Juodoji 2014-ųjų kronika: kas šokiravo ir virkdė Lietuvą?

Paskutinis metų savaitgalis pažymėtas kraupia tragedija Kaune – nužudyta laidos „TV pagalba“ žurnalistė Viltė Stankutė-Butkienė ir jos draugas. Pareigūnai metė dideles pajėgas įtariamojo žudiko paieškai, kuris bandė mėtyti pėdas ir bandė imituoti savižudybę. Ši tragedija - paskutinė 2014 metais, kuri sukėlė didelį rezonansą šalyje.

2014-ieji buvo paženklinti daugybe tragiškų įvykių.<br>Koliažas.
2014-ieji buvo paženklinti daugybe tragiškų įvykių.<br>Koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-12-31 17:18, atnaujinta 2018-01-11 03:13

Kokie įvykiai 2014-aisiais gniaužė kvapą visai šaliai, o kokie palietė visų lietuvių širdis ir privertė raudoti lyg tai būtų nutikę jiems patiems? Šeimų tragedijos, nužudymai ir tragiškos nelaimės Lietuvą lydėjo ir žaliojo Arklio metais.

Žuvo močiutė ir anūkė

Naujieji metai prasidėjo baisia šeimos tragedija Vilniuje. Sausio 19–ąją Laisvės prospekto ir Rygos gatvių sankryžoje autobusas partrenkė ir mirtinai sužalojo per pėsčiųjų perėją ėjusią aštuonmetę mergaitę ir jos 70 metų močiutę. Abi žuvo vietoje.

59 metų vairuotojas pareigūnams sakė negalintis suvokti, kaip mergaitė su močiute atsidūrė po autobuso ratais. Jis teigė, kad į dešinę pasuko degant žaliam šviesoforo signalui ir nematė pėsčiųjų – nei einančių per kelią, nei stovinčių šalikelėje.

Atsirado žmonių, pasakojančių priešingai. Esą vairuotojas tuo metu žiūrėjo į kairę pusę, o tai greičiausiai darė, nes degė raudona šviesa, kuri dėl įrengtų žalių rodyklių netrukdė jam sukti į dešinę. Iki šiol nėra gautos galutinės tyrėjų ekspertizės išvados.

Po dvi gyvybes nusinešusios avarijos pradėta kalbėti ir apie visuomenei nematomą Vilniaus vairuotojų darbo pusę: autobusų ir troleibusų vairuotojai dažniausiai dirba po 230 ir daugiau valandų per mėnesį, o jų darbo grafikai yra tokie, kad žmonės neturi nei kada išsimiegoti, nei pavalgyti.

Ukmergę purtė dramos

Sausį ir vasarį visų dėmesį buvo sukausčiusi palyginti rami Ukmergė.

Policijai sausio 15-osios vakarą paskambinusi 76 m. moteris pranešė, kad jos sūnus savo namuose vaikšto su peiliu ir grasina žmonai. Pareigūnai ir nuskubėjo nurodytu adresu į Rožių gatvę.

Patrulių į butą niekas neįleido, tačiau pareigūnai dar spėjo už buto durų išgirsti triukšmą, kuris staiga nutilo. Išlaužę duris, buto viduje jie išvydo kraupų vaizdą: prie durų kraujo klane su daugybe durtinių žaizdų gulėjo subadyta moteris.

Kambaryje, kuriame visi baldai buvo išvartyti, kampe spaudėsi penkiametė mergytė ir trejų berniukas. Į butą patekusius pareigūnus puolė ir bandė pabėgti 41 m. šeimos galva. Jį pavyko sutramdyti tik elektros šoku. Vyriškis buvo nestabilios psichinės būsenos.

Įkaitu laikė savo sūnų

„Šitas rimtas. Labai“, – taip vasario 5-ąją redakcijoje nuskambėjo pranešimas apie neįprastą situaciją Ukmergėje.

Pareigūnai, greitosios pagalbos medikai, ugniagesiai, „Aro“ pareigūnai ir žurnalistai į Ukmergę lėkė reaguodami į nepaprastą pranešimą: savo namuose užsibarikadavęs vyras įkaitu paėmė savo pirmoką sūnų ir 70-metį tėvą.

Vyras buvo ginkluotas.

Informaciją apie tai, kad ginkluotas vyras Ukmergėje įkaitais laiko savo sūnų ir tėvą, policija gavo iš kito miesto. Vyriškis paskambino tolimam giminaičiui ir grasino išžudyti visus nesąžiningus verslininkus.

Giminaičiui tokios kalbos sukėlė įtarimų, todėl jis paskambino policijai. Netrukus pareigūnai apsupo daugiabutį S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje ir jį evakavo.

Pareigūnų į butą niekas neįleido, o durys buvo užrakintos.

Situacijai kaistant, į įvykio vietą buvo iškviestos specialiosios pajėgos, ugniagesiai gelbėtojai ir greitosios pagalbos medikai. Į įvykio vietą atvyko „Aras“ ir mobilioji kuopa iš Vilniaus.

