taip išėjo, kad apgavau, bet nežinau, kaip čia man išėjo“, – sunkiai rinkdamas žodžius „Norfos“ vadovams bandė pasiaiškinti pas juos atvykęs K.Vasiliauskas.

Jis bandė suskaičiuoti, kiek žalos padarė prekybos tinklui, ir pažadėjo ją atlyginti.

„Neturiu ką pasakyti ir nežinau, ką sakyti. Ir nežinau, kas čia atsitiko, bet žinau tiktai tiek, kad neliksiu skolingas“, – pats pokalbį pradėjo K.Vasiliauskas.

Turi dvarą ir lėktuvą

Viešumoje prabangiu gyvenimu mėgstantis pasipuikuoti Kaišiadorių agrofirmos vadovas siūlėsi parduoti ką nors iš savo nekilnojamojo turto ir taip atlyginti žalą.

Pirmiausia jis prabilo apie erdvų butą Vilniuje – teigė suradęs ir galimą pirkėją iš Dagestano, kuris jau apžiūrėjo butą, bet dėl pirkinio dar abejojo.

„Tikėjausi, kad tie rytiečiai ryžtingi, būna, kad rankpinigius duoda, tai būčiau iš karto atvažiavęs su...“ – aiškino K.Vasiliauskas.

Jis netrukus pridūrė: „Šiandien tris klientus turiu. Na, du, kurie, kai tik įdėjau skelbimą, iškart atsirado.

Verslininkas prabilo ir apie buvusio dvaro sodybą, kurioje jo šeima gyvena nuo 1998 metų.

Anksčiau „Lietuvos rytui“ jis yra pasakojęs, kad atkurti netoli Kaišiadorių esančią dvarvietę ir apleistą parką išleido penkis milijonus litų.

Susitikime su „Norfos“ vadovais jis užsiminė, kad vien sodybos tvora kainavo per milijoną litų.

Vėliau K.Vasiliauskas jiems siūlė atiduoti apleistą kiaulių kompleksą, gamyklą, o galiausiai net pareiškė: „Gal lėktuvo reikia? Turiu.“

Svetimo turto nešvaistė?

Nors Kaišiadorių agrofirmos vadovas viešai gyrėsi esąs ištikimas BMW markės automobilių gerbėjas, o už skolas siūlė atiduoti lėktuvą, susitikime tvirtino pinigų nešvaistantis: „Kaip pasakyti? Pasakyčiau, iššvaisčiau, bet dabar mano ne tas gyvenimo būdas, kad aš švaistyčiau.“

Jis bandė kalbėti užuominomis, bet taip ir nepaaiškino, kur dingo parduotuvių taip ir nepasiekusi mėsa.

„Ne, čia ne nelaimė, aš pats prisidirbau, kokia čia nelaimė“, – sutrikęs aiškinosi K.Vasiliauskas.

Verslininkas pripažino per vėlai susidomėjęs, kas vyksta įmonėje: „Matyt, per daug išgraibsčiau pats, ta prasme, aš taip dabar tik teisinuosi. Nors pats asmeniškai tai tikrai neišlaidavau.“

Pažadus greitai pamiršo

Agrofirmos vadovas ne tik negalėjo įvardyti, kokia skola iš tiesų yra susidariusi „Norfai“, bet ir išsidavė, kad slepia tikrąją apyvartą.

Nurodęs, kad Kaišiadorių agrofirmos metų apyvarta siekia beveik tris milijonus litų, jis pridūrė: „Dar galiu tiesą pasakyti, kad dar yra kokie 50 tūkstančių mėnesio apyvartos, kuri nerodoma. Matė jūsų apsaugininkai, mes nesislapstėme.“

Iš tiesų, kilus įtarimų, kad iš skerdyklos į parduotuves iškeliauja ne visa mėsa, „Norfa“ į Kaišiadoris buvo nusiuntusi savo apsaugos darbuotojus.

Kaišiadorių agrofirmos vadovas žadėjo nevengti atsakomybės: „Aš užėjau pasakyti, kad niekur nepasislėpsiu, niekur nepabėgsiu ir gal padėsite man tą problemą išspręsti.“

Kad galėtų padengti dėl dingusios mėsos susidariusią skolą, K.Vasiliauskas paprašė išrašyti sąskaitą, ją pasirašė ir pažadėjo pinigus sumokėti per mėnesį.

Atsakymas apstulbino

Bet dar nesibaigus skolos grąžinimo terminui verslininkai sulaukė juos apstulbinusio atsakymo – esą pati „Rivona“ už skerdienos likučių saugojimą Kaišiadorių agrofirmai skolinga 728 tūkstančius litų.

Todėl Kaišiadorių agrofirma nebeturi jokių skolų.

Kaišiadorių agrofirma skerdienos likučius esą saugojo nuo 2010 metų, tačiau kol nebuvo pastebėtas trūkumas, „Rivonai“ nebuvo pareiškusi jokių pretenzijų ir už šią paslaugą neatsiuntė nė vienos sąskaitos.

Apie tai K.Vasiliauskas neužsiminė ir atvykęs tartis su „Rivonos“ ir „Norfos mažmenos“ vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.