Daugumoje tikrintų Klaipėdos mokyklų rasta narkotikų pėdsakų

Patikrinus 12 Klaipėdos mokyklų, devyniose aptikta marihuanos pėdsakų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2015, 2:27 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:01 AM

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras trečiadienį informavo, kad savanorišką ir nemokamą tyrimą iš 37 kviestų įstaigų atlikti pageidavo 12 mokyklų ir pora jaunimo laisvalaikio organizacijų. Šie testai buvo atlikti 2014 metais.

„Iš viso buvo atlikti 234 testai, vidutiniškai apie 20 kiekvienoje įstaigoje. Iš tyrime dalyvavusių 12 mokyklų net devyniose aptikta marihuanos pėdsakų. Erdvių, kur aptikta žole vadinamo narkotinio produkto žymių, skaičius svyruoja nuo 1 iki 14 vietų vienoje įstaigoje“, - teigiama pranešime.

Nereti marihuanos pėdsakai vaikinų ir merginų tualetuose (atitinkamai 7 ir 3 atvejai), jų rasta prausykloje (1 atvejis), klasėje ant suolų (1 atvejis), jų aptikta ir rūkymo vietose lauko teritorijose. Nustatyta, kad visose tirtose vietose lauke rasta „žolės“ pėdsakų, tačiau tai padaryta tik keturis kartus, nes testavimo metu paviršius turi būti sausas. Be to, kai kurios įstaigos negalėjo atlikti tyrimų ten, kur rūko mokiniai, kadangi ši veikla vykdoma už mokyklos teritorijos ribų.

Pasak Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos centro direktorės Jūratės Grubliauskienės, tokia testavimo programa, organizuojama jau dvejus metus, ne tik padeda nustatyti, ar yra narkotinių medžiagų tam tikroje aplinkoje, tačiau kaip prevencija veikia vien žinojimas, jog mokykloje yra atliekami tokie testai.

„Pastebime, kad dalis ugdymo įstaigų vengia šių testų manydami, kad tyrimai ar jų rezultatai pakenks jų įvaizdžiui, tačiau kasdienės mokinių aplinkos be narkotikų kūrimas ir puoselėjimas turėtų būti kur kas svarbesnis, nei prestižas. Be to, visi testai yra atliekami anonimiškai, niekur neskelbiami rezultatai su mokyklų pavadinimais“, – teigia ji.

Planuojama, kad narkotinių medžiagų nustatymo aplinkoje tyrimai ir toliau bus atliekami mokymo įstaigose bei atvirose jaunimo erdvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.