Drama baigėsi laimingai – „Aro“ pareigūnai įsiveržė į butą ir išvedė įkaitu laikytą berniuką ir nusikaltėliu tapusį jo tėvą.

Derybininkams pavyko jį įtikinti vykti kartu su pareigūnais. Visą tą laiką prie namo budėjo specialiosios tarnybos, o iš saugaus atstumo tiesiogiai žinias pranešinėjo žurnalistai ir buriavosi smalsuoliai.

Liepsnojo Kuršių nerija

Didžiausias policijos, ugniagesių ir kariškių pajėgas 2014 m. teko siųsti užsiliepsnojus Kuršių nerijos miškui.

Sausą kalnapušių mišką ugnis rijo balandžio 25-ąją. Su liepsnomis ugniagesiai ir kariškiai kovojo net kelias paras, buvo pasitelktas pasieniečių ir Latvijos kariuomenės sraigtasparniai. Be to, gaisro metu sudegė ir viena ugniagesių cisterna.

Gaisras sunaikino apie 120 hektarų miško paklotės.

Daug kritikos sulaukė Neringos girininkai, kurie paprastai kalbant pražiopsojo gaisrą – apie juodų dūmų stulpą pranešė miškininkai iš Šilutės ir Kretingos.

Miškų gaisrų stebėjimas vykdomas antžemine stebėjimo sistema, tačiau prie pulto nieko nebuvo, nes budėjimas buvo numatytas tik po keleto dienų.

Visai ką kita galima pasakyti apie visas tarnybas, kurios tramdė gaisrą. Po kelių parų darbo ugniagesiai buvo visiškai nusiplūkę ir keliantys pasididžiavimą ne tik jų vadams, bet ir visiems Lietuvos žmonėms.

Policija ieškojo Seimo pirmininkės sūnaus

Birželį gausias policijos pareigūnų pajėgas ant kojų sukėlė pranešimas apie dingusį Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sūnų.

Vienąsyk jau pradingęs prieš metus, L.Graužinienė didelį išgąstį patyrė ir birželio 3-iąją.

Iš namų Ukmergėje Eimantas Graužinis išėjo basas. Visą naktį Seimo pirmininkės sūnaus ieško vietos policijos pareigūnai, gausios Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato, Mobiliosios kuospos, Vadovybės apsaugos pajėgos. Vietoves žvalgė Valstybės sienos tarnybos aviacijos rinktinės sraigtasparnis.

Kitos dienos rytą, apie 6 val., į policiją paskambinusi moteris informavo, kad Pabaisko seniūnijoje, prie Daumantiškių kaimo Ukmergės rajone, eina įtartinas basas asmuo.

Po keliolikos minučių atvykę policijos pareigūnai L.Graužinienės sūnų Eimantą rado basom žingsniuojantį keliu.

Tėvas šeimą vežė į pražūtį

Birželio 26-ąją Vilniuje baisi nelaimė paženklino dar vienos šeimos gyvenimą. Tėvai buvo sužaloti, vienų metų mergytė ir trejų berniukas mirė, bei dar vienas mažametis buvo smarkiai sužeistas, kai šeimos galvos vairuojamas automobilis išvažiavo ant geležinkelio pervažos netoli Salininkų.

Vairuotojas nepastebėjo bėgiais artėjančio geležinkelininkų motorvežio. Pareigūnų teigimu, automobilį vairavo vaikų tėvas, o mama su abiem berniukais sėdėjo automobilio gale.

Kraupios nelaimės metu mergytė žuvo iš karto. Jos broliukas mirė po avarijos praėjus pusantros paros.

Rasti negyvi vonioje

Liepos 3-osios vakarą nuomojamų apartamentų masažinėje vonioje rasti mįslingai mirusių verslininko ir studentės kūnai.

Iš pradžių skelbta, kad abu juos galėjo nutrenkti elektra. Nelaimės vietą tyrė pareigūnų iškviesti masažo vonių specialistai.

Tuo metu „Lietuvos ryto“ žurnalistės Rasos Karmazaitės atliktas tyrimas ir pokalbiai su inžinerinių sistemų specialistais parodė, kad pora galėjo nuskęsti stipriai apsinuodijusi smalkėmis.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertai, atlikę išsamius mirusiųjų tyrimus, patvirtino apsinuodijimo smalkėmis versiją.

J.Radzevičiaus tragedija

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose dažnai nutinka tragiškos avarijos, kurių metu žūva pėstieji. Liepos 4-osios rytą užfiksuota viena jų – automobilis Upės gatvėje partrenkė pėsčiąjį.

Tačiau niekas nesitikėjo, kad avariją padaręs žmogus – žinomas televizijos veidas Jonas Radzevičius.

Niekas nesitikėjo ir to, kad J.Radzevičius vairavo girtas. Jam buvo nustatytas 2,38 promilės girtumas.

Automobilio partrenktam 67 metų vyrui lūžo kojos, buvo smarkiai sutrenkta galva. Jis be sąmonės buvo nuvežtas į ligoninę ir po kelių valandų mirė.

