Nepilnametį žagintoją kraujas žavėjo, o meilė be atsako - žeidė

Atviros smurto scenos, patyčios, kraujas ir pamąstymai apie meilę ir vienatvę – būtent toks vaizdas krinta į akis atsidarius šiurpiu nusikaltimu kaltinamo paauglio anketą socialiniame tinkle „Facebook“.

Įtariamąjį žavėjo siužetai, kuriuose liejamas kraujasi.<br>AOP nuotr.
Įtariamąjį žavėjo siužetai, kuriuose liejamas kraujasi.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-12-19 17:27, atnaujinta 2018-01-18 18:42

10-metės mergaitės išžaginimu įtariamas 16-metis jonavietis trims mėnesiams atsidūrė už grotų. Kokia bausmė bus skirta už šiurpų nusikaltimą, spręs teismas. Pareigūnus ir visuomenę suglumino ir nusikaltimo vieta, mat paauglys tai padarė vos už kelių šimtų metrų nuo savo namų.

Į Kauno apylinkės teismą paauglį penktadienį atlydėjo Vaiko teisių tarnybos specialistas ir advokatas. Prokurorai prašė paaugliui skirti didžiausią suėmimo terminą – tris mėnesius.

Internete galima pamatyti ir 16-mečio socialinio tinklo „Facebook“ paskyros informaciją. Tiesa, jos turinys šokiruoja – vaikinas su draugais dalijosi vaizdo siužetais, kuriuose dominuoja smurtas ir patyčios. Toks turinys akivaizdžiai skirtas pilnametystės sulaukusiai auditorijai. Viename įraše pasakojama istorija, kuri baigiasi paauglės savižudybe, kai mergaitė persipjauna venas.

Romantizuotas mirties vaizdavimas sulaukė įvairių komentarų – vieni teigė, kad tai labai graudi istorija, kitiems pats savižudybės faktas pasirodė nepriimtinas.

Kitas paskyroje  siužetas - trumpesnis, bet vaizdai dar šiurpesni. Kelių minučių trukmės įraše rodoma, kaip į plastikinę stiklinę iš žaizdos teka kraujas. Iš komentarų matyti, kad ne visi 16-mečio draugai suskubo žavėtis tokiu bičiulio paskyros turiniu.

Užuominos į meilę be atsako

Užuominų savižudybės tema esama ir daugiau. Pavyzdžiui, įkelta nuotrauka, kurioje pavaizduotas skutimosi peiliukas, o šalia  prierašas „Kai prarandi viską, kas brangu, lieka vienintelė išeitis“.

„Mes visada įsimylime žmones, kurių negalima turėti“, – skelbia kitas užrašas paauglio paskyroje. Tarp įvairių smurtinių ir erotinių vaizdų sunku nepastebėti ir kitų nuotraukų su prierašais, kurie susiję su nesusiklosčiusiais santykiais ar meile be atsako.

Prie nuotraukos, kurioje užfiksuotos sužalotos rankos, esama ir prierašo „Nepamiršiu nei vieno mane įskaudinusio veido“.

Psichikos problemų atspindys

Psichologas Paulius Skruibis, paprašytas pakomentuoti tokios informacijos viešinimą socialiniuose tinkluose, paaiškino: „Veikiausiai žmogus, kuris tai publikuoja, dėl kokių nors priežasčių kenčia. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad tai bendro pobūdžio pastebėjimas, jo niekaip negalima sieti su jūsų minėtu atveju, nes įžvalgos apie konkrečią situaciją gali būti pateikiamos tik į ją įsigilinus, išnagrinėjus visas aplinkybes.“

Ar tokio turinio informacijos atsiradimą internete gali lemti tai, kad paskyros šeimininkas yra 16-metis paauglys, o šiame amžiuje į streso situacijas reaguojama jautriau, nei tai daro suaugusieji?

„Galiu sutikti su nuomone, kad jaunų žmonių išgyvenimai gali būti intensyvesni, dažniau besikeičiantys, esama mažiau patirties, kaip su tuo tvarkytis. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad galime kalbėti apie įprastas gyvenimo situacijas – sunkumus ar įvykius, bet kartais jau tenka pagalvoti ir apie rimtus psichikos sutrikimus.

Tuomet svarbus momentas yra tai, kad vienokia ar kitokia raiška gali būti psichikos problemų atspindys. Be to, amžius nebūtinai yra lemiamas veiksnys“, - sakė specialistas.

Viešinami vidiniai išgyvenimai?

„Motyvai ką nors publikuoti socialiniame tinkle gali būti labai skirtingi. Tai gali būti vidinių išgyvenimų išraiška ar kitas motyvas. Jei pažvelgtumėte į mano socialinio tinklo paskyrą, rastumėte daug informacijos apie savižudybes, bet tai anaiptol nereiškia, kad apie tai galvoju asmeniškai.

Norint suprasti, kodėl vienokia ar kitokia informacija ten atsidūrė, reikia bendrauti su pačiu žmogumi, su juo kalbėtis“, – sakė P.Skruibis. Dažnai informacija, kurią žmonės publikuoja viešai, yra vienaip ar kitaip susijusi su jiems rūpimais klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.