Policija tik numodavo ranka į paauglių viešnamį Švėkšnoje

Švėkšnoje paaiškėję skandalingi faktai, kad daugiau nei metus seksualines paslaugas už pinigus teikė Specialiojo ugdymo centro moksleivės, gali paklibinti tai žinojusių policijos pareigūnų kėdes.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jan 20, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:01 PM

Ką turėjo daryti pareigūnai, dar prieš metus išgirdę, kad nepilnametės mokinės už pinigus parsiduoda vyrams, klientų joms parūpina ten pat besimokančios bendraamžės, o vyrai taip atkakliai naktimis braunasi į mergaičių bendrabutį, kad tenka kviesti policiją?

Atrodytų, kad policijos pareigūnai turėjo iškart pričiupti nepilnametes seksualiai išnaudojusius vyrus, nustatyti jaunąsias sąvadautojas, o visa ši kompanija jau seniausiai turėjo stoti prieš teismą.

Tačiau gavę pranešimų apie skandalingus faktus Šilutės policijos komisariato tyrėjai ikiteisminių tyrimų net nepradėdavo, o Klaipėdos apygardos prokuratūra tik dabar aiškinasi šių nusikaltimų aplinkybes ir ieško įtariamųjų.

Iš Klaipėdos parsivežė pinigų

Švėkšnos specialiojo ugdymo centre mokosi iš visos Lietuvos atvežti 12–18 metų asmenys, kuriems nustatyta elgesio ir emocinių sutrikimų. Tarp jų yra ir apie 20 mergaičių. Jei šeimos turi finansinių galimybių, mokiniai savaitgaliais ir per atostogas išleidžiami į namus.

Pirmieji įtarimai centro direktorei Laimai Navickienei kilo 2013 metų lapkritį, kai viena šešiolikmetė klaipėdietė savavališkai pradingo iš centro.

Grįžusi po savaitgalio ji paaiškino aplankiusi uostamiestyje gyvenančią savo močiutę, kurios labai pasiilgo.

Centro pedagogams keisčiausia buvo tai, kad nepilnametė iš šios kelionės parsivežė nemažai pinigų.

Mergaitė aiškino, kad jų davusi močiutė. Paskambinus paaiškėjo, kad mokinė pas močiutę buvo trumpam pasirodžiusi, tačiau pinigų iš jos negavo.

Netrukus centro pedagogai sužinojo, kad paauglė gyrėsi bendraamžiams, jog ją finansiškai remia vienas vyras. Tada kilo įtarimų, kad nepilnametė yra seksualiai išnaudojama už pinigus.

Kilusiomis abejonėmis Specialiojo ugdymo centro vadovė pasidalino su Šilutės policija – parašė oficialų pareiškimą. Tačiau pradėtas ikiteisminis tyrimas po pusmečio buvo nutrauktas.

Mokinės tapo prostitutėmis

Žinia apie galimybę lengvai gauti pinigų sudomino ir daugiau centre besimokančių mergaičių.

Dvi didesnį autoritetą turinčios nepilnametės subūrė keletą bendraamžių, kurioms parūpindavo klientų.

Direktorė L.Navickienė nemano, kad jos tai darė prievarta: „Pas mus siunčiamos elgesio problemų turinčios mergaitės, kurios galėjo turėti ankstyvų lytinių santykių patirties. Intymiai bendrauti su vyrais joms, matyt, ne naujiena.“

Centro auklėtojos pastebėdavo, kad mokinės nedalyvauja pamokose ir valandai ar dviem pradingsta iš mokyklos.

Pastebėti net automobiliai, kuriais nepilnametės išvežamos.

Du vyrai nuolatos trynėsi apie centro pastatą. Jie mokiniams atnešdavo alkoholinių gėrimų, rūkalų, kviesdavo mergaites važiuoti kartu.

Nepilnamečių meilės ištroškę vyrai naktimis net lauždavosi į mergaičių bendrabutį.

Dėl vieno aktyviausio vyriškio Specialiojo ugdymo centro vadovai per metus policijai yra parašę septynis pareiškimus.

Pareigūnams būdavo perduodami net paaugles išsivežančių klientų automobilių numeriai, mobiliųjų telefonų numeriai, iš kurių būdavo skambinama mergaitėms.

Tyrimų net nepradėdavo

Tačiau nuo praėjusių metų pavasario pranešimais atakuojamos Šilutės policijos aktyvesnių veiksmų nebuvo matyti.

Pernai vasaros viduryje pradėto ikiteisminio tyrimo kontrolę perėmusios Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas teigė, kad gavusi Specialiojo ugdymo centro pareiškimus policija atsisakydavo pradėti ikiteisminius tyrimus.

„Sunku atsakyti, kodėl taip buvo elgiamasi. Gal trūko informacijos, objektyvių duomenų norint patvirtinti tai, kas paaiškėjo dabar“, – sakė R.Ušinskas.

Šioje byloje įtarimai jau pareikšti keletui asmenų. Yra žinoma, kad viena įtariamųjų – nepilnametėms klientų parūpindavusi pernai pilnametystės sulaukusi mergina, kuri jau yra pašalinta iš Specialiojo ugdymo centro.

Gautus pinigus atiduodavo

Jau nustatyta, kad nepilnametėms už lytinį aktą klientai mokėdavo nuo 50 iki 200 litų.

Kaip pasakojo prostitucijos aukoms pagalbą teikiančios „Carito“ darbuotojos, kurioms mokinės atsivėrė, mergaitės paslaugas teikdavo netoli ugdymo centro, automobiliu jas pavežėjus kiek atokiau.

Nepilnametes seksualiai išnaudoję vyrai žinojo, kad santykiauja su paauglėmis. Puikiai žinojo, kad jos yra moksleivės.

Bet, pasak į prostituciją įtrauktų mergaičių, tik vienas klientas kartą pasiteiravo, kiek jai metų.

Atviriau su seksualiai išnaudotomis paauglėmis pasikalbėjusios „Carito“ darbuotojos sužinojo, kad vyrams intymias paslaugas teikti buvo verčiamos tos mokinės, iš kurių buvo tyčiojamasi.

Emocinių sutrikimų turinčios mergaitės net nesuprasdavo, kad kažką daro blogai.

Beveik visi iš vyrų gaunami pinigai būdavo atiduodami jas pas klientus siuntusioms Ugdymo centro lyderėms.

Seksualiai išnaudojamas paaugles tenkindavo tai, kad joms būdavo leidžiama būti vienoje draugijoje su stipresnėmis mergaitėmis ir kartu linksmintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.