Tardytojų užduotis – palaužti staiga užsispyrusį Nerijų Kalaušį

Kauno tardymo izoliatoriuje laiką leidžiantis įtariamas dviejų žmonių žudikas Nerijus Kalaušis savo kaltės neneigia.

G.Pavasaris ir V.Stankutė-Butkienė (nuotr.) buvo nužudyti jos namuose Kauno rajone, Giraitės gyvenvietėje.<br>Lrytas.lt fotomontažas
G.Pavasaris ir V.Stankutė-Butkienė (nuotr.) buvo nužudyti jos namuose Kauno rajone, Giraitės gyvenvietėje.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 2, 2015, 2:21 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:17 AM

Jis bus teisiamas už laidos „TV pagalba“ žurnalistės, 31 metų Viltės Stankutės-Butkienės ir jos pažįstamo 37 metų Giedriaus Pavasario nužudymą.

Ilgiausiam terminui, trims mėnesiams, suimtas praeityje ne kartą teistas ir įkalinimo įstaigoje spėjęs pabuvoti 36 metų vyras kol kas nenori atskleisti kraupaus nusikaltimo detalių.

Tardymo izoliatoriuje kuria gynybos strategiją

Jis kategoriškai nesutinka lydimas ginkluotų pareigūnų vykti į Giraitę, velionės V.Stankutės-Butkienės namą bei parodyti, kaip nužudė du žmones. Parodymų patikrinimas įvykio vietoje – svarbus procesinis veiksmas, tačiau jo atlikimas priklauso ne vien nuo teisėsaugininkų, bet ir paties įtariamojo valios.

„Manau, kad šis veikėjas tyrėjams pasakė tai, kas akivaizdu ir nepaneigiama. Dabar jis tempia laiką, ko gero, kurpia savo įvykių versiją, tikisi bent šiek tiek sušvelninti atsakomybę. Jam nerimauti yra dėl ko, juk už dviejų žmonių nužudymą gresia net aukščiausia įstatymuose numatyta bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Ko gero, jis teisinsis labai mylėjęs buvusią sugyventinę ir nusikaltimą įvykdęs apimtas afekto būsenos“, – sakė tyrimui artimas šaltinis Kauno policijoje.

Didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusios bylos tyrimui vadovaujantis vienas labiausiai patyrusių Kauno apygardos prokuratūros prokurorų Virginijus Sokolovas lrytas.lt užsiminė: jei įtariamasis nesutinka vykti į nusikaltimo vietą, to daryti jo neverčia ir teisėsaugininkai.

„Mes turime daug laiko, tad skubėti tikrai neverta“, – sakė prokuroras V.Sokolovas.

N.Kalaušiui, ko gero, teks atsakyti ir už išpuolį prieš žiniasklaidos atstovus. Paskutinę praėjusių metų dieną, vedamas iš teismo, kurio sprendimu buvo suimtas trims mėnesiams, jis nesusitvardė ir pratrūko. Stebint jį lydintiems policijos pareigūnams bei kitiems prie teismo buvusiems žmonėms N.Kalaušis garsiai keikėsi, vartojo necenzūrinius žodžius, taip pat du kartus spjovė į žurnalistus.

Šis veiksmas traktuojamas kaip viešosios tvarkos pažeidimas, už kurį numatoma administracinė atsakomybė.

Žudiką tirs ir psichiatrai

„Šią bylą teismui tikimės perduoti šių metų antroje pusėje. Daugiausia laiko užtrunka, kol atliekamos ekspertizės ir sulaukiame ekspertų išvadų“, – sakė prokuroras V.Sokolovas.

Manoma, jog daugiausia laiko užtruks histologinė ekspertizė. Ji turėtų patvirtinti pirminę palaikų skrodimo išvadą, jog V.Stankutė-Butkienė ir G.Pavasaris nuo daugybinių durtinių pjautinių žaizdų mirė nukraujavę.

Taip pat laukiama atsakymo į klausimą, kokiu tiksliai laiku įvykdytas nusikaltimas, kiek laiko praėjo, kol žiauriai nužudytų žmonių kūnai buvo rasti.

Ekspertai turės atsakyti į formalų, tačiau svarbų klausimą: ar durtinės pjautinės žaizdos galėjo būti padarytos nusikaltimo vietoje rastu svarbiu įkalčiu, kruvinu peiliu. Taip pat, ar kraujo pėdsakai ant nusikaltimo įrankio atitinka aukų DNR.

Teisme atgailavusiam, netgi verkusiam, o paskui žurnalistus iškeikusiam bei apspjaudžiusiam N.Kalaušiui teks pabendrauti su psichiatrais. Nors tyrimui vadovaujantis prokuroras V.Sokolovas nepatvirtino, tačiau panašiose bylose, kai įtariamajam gresia ypač griežta bausmė, beveik visada skiriama ir teismo psichiatrinė ekspertizė.

