Nubausti policininkų neįmanoma?

Vilniaus oro uoste siautėję policijos pareigūnai Pavelas Brazovskis ir Jonas Glinevičius perkelti į kitą darbo vietą, tačiau tyrimas dėl jų veiksmų neatliekamas.

Vilniaus oro uoste skandalingai pagarsėję P.Brazovskis (kairėje) ir J.Glinevičius perkelti dirbti į kitą vietą.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus oro uoste skandalingai pagarsėję P.Brazovskis (kairėje) ir J.Glinevičius perkelti dirbti į kitą vietą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 13, 2015, 7:02 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:57 AM

Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio pažadai Seimo nariams, kad susikompromitavę policijos pareigūnai P.Brazovskis ir J.Glinevičius gali ne tik netekti darbo Vilniaus oro uoste, bet ir išlėkti iš tarnybos, yra niekiniai.

Šie pareigūnai oro uoste jau nedirba, bet, skirtingai nei gruodžio 18-ąją iš Seimo tribūnos parlamentarams aiškino S.Skvernelis, joks ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu nėra atliekamas, o ir patiems pareigūnams iš oro uosto leista pasitraukti jų pačių prašymu.

„Šie pareigūnai dar praėjusiais metais savo noru perėjo dirbti į sostinės 2-ąjį policijos komisariatą. Vienas perkeltas į lygiavertes pareigas, kitas – į žemesnes.

Šis sprendimas priimtas kartu su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Kęstučiu Lančinsku ir oro uosto poskyrio vadovybe, įvertinus pareigūnų veiklą ir pasiektus darbo rezultatus oro uoste“, – „Lietuvos rytui“ sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Kolegos nusižengimų nematė

Lietuvos policijos vadovas taip pat teigė, jog ikiteisminis tyrimas dėl P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus veiksmų niekada nebuvo pradėtas. Jų atžvilgiu K.Lančinsko vadovaujamame komisariate buvo nagrinėjamas tik verslininko, parduotuvių tinklo „Du broliai“ bendraturčio Vaidoto Jankausko prašymas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tačiau komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ypatingų nusikaltimų tyrimo ir veiklos organizavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Linas Malelė savo kolegų veiksmuose nusikaltimo neįžvelgė ir tyrimą pradėti atsisakė.

L.Malelės nutarimą V.Jankauskas apskundė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai, bet ir šios prokuratūros prokurorai nusprendė, kad P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus elgesys ir tyčiojamasis iš paeiti beveik negalinčio žmogaus nėra vertas baudžiamosios bylos.

Atsisakymas pradėti ikiteisminį tyrimą P.Brazovskiui ir J.Glinevičiui apskųstas Vilniaus apygardos teismui. Jo sprendimas bus lemiamas aiškinantis, ar pareigūnai neviršijo savo įgaliojimų ir nepiktnaudžiavo tarnyba, kai už galimą Kelių eismo taisyklių pažeidimą V.Jankauską visą naktį tampė po Vilnių ir, kaip įtariama, apsimelavo rašydami tarnybinius protokolus.

Melas nėra nusikaltimas

Savo tarnybiniame pranešime J.Glinevičius nurodė, kad matė, kaip jo kolega sulaikė V.Jankauską, bet peržiūrėjus oro uosto vaizdo kamerų įrašus paaiškėjo, jog tuo metu jo net nebuvo oro uosto teritorijoje.

Vėliau J.Glinevičius kolegai L.Malelei ėmė aiškinti, kad jis tikrai buvo trumpam išvykęs tarnybiniu automobiliu, bet esą spėjo sugrįžti ir pamatyti visą įvykį, nors vaizdo kamerų įrašai rodo ką kita – net ir grįžęs J.Glinevičius niekur neskubėjo, tik išgirdęs P.Brazovskio kvietimą nubėgo į policijos skyriaus patalpas.

L.Malelei šis paaiškinimas tiko. J.Glinevičiaus melą tyrėjas įvertino kaip vaizdo kamerų įrašų ir pareigūnų surašytų protokolų neatitikimą. Esą vaizdo kameros užfiksavo daugiau, nei pareigūnai galėjo prisiminti.

Pasigedo taksistų apklausos

Paaiškėjus, kad J.Glinevičius nematė, kaip P.Brazovskis sulaikė ir į oro uostą nuvedė V.Jankauską, Palangos policijos komisariatas atsisakė verslininkui pradėti administracinio teisės pažeidimo bylą.

Vilniaus policija šį nutarimą apskundė Palangos miesto apylinkės teismui.

Jų skundas buvo patenkintas, nes esą priimdamas nutarimą atsisakyti pradėti administracinę bylą tyrėjas neįvertino visų aplinkybių – neapklausė V.Jankausko sulaikymą mačiusių taksi vairuotojų Andriaus Eidukevičiaus bei Jevgenijaus Guseniuko. Šie taksistai jau buvo apklausti Vilniaus apylinkės teisme, kuriame tvirtino tai, kuo V.Jankausko nekaltina net patys policijos pareigūnai.

P.Brazovskį teisme Paška vadinę taksistai teigė, kad nors buvo toli, gerai matė, kaip V.Jankauskas priešinosi policininkams ir netgi bandė iš P.Brazovskio atimti tarnybinį ginklą.

Palangos teismas nurodė iš naujo Palangos policijos komisariatui spręsti, ar V.Jankauskas turi būti baudžiamas administracine tvarka dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, bet ši nutartis nėra įsigaliojusi.

Klaipėdos apygardos teismui ją apskundė V.Jankauskas.

Ministras tik ramino Seimo narius

„Yra pavesta pradėti ikiteisminį tyrimą pareigūnų atžvilgiu, o kol nėra teisinio įvertinimo, šitie žmonės turi būti rotuoti“, – gruodžio 18 dieną Seime per Vyriausybės valandą pareiškė vidaus reikalų ministras S.Skvernelis (nuotr.).

Parlamentarams ministras teigė gerai žinantis istoriją apie dviejų oro uosto šeimininkais pasijutusių pareigūnų elgesį, tačiau pats turėjo palikti policiją ir persėsti į ministro kėdę, todėl sutramdyti P.Brazovskį ir J.Glinevičių paliko L.Pernavui.

Pasak S.Skvernelio, kol ikiteisminis tyrimas nustatys tam tikras aplinkybes dėl pareigūnų elgesio, jis nurodė L.Pernavui susikompromitavusius pareigūnus paskirti dirbti į kitą vietą, o sulaukus tyrimo rezultatų spręsti, ar jie iš viso gali dirbti policijos sistemoje.

„Ar jie turi galimybę tęsti tarnybą, pasakys tyrimas. Bet kokiu atveju tai ne pirmas, ne antras ir ne trečias toks faktas“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras.

„Lietuvos rytas“ yra aprašęs 3 atvejus, kai nuo P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus yra nukentėję žmonės. Tai V.Jankauskas, vilkaviškietis Audrius Kerpakis ir klaipėdietis Nerijus R.

Pasak L.Pernavo, prieš metus buvo gautas dar vienas skundas dėl šių pareigūnų veiksmų, tačiau jis taip pat nepasitvirtino, todėl jokių nuobaudų P.Brazovskiui ir J.Glinevičiui nebuvo skirta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.