Medininkų žudynių byloje – prieštaringi liudytojų parodymai

Vilniaus apygardos teismui

Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:15 AM

Byloje kaltinamaisiais yra buvęs specialiosios paskirties milicijos būrio OMON Rygos būrio vadas Česlavas Mlynikas bei buvę Rygos OMON milicininkai Aleksandras Ryžovas ir Andrejus Laktionovas.

Teismui trečiadienį liudiję 1991-ųjų liepos pabaigoje dirbę OMON Vilniaus būrio pareigūnai teigė, kad 1991-ųjų liepos 30 dieną į Vilniaus dalinį su dviem automobiliais - mikroautobusu „Latvija“ ir automobiliu „Volga“ - atvyko mažiausiai aštuoni Rygos OMON pareigūnai, tarp jų - Rygos OMON vadas Česlovas Mlynikas, tačiau vėliau dalis jų išvyko.

Vienas liudytojų, buvęs Vilniaus OMON pareigūnas Aleksandras Skliaras teisme trečiadienį tvirtino, kad buvęs Vilniaus OMON būrio vadas Boleslovas Makutynovičius Medininkų žudynių naktį buvo bazėje ir iš jos nebuvo išvykęs. Jis tai pat neigiamai atsakė į prokurorų klausimą, ar B.Makutynovičius davė įsakymą tą naktį vykdyti kokias nors operacijas už bazės ribų.

Tuo metu kitas liudytojas, tuo metu OMON dalinyje Vilniuje budėtoju dirbęs Antonas Zapolskis, anksčiau teismui duotuose rašytiniuose parodymuose, kuriuos trečiadienį pagarsino teismas, nurodė, kad B.Makutynovičius į bazę žudynių išvakarėse, liepos 30-ąją buvo atvažiavęs tik trumpam ir po to išvažiavo. Kitas OMON vadas Vladimiras Razvodovas esą tai pat išvažiavo apie 23 val. vakaro ir grįžo tik liepos 31-osios ryte, prieš 9 val. Kada į bazę grįžo B.Makutynovičius, A.Zaposlkis negalėjo atsakyti, nes tą naktį budėjo su porinininku ir nuo 11 val. vakaro iki 4 ryto miegojo. Jis darė prielaidą, kad buvęs Vilniaus OMON būrio vadas grįžo jam miegant.

Teisme trečiadienio rytą taip pat apklausta ir vieno iš nužudytųjų Medininkų pareigūnų Juozo Janonio našlė Rūta Janonienė.

Č.Mlynikas, A.Ryžovas ir A.Laktionovas kaltinami septynių Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnų nužudymu pagal Baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, numatantį atsakomybę už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui. Jiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Generalinės prokuratūros duomenimis, šie kaltinamieji nuo teisingumo slapstosi Rusijoje, kuri nesutinka savo piliečių perduoti Lietuvai, todėl jų atžvilgiu vykdoma tarptautinė paieška. Teismo procesas vyksta kaltinamiesiems už akių.

Kalėti iki gyvos galvos dėl Medininkų žudynių kitoje byloje nuteistas vienintelis buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas - Vilniaus apylinkės teismas nustatė, kad jis, veikdamas būrio vado Č.Mlyniko suburtoje organizuotoje grupėje, kartu su A.Laktionovu ir A.Ryžovu, tyčia nužudė tarnybos pareigas vykdžiusius Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnus.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai - Antanas Musteikis, Stanislavas Orlavičius, Ričardas Rabavičius, Algirdas Kazlauskas, Juozas Janonis, Algimantas Juozakas ir Mindaugas Balavakas, išgyveno vienintelis Tomas Šernas, kuris buvo sunkiai sužalotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.