Teisėsaugininkai ekspertams dažniausiai užduoda esminį klausimą: ar nusikaltimo padarymo metu asmuo galėjo suvokti savo veiksmus ir juos valdyti.

Praktika rodo, jog pakaltinamais pripažįstami ir prieš teismą stoja net tie žudikai, kurių elgesys kelia pagrįstų abejonių. Tiesa, nusikaltėlių psichinę būklę tiriantys ekspertai kartais nustato rimtų charakterio sutrikimų, tačiau tai nėra priežastis žmogų pripažinti nepakaltinamu.

Prirems ekspertų išvadomis

Įtariamajam atsisakant vykti į žudynių vietą, teisėsaugininkų nenorą skubinti įvykių galima nesunkiai paaiškinti.

Iki šiol nėra atlikta toksikologinė palaikų ekspertizė, neaišku, ar aukos prieš nužudymą buvo vartojusios svaigalų.

Ši aplinkybė itin svarbi, ekspertų atsakymai turės didžiulės įtakos pateikiant galutinius kaltinimus N.Kalaušiui, taip pat ir bylos nagrinėjimo teisme metu.

Jeigu paaiškės, kad lovoje aptikti abu nužudytieji pasipriešinti žudikui negalėjo, nes buvo apsvaigę nuo alkoholio, įtariamojo padėtis taps nepavydėtina.

Jam bus pateikti kaltinimai dviejų bejėgiškos būklės žmonių nužudymu. Teismų praktikoje girtumas ar kitoks apsvaigimas, dėl kurio žmogus negali pasipriešinti, traktuojamas kaip bejėgiška jo būklė. Kita vertus, jei pasitvirtintų prielaida, kad abu nužudytieji tragedijos metu miegojo, tai irgi galėtų būti vertinama kaip jų bejėgiška būklė.

Ši aplinkybė taptų papildomu motyvu įtariamajam žudikui skirti aukščiausią įstatymų numatytą bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos.

Lrytas.lt žurnalistui paklausus, ar siekiama gauti atsakymus į visus rūpimus klausimus, o tuomet – ekspertų išvadomis prirėmus N.Kalaušį jį apklausti žudynių vietoje, prokuroras V.Sokolovas to nepaneigė.

Prisiminė kitą panašią bylą

Ne vieną visoje Lietuvoje atgarsį sukėlusį itin šiurpų nužudymą išnarpliojęs prokuroras sakė, jog V.Stankutės-Butkienės ir G.Pavasario nužudymo byla, vertinant ją procesiniu požiūriu, nėra sudėtinga.

V.Sokolovas šio nusikaltimą tyrimą palygino su 2012-ųjų rudenį Kėdainių rajone įvykdyto triguba žmogžudyste, kurios tyrimui taip pat vadovavo.

Margininkų kaime gyvenę broliai 45 metų Audrius ir 48 metų Vidas Petrauskai buvo nužudyti savo namuose išgertuvių metu. Abu vyrai buvo itin žiauriai subadyti peiliu, tai padarė to paties kaimo gyventojas, medkirčiu dirbęs 27 metų Vitalijus Zaikinas.

Nužudęs du sugėrovus girtas medkirtys, nuėjo į kitą trobos galą, kur su dviem mažamečiais vaikais gyveno 20-metė Deimantė Staniulytė.

V.Zaikinas užsimanė sekso, o kai jauna moteris pasipriešino, įsiutęs užpuolikas ir ją subadė peiliu. D.Staniulytė nužudyta savo mažamečių vaikų akivaizdoje, jos kūne ekspertai rado 39 peilio dūrius bei sumušimus. Nužudęs moterį girtas medkirtys ją išniekino. Grįžęs namo žudikas ramiai pavalgė ir nuėjo miegoti, tačiau iš lovos buvo išverstas jo pėdsakais sekusių policijos operatyvininkų.

Teisme V.Zaikinas pateikė savo versiją, kodėl surengė protu nesuvokiamas žudynes. Jis pasakojo mėgęs „Šnekorių“ alų, tačiau sugėrovas jam įpylė „Soprano“ alaus. Įtariamasis prasitarė, kad vyriškį galėjo nužudyti, nes šis įkyriai reikalavo duoti cigaretę, nors pats turėjo rūkalų.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras V.Sokolovas siūlė V.Zaikinui skirti aukščiausią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos. 2014 metų kovo pabaigoje Kauno apygardos teismas prokuroro prašymą patenkino. Tris žmones nužudęs medkirtys nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.