Naujagimį nužudžiusiai motinai - priverstinis gydymas

Šių metų pradžioje Kelmės rajone, Kušleikių kaime savo naujagimį nužudžiusi 35 metų Rasa G. nebus pasiųsta už grotų – o laiką, kaip ir iki šiol leis Liolių socialinės globos namuose.

Šioje vietoje buvo rastas naujagimio lavonas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šioje vietoje buvo rastas naujagimio lavonas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Dec 22, 2014, 4:40 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:01 PM

Naujagimiu atsikračiusiai moteriai Šiaulių apygardos teismas skyrė priverstinį ambulatorinį gydymą psichikos sveikatos centre pagal gyvenamąją vietą.

Kūdikį rado šalia bulvių lupenų

Kušleikių kaime, netoli sodybos esančiame lauke šalia bulvių lupenų gulintį kūdikio lavoną šiemet sausio 9-osios popietę rado pro šalį ėjęs šio kaimo kaimo gyventojas.

Iškvieti policijos pareigūnai iškart įtarė, kad kūdikiu galėjo atsikratyti sodyboje gyvenusi Rasa G. - kaimo gyventojams buvo kilę įtarimų, kad ši jau keturis vaikus pagimdžiusi moteris vėl laukiasi.

Į Kušleikių kaimą Rasa G. gyventi atsikraustė išsiskyrusi su pirmuoju sugyventiniu, pas kurį liko gyventi ir trys jos vaikai.

Su antru sugyventiniu moteris susilaukė sūnaus, kuris pateko į vaikų globos namus. Šį berniuką vėliau įsivaikino užsieniečiai.

Rūpinosi socialinė darbuotoja

Dėl pašlijusio sveikatos antrą invalidumo grupę gavusi Rasa G. daugiausia laiko praleisdavo namuose.

Kitame Lietuvos krašte medkirčiu dirbantis Rasos G. sugyventinis į namus grįždavo tik retsykiais. Iš namų dažnai prapuldavo ir kartu su Rasa G. gyvenęs jos girtuoklis tėvas.

Vienintele Rasos G. globėja tapo Pakražančio seniūnijos socialinė darbuotoja, su kuria nerišliai kalbanti globotinė susirašydavo SMS žinutėmis. Socialinės darbuotojos dėka Rasa G. sausio 2 dieną buvo apgyvendinta Liolių socialinės globos namuose.

Apie nėštumą niekam neprasitarė

Po savaitės prie buvusios Rasos G. sodybos esančiame lauke buvo rastas naujagimio lavonas.

Ekspertai nustatė, kad mažylė gimė gyva - naujagimis mirė mirtinai nukraujavęs. Tai atsitiko dėl to, kad niekas neužrišo bambagyslės.

Apie tai, kad laukiasi naujagimio, Rasa G. nei savo globėjai, nei kitiems žmonės nebuvo prasitarusi.

Skyrė ambulatorinį gydymą

Įtarimus dėl naujagimio nužudymo Rasai G. pareiškusiems pareigūnams kilo įtarimų dėl moters psichinės būklės, todėl jai buvo paskirta stacionarinė psichiatrinė-psichologinė ekspertizė.

Ją atlikę specialistai nustatė, kad moteris tiek nusikaltimo padarymo metu, tiek dabar serga paranoidine šizofrenija, todėl negalėjo suprasti savo veiksmų ir juos valdyti.

Patvirtinę, kad dėl šios ligos kaltinamoji negali teisingai atkurti savo nusikalstamų veiksmų pobūdžio ir esmės, ekspertai nusprendė, kad ji negali būti apklausta ir per teismo posėdį.

Konstatavę, kad Rasa G. nekelia grėsmės visuomenei, ekspertai nusprendė rekomenduoti teismui skirti šiai moteriai priverstinį ambulatorinį gydymą psichikos sveikatos centre.

Į šias rekomendacijas atsižvelgęs teismas skyrė vaikžudei ambulatorinį gydymą, todėl psichikos liga serganti moteris ir toliau liks gyventi Liolių socialinės globos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.