Į Naujuosius metus D. Kedžio giminės keliauja su bylų našta

Naujieji metai iš Lietuvos pasprukusios Neringos Venckienės artimiesiems ir jos gerbėjams nebus linksmi – kelios bylos, kuriose jie bus teisiamieji, metų pradžioje pasieks teismus.

Į savo dukters N.Venckienės sukurptą istoriją įtraukti L. ir V.Kedžiai Lietuvoje liko ir be vaikų, ir be anūkų.
Į savo dukters N.Venckienės sukurptą istoriją įtraukti L. ir V.Kedžiai Lietuvoje liko ir be vaikų, ir be anūkų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2014, 11:57 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:21 AM

Vieni didžiuliuose namuose likę senieji Kedžiai Naujuosius sutiks nematydami nei dukters N.Venckienės, nei jos į Ameriką išgabento anūko, nei jau beveik 3 metus su savo motina Laimute Stankūnaite gyvenančios anūkės.

Su savo į Vokietiją pasprukusiu sūnumi bei trimis anūkais negalės susitikti ir N.Venckienės teta Audronė Skučienė.

Įtariamąja baudžiamojoje byloje tapusi garsioji Garliavos kirpėja Lietuvoje priversta likti dėl jai paskirtos kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo neišvykti.

A.Skučienės ir dešimties Garliavos patvorio veikėjų baudžiamąją bylą teismui ketinama perduoti vasario mėnesį.

Sakė nežinanti, kur sūnus

A.Skučienės sūnus Tadas Skučas kartu su motina į teisiamųjų suolą kol kas nesės – jo, kaip ir N.Venckienės, atžvilgiu byla išskirta į atskirą.

T.Skučas su šeima į Vokietiją išvyko netrukus po N.Venckienės pabėgimo.

Nors apklausta A.Skučienė tyrėjai prisiekinėjo nežinanti nei kur, nei kaip gyvena jos vienturtis sūnus, artėjant didžiausioms metų šventėms pati pareiškė norą aplankyti sūnaus šeimą ir paprašė pakeisti jai kardomąją priemonę.

Prokuratūros atsakymas buvo neigiamas, ir tai suteikė dar vieną progą „violetiniams“ veikėjams socialiniuose tinkluose pakeikti politikus ir teisėsaugą – kokie sadistai, net neleidžia nekaltai tampomai moteriai susitikti su vaiku ir anūkais.

Nori pasimatyti su anūke

Susitikimų su anūke, L.Stankūnaitės dukterimi, toliau nesėkmingai reikalauja Vytautas ir Laimutė Kedžiai, kuriems yra pareikšti įtarimai dėl mergaitės tvirkinimo.

Kitus daug metų pedofilais vadinę Kedžiai neseniai apsilankė Vilniaus vaiko teisių apsaugos tarnyboje ir paliko dovanas mergaitei. Jie parašė dar vieną prašymą susitikti su anūke, kuri 2012 m. gegužės 17-ąją buvo išvaduota iš laikinosios globėjos N.Venckienės namų.

L.Stankūnaitė su dukterimi jau kurį laiką gyvena užsienyje, todėl Kedžiai ir vėl turėtų sulaukti neigiamo atsakymo. Tuo labiau kad mergaitės susitikimui su pedofilija įtariamais seneliais prieštarauja L.Stankūnaitė.

„Duktė sakė, kad Kedžiams su savo mergaite leis matytis tik po visų teismų ir tik tuo atveju, jeigu jie bus išteisinti dėl pateiktų kaltinimų“, – „Lietuvos rytui“ sakė L.Stankūnaitės tėvas Stasys Stankūnas.

Dovana – knyga apie kūną

Vaiko teisių apsaugos Vilniaus skyriaus vedėja Lina Juškevičienė priėmė tiktai dalį L.Kedienės atneštų dovanų L.Stankūnaitės dukteriai.

Dėlionė, knygos „Žmogaus kūnas“, „Vaikų šventės“, „Kodėlčiaus enciklopedija“ bei angeliukas yra perduoti Kriminalinės policijos biurui, iki šiol besirūpinančiam L.Stankūnaitės ir jos dukters saugumu.

Saldumynai – saldainių dėžutė „Vilnius“, šokoladinis zuikis, trys zefyrai ant pagaliuko, pieninis braškių skonio šokoladas, saldainiai „Ferrero Rocher“ ir 4 šokoladiniai kiaušiniai „Kinder Surprise“ – L.Kedienei buvo grąžinti.

