Ūkininkai ir grūdų supirkėjai neatsispyrė PVM masalui

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apygardos valdyba, bendradarbiaudama su Šiaulių apskrities valstybine mokesčių inspekcija, atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame dėl apgaule į valstybės biudžetą nesumokėtų daugiau nei 400 tūkstančių litų mokesčių įtariami šeši asmenys.

Paskaičiuota, kad grūdų supirkimo aferą sumanę sukčiai pasisavino 440 tūkstančių litų PVM.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Paskaičiuota, kad grūdų supirkimo aferą sumanę sukčiai pasisavino 440 tūkstančių litų PVM.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Dec 19, 2014, 11:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2020, 9:14 AM

Nustatyta, kad trys Šiaurės Lietuvoje didmenine grūdų prekyba užsiimančios bendrovės galėjo apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą.

Šios įmonės savo buhalterinėje apskaitoje nurodė, kad iš dviejų Mažeikių ir Akmenės rajonų ūkininkų neva įsigijo 2 218 tonų įvairių grūdinių kultūrų. Tačiau tyrėjams pavyko surinkti duomenų, kad šie ūkininkai tokio didelio kiekio grūdinių kultūrų užauginti ir parduoti supirkėjams negalėjo.

Išsiaiškinta, kad kelerius metus dokumentus klastoję sukčiai per didmenine prekyba besiverčiančias bendroves dokumentuose „įsigijo“ grūdinių kultūrų už daugiau kaip 2 mln. litų ir apgaule išvengė sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 400 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai atliko 13 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose. Per kratas buvo surasti ir paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktiniai įrodymai ir dokumentai.

Pareigūnai šešiems asmenims, tarp kurių yra ne tik bendrovių vadovai ir akcininkai, bet ir abu minėti ūkininkai, pareiškė įtarimus dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

Visiems įtariamiesiems pritaikyta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, laikinai apribota nuosavybė į 440 tūkstančių litų vertės turtą.

Vasarį pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Šiaulių apygardos prokuratūros Antrasis baudžiamojo persekiojimo skyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.