Kauno valdininkui ir jo šeimai – grasinimai mirtimi

Kauno savivaldybėje – nepaprastoji padėtis. Anonimas grasino susidoroti su Viešosios tvarkos skyriaus vedėju Danu Bortkevičiumi ir jo šeimos nariais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2015-01-19 17:07, atnaujinta 2018-01-15 15:01

Reaguodami į anonimo laišką, grasinimus valdininkui, savivaldybės atstovai kreipėsi į prokuratūrą. Teisėsaugininkai viename kabinetų aptiko sumontuotą slapto pasiklausymo įrangą.

Kauno prokurorai taip pat yra gavę buvusios D.Bortkevičiaus pavaldinės, šiuo metu kitame savivaldybės skyriuje dirbančios Evelinos Grigaitės prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto.

Moteris į teisėsaugą kreipėsi, kai miesto merui adresuotame anonimo laiške buvo apkaltinta padariusi sunkų nusikaltimą – Konservatorių partijos vardu tariamai reikalavusi kyšių iš viešųjų pirkimo konkurse dalyvavusios tarptautinės įmonių grupės.

Lrytas.lt žiniomis, abu laiškai buvo išsiųsti iš tos pačios Rusijoje veikiančios elektroninio pašto dėžutės.

Aptiko pasiklausymo aparatūrą

Elektroninį laišką, kuriame grasinama susidoroti su juo bei šeimos nariais, D.Bortkevičius gavo praėjusios savaitės pabaigoje. Jame išdėstyta keletas reikalavimų, vienas jų – atsistatydinti iš Viešosios tvarkos skyriaus vadovo posto. Antraip grasinama susidoroti ne tik su juo pačiu, bet ir su šeimos nariais.

„Tai labai nemaloni situacija, nes čia įpainiota ir mano šeima. Tikiu, jog kompetentingi teisėsaugininkai nustatys šio laiško autorių“, – lrytas.lt sakė grasinimų sulaukęs Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas.

Valdininkas nenorėjo plačiau komentuoti laiško turinio, sakė kol kas nenorintis atskleisti, dėl ko sulaukė grasinimų.

Paklausus, ar tai gali būti kaip nors susiję su Viešosios tvarkos skyriaus atliekamais milijoninės vertės viešųjų pirkimų konkursais, D.Bortkevičius liko paslaptingas.

„Supraskite, šiuo metu vyksta tyrimas, todėl nenorėčiau viešinti informacijos, galinčios pakenkti jo eigai“, – sakė D.Bortkevičius.

Necenzūriniais žodžiais „papuoštame" grasinamo turinio laiške pateikta tiek daug smulkios informacijos, kurią gali žinoti tik asmeniškai D.Bortkevičių pažįstantys, su juo artimai bendraujantys ar kartu dirbantys žmonės.

Kilus įtarimams, jog pašaliniai asmenys gauna konfidencialią informaciją, nuspręsta pasidomėti, ar pokalbių nėra klausomasi. Viešosios tvarkos skyriaus patalpas patikrinę teisėsaugininkai viename kabinetų aptiko slaptą pasiklausymo įrangą.

Savivaldybės kuluaruose kalbama, jog D.Bortkevičiaus kompiuterį apžiūrėję ekspertai rado įdiegtą šnipinėti skirtą programinę įrangą.

Aptiko pasiklausymo įrangą

„Padėtis gana rimta – grasinama savivaldybės darbuotojui, jo šeimai, visa tai susiję su jo darbu“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Meras sakė tikintis, jog teisėsaugininkams pavyks nustatyti, kas siuntė grasinamą laišką D.Bortkevičiui. Pasak savivaldybės vadovo, pareigūnai šio tyrimo imasi rimtai, o tai teikia nemažai vilčių.

Prieš kurį laiką į Kauno miesto mero elektroninio pašto dėžutę buvo išsiųstas kitas anoniminis laiškas. Jame kaltinimai mesti buvusiai Viešosios tvarkos skyriaus specialistei Evelinai Grigaitei.

Šiuo metu kitame savivaldybės padalinyje dirbanti vyriausioji specialistė kaltinta padariusi sunkų nusikaltimą – esą veikdama įtakingų Kauno politikų vardu reikalavusi kyšio iš viešųjų pirkimų konkurse dalyvavusios tarptautinės įmonių grupės.

Lrytas.lt žiniomis, abu laiškai išsiųsti iš tos pačios Rusijoje esančios elektroninio pašto dėžutės, kurios adresas: succurro@bk.ru. Neabejojama, kad ši pašto dėžutė sukurta specialiai anoniminiams laiškams siųsti.