Vilkina bylos skaitymą

Įtarimai dėl veiklos organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje pareikšti ne tiktai N.Venckienei, L.Skučienei ir T.Skuču, bet ir iš teismų neišlendančiam Klonio gatvės aktyvistui Renaldui Ščiglinskui, ne kartą teistam jonaviškiui Andrejui Lobovui, dėl trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti pareigas teisiamiems Gediminui Aidukui ir Dariui Kaminickui, taip pat Gintarui Banaičiui ir jo žmonai Violetai Banaitienei, Kedžių kaimynui Rimantui Rimkevičiui, klaipėdietei Tatjanai Borovec, Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėjai Ramintai Baltuškienei bei apie N.Venckienės ir A.Skučienės suburtos gaujos veiklą tyrėjams papasakojusiam Vitalijui Keršiui.

Iki gruodžio 31-osios įtariamieji ir nukentėjusieji dar gali teikti savo prašymus, o iki sausio 31 dienos jiems leista susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga.

Terminas nustatytas neatsitiktinai, nes pradėję susipažinimą su ikiteisminio tyrimo medžiaga įtariamieji pradėjo vilkinti bylą – vieni nusprendė medžiagą persirašinėti ranka, kiti pareiškė, kad nesupranta, kuo yra kaltinami, ir pradėjo pilti skundus teismams, piktindamiesi tiek tyrėjos, tiek prokurorės darbu.

Metė šešėlį tyrėjai

Būta ir kurioziškų kaltinimų. Kauno apylinkės teisme nagrinėjama R.Ščiglinsko privataus kaltinimo byla dėl šmeižto ir įžeidimo. Vieną aršiausių N.Venckienės gerbėjų į teismą padavė pagrindinis Kauno žudynių bylos liudytojas Mindaugas Žalimas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ grupę „Klonio gatvės dienoraštis“ administravęs R.Ščiglinskas išsižadėjo ne tik savo, kaip grupės administratoriaus, veiklos, bet ir savo pavarde rašytų šmeižikiškų ir įžeidžiančių komentarų, todėl M.Žalimas prašė teismo išreikalauti kai kurių liudytojų parodymus iš Garliavos gaujos bylos.

Kad R.Ščiglinskas administravo „Klonio gatvės dienoraštį“, Kauno policijai paliudijo ne vienas Kedžių ir Venckų patvoryje buvęs žmogus ir pati A.Skučienė.

Išsireikalavus medžiagą, R.Ščiglinskas teisme pareiškė, kad Kauno rajono policijos komisariato tyrėja Audronė Gecevičienė ne tik perdavė M.Žalimui ikiteisminio tyrimo duomenis, bet ir miega su M.Žalimu.

Bylos posėdis buvo nutrauktas, į kitą teismą iškviesta A.Gecevičienė paneigė R.Ščiglinsko prasimanymus.

Sausio viduryje šioje byloje teismas ketina pradėti baigiamąsias kalbas.

Veikė kaip organizuota grupuotė

Nustatyta, kad Garliavos grupuotė turėjo savo biudžetą, jos nariai buvo pasiskirstę pareigomis ir besąlygiškai pakluso N.Venckienei bei Klonio gatvės atstove spaudai vadintai A.Skučienei.

N.Venckienė buvo taip įsijautusi į vadovės vaidmenį, kad jai paklususių žmonių vardu net rašinėdavo skundus į įvairias institucijas.

N.Venckienei vien šioje byloje yra pareikšti įtarimai pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl šmeižto, mirusiojo atminimo paniekinimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, neteisėto šios informacijos panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Nukentėjusiaisiais nuo šios grupuotės buvo pripažinta dešimt žmonių: Marija Milinienė, jos vyras buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis, jų du vaikai, L.Stankūnaitė su mažamete dukterimi, Andriaus Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai Loreta Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė S.Vaicekauskienė.

Dar 6 įtarimai – dėl nepagarbos teismui, teismo sprendimo nevykdymo, trukdymo antstolei atlikti pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnui, nežymaus sveikatos sutrikdymo bei piktnaudžiavimo globėjos pareigomis – N.Venckienei pareikšti kitoje byloje, kurią tyrė Šiaulių apygardos prokuratūra.

Dabar visos buvusios Seimo narės bylos sujungtos į vieną. Papildžius jas trūkstamais ikiteisminio tyrimo veiksmais, bus kreipiamasi į JAV dėl N.Venckienės ekstradicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.