Partrenkto vyro artimieji atleido kaltės prislėgtam J.Radzevičiui.

Mafijozų reikalai nubloškė į 90-uosius

Liepos pradžioje seni vilniečiai prisiminė buvusius gaujų karus. Liepos 6 prie savo namų buvo nušautas Igoris Tiomkinas-Timocha. Jis buvo vienas įtakingiausių „Vilniaus brigados“ narių per visą šios nusikalstamos grupuotės egzistavimą.

Vilniuje tokios žmogžudystės jau nebuvo ilgą laiką.

Timocha buvo pagrindinio „Vilniaus brigados“ lyderio Boriso Dekanidzės patikėtinis.

Įtariama, kad į I.Tiomkiną paleistos kulkos – banditų „sąskaitų suvedinėjimas“.

Pupyčių sugulovai – mirtini priešai

Ažiotažą sukėlė kita su banditais susijusi istorija. Į viešumą buvo išvilkti seksualiųjų pupyčių Marinos Daščenkos ir Skaistės Steikūnaitės mylimieji.

M.Daščenka šiltus jausmus demonstruoja Lukiškėse sėdinčiam „Agurkinių“ vadeivai 42 m. Sauliui Velečkai pravarde Agurkas.

O kita pupytė – S.Steikūnaitė – romantiškus jausmus puoselėja Agurko mirtinam priešui Aurelijui Perminui.

A.Perminas, neaišku kaip kilusia pravarde Šūdmaišis, buvo tas žmogus, kuris pirmasis iš Agurkinių lyderių pradėjo duoti parodymus prieš S.Velečką ir taip padėjo pareigūnams demaskuoti grupuotę.

Sukrėtė žiaurumas

Su nežmonišku žiaurumu nužudytos merginos istorija palietė kiekvieno lietuvio širdį. Patrauklios 21 m. studentės Justinos Šikšniūtės gyvenimą nutraukė žudikas.

Lapkričio 17-ąją norėjusi pasiekti Klaipėdoje esantį studentų bendrabutį, vietoje to, ji buvo išniekinta ir palikta mirtinai sušalti.

Jauno merginos paieška buvo paskelbta lapkričio 17-ąją, o vėliau įvykiai sekė vienas kitą – buvo pranešta apie sulaikytą įtariamąjį.

Į Klaipėdą merginą vežęs Valdas Jankauskas tapo pagrindiniu įtariamuoju, teismas jį leido suimti 3 mėnesiams. Kadangi vienas nusikaltimas buvo padarytas slepiant merginos išžaginimą, V.Jankauskui gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

V.Jankauskas klaidino tyrėjus. Pirma jis sakė, kad merginą nustūmė nuo tilto, todėl kriminalistai ir nariai naršė Minijos upę ir jos pakrantes. Tačiau įtariamasis nužudymu neišlaikė – pats nurodė vietą kur išmetė merginos kūną Macikų kaime.

Pagalbos šauksmas liko neišgirstas

Panevėžyje sprogus automobiliui žuvo du žmonės,o policijoje prasidėjo vidinis tyrimas, kuriuos siekiama išsiaiškinti ar pareigūnai savo pareigas atliko tinkamai.

51 m. panevėžietis Aurelijus Buinickas suplanavo ir įvykdė šiurpų nusikaltimą, kurio įvykdymu jis ne kartą grasino savo gyvenimo draugei. – susisprogdino kartu su ja.

Apie draugo grasinimus moteris pranešė policijai, tačiau pareigūnai po apklauso paleido vyriškį, kuris po keleto dienų įvykdė savo siaubingą sumanymą. Manoma, kad prieš mirtį vyras buvo parūpinęs nemažą kiekį sprogmenų, greičiausiai – trotilo.

Panevėžio policija pripažino, kad kelias dienas prieš nelaimę, į pareigūnus iš tiesų kreipėsi 40 m. Birutė S., kuri pranešė apie savo draugo grasinimus.

Tačiau, teisinasi policija, kad įrodymai buvo netiesioginiai, pabendravus su 51 metų A.Buinicku, šis įtarimų nesukėlė, tad medžiaga buvo užregistruota ir perduota tolesniam tikslinimui.

Kaune - dviguba žmogžudystė

Paskutinį metų savaitgalį – kraupi žinia Kaune. Giraitėje esančiame name rasti subadyti moters ir vyro lavonai. Paaiškėjo, kad tai - žinoma žurnalistė V.Stankutė-Butkienė.

Šiuo nusikaltimu įtariamas Kaišiadorių rajono gyventojas 36 m. Nerijus Kalaušis, kuris iš įvykio vietos pasišalino žalios spalvos automobiliu „VW Passat“.

„Dar prieš tris dienas bičiuliai vieni kitus sveikino su Kalėdomis, o šiandien manae pasiekusi žinia tiesiog šokiravo. Prieš kelias dienas gavau Viltės žinutę su šventiniu sveikinimu, jį pasirašė ir jos septynerių metų dukrelė“, – sunkiai rinko žodžius laidos „24 valandos“ žurnalistas Egidijus Knispelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.