Aukso grobikai už grotų košę kabins alaviniais šaukštais

Trys iš Latvijos atsibeldę juvelyrikos salonus siaubę plėšikai Klaipėdos apygardos teisme išklausė nuosprendį už didelės vertės svetimo turto grobimą įsibrovus į svetimas patalpas panaudojant šaunamąjį ginklą. Jų pagrobtų aukso ir sidabro dirbinių vertė siekia apie milijoną litų.

Nusikaltėliai išklausė nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Nusikaltėliai išklausė nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 8, 2015, 3:37 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:00 PM

Gangsteriai atsikvėps už grotų

Rusakalbiai Latvijos gyventojai 32 metų Aleksandras Rožkovas, 26 metų Denisas Vilesovas ir 30 metų Dmitrijus Rumba pernai įkliuvo Klaipėdos senamiestyje, mėgindami apiplėšti juvelyrikos parduotuvę „Auksinė dovana“. Prieš tai trijulė Lietuvoje apiplėšė dar tris aukso parduotuves.

Kaukėti nusikaltėliai žaibiškai įsiverždavo į aukso dirbinių salonus, grasindami pardavėjoms šaunamuoju ginklu per kelias minutes išdauždavo vitrinas, susišluodavo grobį ir sprukdavo lauk.

Jauniausiam gaujos nariui D.Vilesovui atseikėta septyneri metais nelaisvės. A.Rožkovas už grotų praleis šešerius metus ir septynis mėnesius, D.Rumba – šešerius metus.

Atsižvelgus į tai, kad visi teisiamieji pripažino jiems inkriminuotus kaltinimus ir sutiko, kad teismas vyktų supaprastinta tvarka, bausmės sutrumpintos trečdaliu.

Nuteistieji įpareigoti solidariai atlyginti juvelyrikos parduotuvių savininkams padarytą beveik 260 tūkst. eurų žalą.

Po išpuolio patupdyti į belangę

Pernai sausio pradžioje niekur nedirbantys D.Vilesovas, D.Rumba ir A.Rožkovas slampinėjo Klaipėdos senamiestyje, prie Tiltų gatvėje esančios parduotuvės „Aukso dovana“. Kai joje nebeliko pirkėjų, du vyrai užsimaukšlinę kaukes žengė vidun.

D.Vilesovas pardavėjoms pagrasino pistoletu, o D.Rumba, pribėgęs prie vitrinos su aukso dirbiniais, jau rengėsi plaktuku daužyti stiklus.

Tačiau pardavėjos nesutriko – iškart įjungė pavojaus signalą, ėmė šauktis pagalbos, mėgino išstumti lauk kaukėtus plėšikus. Viena jų, įsikibusi į D.Rumbą, vožė per galvą padėklu taip, kad šiam iš rankų iškrito plaktukas, kurio jis nespėjo panaudoti.

Įžūlūs plėšikai nesitikėjo, kad pasaloje jų jau tykojo uostamiesčio policijos pareigūnai.

Teisme D.Vilesovas aiškino grasinęs neveikiančiu šaunamuoju ginklu, perdirbtu iš dujinio pistoleto. A.Rožkovas į patalpas nesibrovė – sėdėjo automobilyje ir dairėsi aplink.

Išbėgę lauk nusikaltėliai nusimetė kaukes, mėgino sprukti, bet žmonės juos pastebėjo. „Aro“ kovotojai sulaikė ne tik įsibrovėlius, bet ir visureigyje jų laukusį A.Rožkovą bei vieną merginą.

Nukreipęs į pareigūnus pistoletą D.Vilesovas buvo nokautuotas. Visureigį vairavęs A.Rožkovas sprukdamas rėžėsi kitą automobilį. Jis taip pat buvo sulaikytas ir surakintas.

Parduotuvę norėję apiplėšti D.Vilesovas ir D.Rumba – Latvijos piliečiai, o A.Rožkovas yra įgijęs leidimą čia gyventi. D.Vilesovas už kitus nusikaltimus anksčiau teistas keturis, A.Rožkovas – du kartus.

Nutverta trijulė prisipažino Lietuvoje apšvarinusi dar tris juvelyrikos parduotuves.

