Už sugyventinio suluošinimą – teistumas ir dideli pinigai

Buvusį sugyventinį gąsdinusi, nebūtos skolos vekselius pasirašyti vertusi klaipėdietė nuteista pustrečių metų nelaisvės. Nuteisti ir jos sumanymą padėję įgyvendinti du vyrai. O nuo jų gelbėdamasis klaipėdietis iškrito iš devintojo aukšto balkono ir tapo neįgalus.

Nei I.Sartauskienė, nei G.Vilida neatsiprašė nukentėjusiojo, nesidomėjo jo sveikata.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei I.Sartauskienė, nei G.Vilida neatsiprašė nukentėjusiojo, nesidomėjo jo sveikata.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 2, 2015, 6:35 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:38 AM

Ši baudžiamoji byla ilgiau kaip metus buvo nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme. Iš pradžių į posėdžius negalėjo atvykti ligoninėse ilgai gydytas nukentėjusysis. Vėliau susirgo vienas kaltinamųjų.

Nuosprendis turėjo būti paskelbtas antradienį, bet teisėja nusprendė perkvalifikuoti kaltinimą iš turto prievartavimo į švelnesnį – savavaldžiavimą. Paskutinę metų dieną trijulė pagaliau išgirdo nuosprendį.

2012 metų lapkričio 5-osios vakarą pas Tomą Špečkauską, nuomojusį butą Klaipėdoje, Smiltelės gatvėje, atėjo buvusi draugė 33 metų Irma Sartauskienė.

Per durų akutę išvydęs ją vieną, buto šeimininkas atvėrė duris. Tuomet į vidų įsiveržė dar du vyrai – 45 metų Arūnas Urbutis ir aštuonis kartus teistas 43 metų Gintaras Vilida.

T.Špečkauskas I.Sartauskienei buvo skolingas 3000 litų, bet ji tą vakarą užpildė du 10 tūkst. litų vekselius ir esą liepė buvusiam draugui pasirašyti. Pinigus reikėjo atiduoti per savaitę.

Pasak kaltinamojo akto, G.Vilida sugriebė buto šeimininką už drabužių, tikino, kad „nuveš ir pakas“, jei jis kreipsis į policiją. Kad būtų įtikinamiau, smogė kumščiu T.Špečkauskui į apatinį žandikaulį. Smūgio būta stipraus – vyrui iš burnos ėmė bėgti kraujas. Po to esą G.Vilida išsitraukė peilį ir pademonstravo, kaip vadinamajam skolininkui sužalosiąs kojas, bet iš tikrųjų nieko bloga nepadarė.

T.Špečkauskas tikina pabūgęs grasinimų. Jam neliko nieko kita, tik sėdėti ant sofos ir tylėti, nes suprato, kad ginčytis beprasmiška.

Paskui I.Sartauskienė su A.Urbučiu išvažiavo pas T.Špečkausko seserį. Išeidami jie užrakino duris, o G.Vilida liko saugoti buto šeimininko.

Baimindamasis dėl savo gyvybės jis bandė ištrūkti – išėjęs parūkyti į balkoną nusprendė nusileisti iš devintojo į aštuntojo aukšto balkoną, tačiau stambaus sudėjimo vyras nukrito ir smarkiai susižalojo.

Kas toliau vyko, jis neprisimena, nes atsigavo tik ligoninėje.

T.Špečkauskas neneigė iš savo draugės pasiskolinęs 3 tūkst. litų be jokių raštiškų sutarčių. Vėliau jų santykiai pašlijo.

Tuomet I.Sartauskienė ėmė reikalauti ne 3, o 7 tūkst. litų.

Bendraudami telefonu jie sutarė susitikti jo namuose ir viską aptarti. Bet paaiškėjo, kad draugė atvyko ne viena, o su dviem palydovais.

T.Špečkauskas teigė girdėjęs, kaip A.Urbutis I.Sartauskienei liepęs vekseliuose parašyti 10 tūkst. litų sumą, iš kurių 3 tūkst. atiteks abiem bičiuliams už darbą.

I.Sartauskienė per apklausas teigė mananti, kad vyras iš devintojo aukšto iššoko norėdamas nusižudyti – ir tą vakarą jis esą kartojęs, kad paliktas mylimosios nebegyvens.

Buvęs sveikas ir darbingas T.Špečkauskas po incidento jau dvejus metus nuolat guli ligoninėse. Jo laukia dar ne viena operacija. Baiminamasi, ar vyrui neteks amputuoti vienos kojos.

Pasiramsčiuodamas ramentais jis atvyko į vienintelį teismo posėdį. Dalyvauti kituose jam trukdė prasta savijauta.

Trijulė nuteista už savavaldžiavimą panaudojant psichinę ar fizinę prievartą.

A.Sartauskienei ir A.Urbučiui teismas skyrė po dvejus su puse metų nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Iki šiol neteista išsituokusi I.Sartauskienė augina du nepilnamečius vaikus.

G.Vilidai taip pat skirta pustrečių metų nelaisvės. Šiuo metu jis atlieka bausmę už kitą nusikaltimą. Subendrinus bausmes jam už grotų teks praleisti trejus su puse metų.

„Nesąmonė, jie išprotėjo“, – pratrūko G.Vilida, išgirdęs, kokia bausmė jam skirta, ir tikino būtinai skųsiąs sprendimą.

Trijulė turės solidariai atlyginti nukentėjusiajam patirtą žalą – 90 tūkst. litų neturtinės ir daugiau kaip 24 tūkst. litų turtinės žalos.

Teisėja pažymėjo, kad kaltinamieji neatsiprašė nukentėjusiojo, nesidomėjo jo sveikata, nebandė atlyginti žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.