Kūdikio mirties byla: profesorę į teismą atvesdins policija

Kūdikio Domo Drėzo mirties byloje liudyti nepanorusi Vilniaus universiteto profesorė kardiologė Virginija Grabauskienė sulaukė teismo kirčio.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jan 6, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:16 PM

Kauno apygardos teisėjų kolegija antradienį nusprendė prievarta atvesdinti posėdį be pateisinamos priežasties praleidusią mokslininkę į kitą posėdį ir skirti jai piniginę baudą.

Profesorė, kurią į liudytojų sąrašą primygtinai prašė įtraukti neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinamos Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos Valdarezos Beleškienės advokatai, prieš sausio 6 dieną turėjusį įvykti teismo posėdį atsiuntė prašymą elektroniniu paštu.

V.Grabauskienė pareiškė, kad dėl svarbaus posėdžio ir kitų darbo reikalų ji negalės dalyvauti teismo posėdyje. Profesorė paprašė bylą nagrinėti jai nedalyvaujant.

2014 metų pabaigoje vykęs teismo posėdis taip pat buvo atidėtas dėl V.Grabauskienės neatvykimo.

Valdo Vitunsko vadovaujamos teisėjų kolegijos kantrybė antradienį trūko – mokslininkei nepasirodžius antrą kartą, buvo nuspręsta jai taikyti griežtas sankcijas.

Kitas posėdis vyks vasario 3 dieną. Iki tol byloje paskelbta pertrauka.

Pageidavę iškviesti profesorę V.Beleškienės advokatai privalės pateikti teismui V.Grabauskienės namų adresą, nes dabar yra žinoma tik jos darbovietė.

Gavę adresą teisėjai priims nutartį dėl baudos skyrimo ir atvesdinimo. Pristatyti į teismą profesorę turėtų būti pavesta policijai. Kol kas dėl baudos dydžio neapsispręsta.

Nagrinėjant V.Beleškienės skundą kaip liudytojai jau buvo apklausti keturi medikai. V.Grabauskienė – paskutinė liudytoja.

Išklausiusi liudytojų teisėjų kolegija nuspręs, ar skirti byloje trečią ekspertizę.

Dvi ekspertų komisijos patvirtino, kad Domo širdis sustojo nuo kalio, tačiau V.Beleškienės advokatai siekia trečios ekspertizės.

2012 metų balandžio 6 dieną 11 mėnesių D.Drėzas užgeso Kauno klinikinėje ligoninėje, o joje iki šiol dirbanti 57 metų slaugytoja V.Beleškienė, leidusi kūdikiui vaistus, 2014 metų gegužės 9 dieną buvo nuteista už neatsargų gyvybės atėmimą ir tarnybos pareigų neatlikimą.

Kauno apylinkės teismas pripažino, kad V.Beleškienė supainiojo vaistus ir vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirtos gliukozės suleido mirtiną kalio injekciją.

Slaugytojai buvo skirta lygtinė ketverių metų nelaisvės bausmė.

V.Beleškienė šį nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui, prašydama jį panaikinti.

Slaugytoją gina ta pati advokatų kontora, kurios paslaugomis naudojosi Kauno klinikinės ligoninės administracija.

Gydymo įstaigos, kuriai pateiktas milijono eurų dydžio civilinis ieškinys dėl aplaidumo, vadovybė užstoja V.Beleškienę. Ligoninės medikai metė versiją, kad D.Drėzas mirė ne nuo kalio, o nuo retos širdies ligos – fibroelastozės.

Šią versiją kategoriškai atmetė kitoje ligoninėje – Kauno klinikose dirbantis profesorius Rimantas Kėvalas, kartu su kitais specialistais pasirašęs komisijos išvadas, kad vaiką pražudė kalio chloridas.

V.Beleškienei leidžiant vaistus, berniuką per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis.

Vaikas ėmė verkti, o paskui sustingo. Po to mįslingai prapuolė abu švirkštai, kuriuos į palatą buvo atsinešusi slaugytoja.

Kūdikį paguldžius į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą, jo būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Sušvirkštus vaistus, kalio kiekis Domo organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Po tragedijos mįslingai prapuolė du švirkštai, kuriuose buvo Domui skirti vaistai. Juos į palatą buvo atsinešusi V.Beleškienė. Jie taip ir neatsirado, o pradanginę svarbius įkalčius asmenys nebuvo nustatyti.

Pirmą kartą apklausiama V.Beleškienė aiškino švirkštų neišmetusi. Per antrą apklausą slaugytoja tuo jau nebuvo tokia tikra. Ji neprisiminė, ką veikė su švirkštais, ar juose buvusį skystį išpylė į kriauklę, o pačius švirkštus išmetė į medicininių atliekų dėžę. Slaugytoja taip pat neatsiminė, kur išgaravo flakonas, kuriame buvo tariamas gliukozės tirpalas.

Kauno klinikinę ligoninę po D.Drėzo mirties tikrinę Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistai rado daugybę pažeidimų.

Šioje gydymo įstaigoje buvo ketinama auditą atlikti 2016 metais. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai pakeitė planus ir auditą nusprendė pradėti 2014 metų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.