Pagrobtą auksą parduodavo

Visi gaujos nariai – Liepojos gyventojai. Latvijos teisėsaugininkai per kratas jų butuose aptiko ankstesnių nusikaltimų pėdsakų. Pagrobtus aukso dirbinius A.Rožkovas parduodavo vienam policijai žinomam asmeniui, kuris pasislėpė. Už vieną gramą aukso jis mokėjo 10 latų.

Tie patys nusikaltėliai užpernai gruodžio 23-ąją šlaistėsi Palangos centre. Ten jie irgi įsibrovė į Vytauto gatvėje esančią juvelyrikos parduotuvę „Tomas Gold“ ir žaibiškai pagrobė septynis padėklus su žiedais, pakabukais, grandinėlėmis, vertus apie 260 tūkst. litų.

Visų gaujos nusikaltimų braižas panašus – įsiveržę į parduotuves kaukėti plėšikai išdauždavo vitrinų stiklus, stverdavo grobį ir lėkdavo prie automobilio, kuriame jų laukdavo A.Rožkovas.

Pastarasis, pareigūnų įvardytas kaip gaujos „smegenų centras“, iš šono stebėdavo aplinką. Tinkamu momentu radijo telefonu bendrininkams pranešdavo, kada jie gali veržtis į patalpas.

Klaipėdoje pateko į spąstus

Gaujos nariai rinkdavosi, jų manymu, lengviau apiplėšiamas juvelyrikos parduotuves. Paskutinįjį kartą atsibeldę į Lietuvos pajūrį, Klaipėdos pramogų ir prekybos centre „Akropolis“ pavogė kelias poras darbo pirštinių, plaktuką, kuriuo švaistėsi parduotuvėje „Aukso dovana“.

Ta pati šutvė dar vieną juvelyrikos paduotuvę apiplėšė Mažeikiuose. Ją sėbrams nurodė D.Rumba, kurio senelė įsikūrusi šiame mieste. Pagrobto aukso vertė siekia 410 tūkst. litų. Bėgdami iš parduotuvės nusikaltėliai pametė šaunamojo ginklo dėklą.

Mažeikiuose A.Rožkovo gaujai padėjo Edgaras Nikandrovas ir dar vienas A.Vilesovo draugas latvis, bendrininkų vadinamas Andriu. Su grobiu sprukdavę atgal į Latviją plėšikai pakeliui stabtelėdavo, sudegindavo ne tik savo kaukes, bet ir drabužius.

Teisėsaugininkai, jau žinoję, kur gali pasirodyti aukso grobikai, surengė pasalas Tiltų gatvėje prie trijų juvelyrikos salonų. Mėgindami apiplėšti „Aukso dovaną“ plėšikai įkliuvo į spąstus.

Nesirengė šaudyti į žmones

Teisme D.Vilesovas ir D.Rumba pripažino savo kaltę, papasakojo, kaip siautėjo Lietuvoje. Tikino, kad ne A.Rožkovas, o jie pirmiau atvykdavo apsižvalgyti, nusižiūrėdavo lengviau įveikiamas parduotuves, įvertindavo situacijas.

„A.Rožkovas prisidėjo slegiamas finansinių problemų. Klausė, ar bus naudojamas smurtas. Mums reikėjo, kad jis žvalgytųsi, per radiją duotų ženklą“, – vyresnį gaujos narį gynė D.Vilesovas.

D.Rumba irgi menkino A.Rožkovo veiklą : „Jis man paskolino pistoletą – norėjau jį parodyti vienam Liepojoje prie mano merginos lindusiam vaikiną. Tas ginklas buvo neveikiantis, butaforinis. Neketinome nieko žudyti, tik gąsdindavome pardavėjas“.

Teisiamieji teigė pagrobtą auksą atiduodavę A.Rožkovui, prieš tai pasitikslindavome, ar jis galės parduoti grobį. D.Vilesovas tikino sau pasilikęs tik kelis aukso žiedus.

A.Rožkovas nesiveržė į juvelyrikos parduotuves – juodžiausią darbą atlikdavo kiti. Vyras prašė grąžinti šeimos relikviją – automobilyje paliktą aukso apyrankę, kurią neva nupirko žmonai.