„Sulaukęs grasinimų D.Bortkevičius man parašė tarnybinį pranešimą, o aš raštu kreipiausi į prokuratūrą. Teisėsaugininkai turėtų atsakyti, ar šie laiškais parašyti to paties autoriaus“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Į prokurorus kreipėsi ir valdininkė

„Esu šokiruota, šie kaltinimai – daugiau nei absurdiški. Nors nesu jokios partijos narė, tačiau kažkas sugalvojo, jog vienos partijos vardu reketuoju įmones“, – sakė E.Grigaitė.

Apie anonimo mestus kaltinimus valdininkė sužinojo praėjusią savaitę, kai šis skundas jai buvo įteiktas kartu su savivaldybės administracijos direktoriaus D.Ratkelio įsakymu sudaryti tyrimo komisiją.

„Rengiau dokumentus ne vienam viešųjų pirkimų konkursui, tačiau tokių kaltinimų dar niekas nebuvo pateikęs“, – stebėjosi E.Grigaitė. Moteris kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą prašydama dėl šmeižto pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kauno konservatorių lyderis meras A.Kupčinskas anonimo mestus kaltinimus pavadino niekuo nepagrįstais pramanais ir šmeižtu. „Tokių laiškų rašymas – žmogaus silpnumo požymis“, – sakė A.Kupčinskas.

Laiške – mįslingos užuominos

Merui adresuotas anoniminis skundas parašytas sklandžia kalba. Nors jo autorius laišką merui tyčia mėtydamas pėdas siuntė iš Rusijoje veikiančios elektroninio pašto sistemos, iš turinio galima spręsti, jog anonimas dirba užsienio kapitalo įmonėje.

„Mūsų tarptautinė įmonių grupė jau daug metų dirba kartu su Kauno miesto savivaldybe ir yra įgyvendinusi nemažai įvairiausių projektų daugelyje miesto plėtros sričių.

Asmeniškai pažįstame ir bendraujame su dalimi savivaldybės darbuotojų, todėl šį kartą nusprendėme kreiptis į Jus, kaip miesto vadovą, neoficialiai“, – prisistatė Succuro Arnoldius pasivadinęs anonimas.

Tekste daug kartų vartojama daugiskaita. Minima, jog po tariamo reketo reikalaujant paremti partijos rinkimų kampaniją buvo bendrauta su Viešosios tvarkos skyriaus vadovu D.Bortkevičiumi, o „mūsų darbuotojai pokalbį įrašė“. Esą „mūsų įmonės teisininkai“ planavo kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, tačiau šių planų vėliau atsisakyta.

Laiško pabaigoje užsimenama, jeigu mįslinga įmonė, kurios vardu kalba anonimas, bus ir toliau terorizuojama pasiūlymais mokėti kyšius politikams – neatmetama galimybė surinktus duomenis perduoti spaudos atstovams bei valdininkų darbą kontroliuojančioms institucijoms.

Piktinosi vadovo reiklumu

Anoniminių laiškų rašytojų taikiniu vyriausiu miesto tvarkdariu vadinamas D.Bortkevičius buvo tapęs ir praėjusių metų pabaigoje.

Žiniasklaidai išplatintuose laiškuose tąkart skųstasi, esą Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas netinkamai elgiasi su pavaldiniais.

„Tylėti nebeįmanoma, nes padėtis labai bloga. D.Bortkevičius taip įsijautė į visagalio vadovo vaidmenį, jog su darbuotojais elgiasi kaip su tarnais. Kiekvieną dieną mus gąsdina atestacija arba grasina atleisti iš darbo. Bet baisiausia, ko nebuvo vadovaujant kitam vadovui, D.Bortkevičius darbuotojus menkina. Įžeidinėja“, – rašė anonimas.

Portalo žurnalistui keli savivaldybės darbuotojai neviešai sakė, jog D.Bortkevičiaus skyriuje yra du darbuotojai, kuriems labai nepatinka, kad viršininkas duoda daug darbo. Šio skyriaus darbuotojų atlyginimai nėra dideli, galimai todėl ir atsiranda skundai dėl tariamai žiauraus ir neteisingo viršininko.

Viešosios tvarkos tarnyba pastaraisiais metais ėmėsi griežčiau bausti nelegalius prekeivius gatvėse ir netvarkingų, neteisėtų reklamų savininkus. Tai irgi sukėlė priešiškų atsakų, kurie galimai išsiliejo anoniminiais skundais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.