Tardymo izoliatoriuje rado ypač mažą mobiliojo ryšio telefoną

Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejų, kuriame demonstruojami per kratas iš suimtųjų atimti daiktai, neseniai papildė įdomus eksponatas – ypač mažo dydžio mobiliojo ryšio telefonas LONG–CZ.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 21, 2015, 7:28 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:48 AM

Šį už rašiklį perpus trumpesnį telefoną į tardymo izoliatorių bandė įsivežti iš Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atgabentas suimtasis.

Labiau į nuotolinio valdymo pultelį nei į pokalbiams skirtą prietaisą panašų mini telefoną suimtasis buvo pasidėjęs tarp kitų asmeninių daiktų.

Turėjo ir laikrodinį telefoną „Šis vyras tikriausiai tikėjosi, kad kratą atliekantys pareigūnai nesupras, kad už rašiklį mažesnis daiktas yra telefonas.

Tačiau jis apsiriko. Nors į tokį mažą telefoną radome pirmą kartą, izoliatoriuje dirbantys pareigūnai taip pat domisi technikos naujovėmis.

Ne taip senai į mūsų rankas pateko ir laikrodinis telefonas.

Šį LONG–CZ iš interneto parduotuvės galima parsisiųsti už 40 eurų“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių tardymo izoliatoriaus Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininkas Almantas Pranskūnas.

Kasmet atima po kelis šimtus telefonų

Nuo 1996 metų Šiaulių tardymo izoliatoriuje dirbantis A.Pranskūnas sakė, kad draudžiamų daiktų turėti norinčių suimtųjų fantazija yra beribė. „Vyksta nuolatinė kova. Suimtieji ieško, kur dar būtų galima paslėpti tokius daiktus, o mes stengiamės perprasti jų kėslus“, – tvirtino Šiaulių tardymo izoliatoriaus Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininkas.

2013 metais Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnai per kratas pas čia laikomus suimtuosius rado ir paėmė 137 mobiliojo ryšio telefonus. Dar 211 telefonų izoliatoriaus prižiūrėtojai konfiskavo iš čia atvežtų suimtųjų ar perėmė juos bandant įmesti į tardymo izoliatorių.

Pernai pas Šiaulių tardymo izoliatoriaus suimtuosius buvo rastas 71 mobiliojo ryšio telefonas, o dar 133 telefonai atimti iš į izoliatorių atvežtų suimtųjų  paimti bandant juos įmesti pas čia kalinčius asmenis.

Suimtuosius tikrina ir metalo detektoriais „Pas mus atvežami suimtieji yra nuodugniai patikrinami. Kadangi ne vienas toks asmuo mobiliojo ryšio telefoną į tardymo izoliatorių bandė įsinešti paslėptą savo kūno ertmėje, kilus įtarimui atvežtus suimtuosius tikriname ir metalo detektoriais.

Pastaruoju metu mobiliojo ryšio telefonus ar pagrindines jų dalis bandoma slėpti ir įvairioje buitinėje technikoje: televizoriuose, radijo imtuvuose, žaidimų konsolėse, grotuvuose, netgi nešiojamųjų kompiuterių įkrovikliuose.

Todėl suimtųjų atsivežti daiktai tikrinami rentgeno aparatu.

Taip tikrinamas ne tik pas mus patenkančių, bet ir iš mūsų įstaigos į kitas kalinimo įstaigas išvežamų asmenų bagažas“, – paaiškino A.Pranskūnas.

Svarbiausia – telefono patikimumas ir kaina Pasak Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininko, tardymo izoliatoriuje laikomi suimtieji mobiliojo ryšio naujovių nesivaiko – už grotų svarbiausia telefono patikimumas.

Čia populiariausi pigiausi ir paprasčiausi telefonų modeliai.

Į kainą atsižvelgiama ir dėl praktinių sumetimų – jei telefonas pakliūtų į prižiūrėtojų rankas, pigesnio daikto nebūtų taip gaila.

Be to, didžiajai daliai suimtųjų telefonas reikalingas tik pokalbiams ir SMS žinutėms rašyti, o ne naršyti internete.

Gresia drausminė atsakomybė „Nors tardymo izoliatoriuje pasitaikė telefoninio sukčiavimo atvejų, šie nusikaltimai bendradarbiaujant su policija, mobiliojo ryšio bendrovėmis bei bankais buvo greitai užkardyti.

Paslapčia įsigytą telefoną suimtieji dažniausiai naudoja pokalbiams su artimaisiais ir laisvėje likusiais pažįstamais. Suradus ir paėmus telefoną neretai paaiškėja, kad jo savininkas daugiausia rašinėjo SMS žinutes merginoms“, – sakė A.Pranskūnas.

Už telefono laikymą suimtiesiems gresia drausminė atsakomybė. Suradus telefoną iš jo savininko mėnesiui atimama teisė pirkti maisto produktų tardymo izoliatoriaus parduotuvėje.

Pakartotinai dėl tokio pažeidimo įkliuvęs suimtasis dešimčiai parų keliauja į drausmės izoliatorių.

Tačiau šios bausmės telefonus turėti norinčių suimtųjų nuo tokių siekių neatgraso.

Ryšio blokatoriai nepasiteisino

Bandant išspręsti šią ne tik Šiaulių tardymo izoliatoriui, bet ir kitoms kalinimo įstaigoms aktualią problemą Kalėjimų departamento iniciatyva pamėginta įrengti mobiliojo ryšio blokavimo įrangą.

Tokių ketinimų atsisakyta, kai ėmus ją montuoti vienoje kalinimo įstaigoje paaiškėjo, kad mobilusis ryšys yra blokuojamas ne tik šiuose pataisos namuose, bet ir gretimoje teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.