Troško adrenalino ir pinigų

A.Rožkovas kratėsi nusikaltimų organizatoriaus vaidmens: „Parduotuves nusižiūrėdavo ir plėšdavo D.Vilesovas ir D.Rumba, aš tik ant šucherio stovėdavau. Maišus su auksu Liepojoje atiduodavau vienam vyrui. Jis dirbinius parduodavau, gautus pinigus pasidalydavome“.

Apiplėštų parduotuvių savininkų nuostoliai siekia apie milijoną litų. Bendrininkai sakė, jog po kiekvieno apiplėšimo jie iš A.Rožkovo į rankas gaudavę nuo 900 iki 2000 latų.

„Paklaustas, ar jam tai buvo dideli pinigai, niekada niekur nedirbęs D.Rumba tik gūžčiojo pečiais: „Nežinau – nei daug, nei mažai. Plėšikavau prisižiūrėjęs kovinių filmų“.

D.Vilesovas prisipažino, kad plėšdamas aukso parduotuves jausdavęs malonumą: „Adrenalino reikėjo vis daugiau, kai įsibėgėjome, jau nebegalėjau sustoti“.

A.Rožkovas vaidino atsitiktinai į nusikaltimus įsipainiojusį žmogų, prašė atkreipti dėmesį, kad Klaipėdoje nutvertas su įkalčiais teisėsaugai padėjo atskleisti kitus nusikaltimus.

Vyriškis teismui pateikė pažymą, kad dvylika metų dirbo Liepojos gamykloje „Metalurgs“, kai jos dar nebuvo ištikęs bankrotas.

Savo kriminalinės praeities A.Rožkovas nenorėjo prisiminti: „Visi mano teistumai jau išnykę“.

Nusikaltimų gijos driekiasi tolyn

Atsidūręs už grotų A.Rožkovas sulaukė liūdnos žinios iš Liepojos – nuo širdies ligos netikėtai mirė žmona. Du be globos likusios jo vaikus augina senutė motina, dar prižiūrinti ir neįgalią dukrą.

Auksą kilogramais grobusi gauja, regis, buvo pasijutusi nepagaunama – po išpuolių žvalgydavosi į kitas parduotuves, kurpė naujų nusikaltimų scenarijus.

Trijulė žadėjo atlyginti padarytą daugiau kaip 259 tūkst. eurų (beveik 900 tūkst. litų) žalą, tačiau nukentėjusieji, regis, jau susitaikę su nuostoliais. Kai kurie prabilo apie bankrotą ir apgailestavo, kad draudimo bendrovės plėšikų taikiniu tapusiems aukso dirbinių salonams  atsisako teikti paslaugas.

Nukentėjusieji dar galėtų tikėtis šiokio tokio žalos atlyginimo pardavus konfiskuotus nusikaltėlių automobilius BMW X5 ir „Opel Vectra“. A.Rožkovo prašymas grąžinti šeimos relikviją - aukso apyrankę su išgraviruotais jo vaikų vardais -nepatenkintas. Šis ir kiti rasti papuošalai bus parduotas turtinei žalai atlyginti.

Latvijoje sulaikyti dar du šiai gaujai priskiriami vyrai: 24-erių Edgaras Nikandrovas ir 26-erių Erikas Dirinšas. Vienas jų jau nuteistas ir atlieka bausmę.

A.Rožkovas su E.Nikandrovu ir E.Dirinšu prieš porą metų Klaipėdoje apiplėšė dar kelias aukso dirbinių parduotuves. Šie nusikaltimai nagrinėjami Latvijoje.

Liepojiečių  gaujos pėdsakai veda ir į Vokietiją, Olandiją, Belgiją. Įtariama, kad A.Rožkovas įsitraukęs į kur kas platesnę Europos šalyse aukso parduotuves siaubiančių nusikaltėlių grupuotę.

Neaišku, ar nuteistieji visą laiką kalės Lietuvos pataisos namuose - jeigu košė nepatiktų, jie gali rašyti prašymus dėl bausmės atlikimo Latvijoje. Ten jų laukia dar vienas teismo procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?