Vilniaus policininkų melą demaskavo vaizdo įrašai

Siaubą Vilniaus oro uoste kėlę policijos pareigūnai trečiadienį teisme neigė ne tiktai vienas kito liudijimą, bet ir pačių anksčiau rašytus protokolus.

P.Brazovskis (kairėje) ir J.Glinevičius turėjo prisiminti skandalą, kurį praėjusią vasarą sukėlė Vilniaus oro uoste.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Brazovskis (kairėje) ir J.Glinevičius turėjo prisiminti skandalą, kurį praėjusią vasarą sukėlė Vilniaus oro uoste.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2015, 7:38 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:15 AM

Oro uoste jau nebedirbantys, tačiau iš policijos vis dar nepašalinti Jonas Glinevičius ir Pavelas Brazovskis Vilniaus apylinkės teisme prisiminė, kaip pernai rugpjūčio 5-osios vakarą sulaikė parduotuvių tinklo „Du broliai“ bendraturtį Vaidotą Jankauską.

Abu pareigūnai teigė, kad V.Jankauskas tą vakarą Kelių eismo taisykles pažeidė net du kartus, tačiau protokolas jam esą buvo surašytas tik dėl antrojo pažeidimo ir pasipriešinimo jų teisėtiems reikalavimams.

Negalėjo pasakyti, kur buvo

Pareigūnai lyg iš rašto pasakojo, kad pirmą kartą V.Jankausko vairuojamą „Tesla“ pamatė prie perėjos, kai šis sustojo išleisti keleivio, kaip jo automobilis toje pačioje vietoje vėl pasirodė po 15 minučių.

Tačiau ties šia vieta abu pradėjo painiotis ir nesugebėjo paaiškinti, nei kur tuo metu buvo patys, nei kur porininkas.

„Aš stovėjau važiuojamojoje dalyje“, – teismui aiškino P.Brazovskis, kuris ir sustabdė V.Jankausko vairuojamą automobilį.

„Aš stovėjau už pėsčiųjų perėjos, todėl jis negalėjo sustoti manęs praleisti“, – po kelių minučių savo pasakytus žodžius jau neigė pareigūnas.

Taip ir nesugebėjęs paaiškinti, kur stovėjo, kai prie perėjos privažiavo V.Jankauskas, pokalbį su verslininku P.Brazovskis prisiminė taip, lyg jis būtų įvykęs vakar.

Tikino buvęs itin mandagus

Pasak P.Brazovskio, V.Jankauskas, norėdamas įsodinti keleivį, sustojo ant perėjos, todėl pareigūnas pats prie jo priėjo, mandagiai pasisveikino, prisistatė ir pareiškė, kad jis sustojo neleidžiamoje vietoje.

Išvydęs jį V.Jankauskas esą labai nustebo ir pradėjo juoktis iš pavardės: „Nu nu Brazovskis.“

Parodyti dokumentus, pasak P.Brazovskio, V.Jankauskas atsisakė, reikalavo iškviesti kitą policijos ekipažą ir vis tyčiojosi iš pareigūno pavardės.

Po kiek laiko V.Jankauskas pabandė nuvažiuoti, bet pareigūnas, atsistojęs priešais automobilį, to padaryti neleido.

Tai nepatiko ir šalia stovėjusiam V.Jankausko sūnui Andriui, kuris, kaip teigė P.Brazovskis, pabandė jį nustumti ir surėkė: „Tėvai, važiuok.“

Pasak P.Brazovskio, jis su V.Jankausku bandė kalbėti draugiškai: „Tris kartus su juo pasisveikinau, tris kartus prisistačiau, kas esu, ir pasakiau, kad jis pažeidė Kelių eismo taisykles.“

Porininkas pakeitė vietą

Mandagumas esą nepadėjo. V.Jankauskas iššoko iš automobilio ir prikišęs jam abi rankas prie pat veido pareikalavo uždėti antrankius, todėl esą jam neliko nieko kita, kaip tik paimti pažeidėją už rankos ir nuvesti į oro uosto patalpose esančias policijos nuovados patalpas.

Paklaustas, kur tuo metu buvo jo kolega J.Glinevičius, P.Brazovskis pradėjo aiškinti, esą jis buvo prie B sektoriaus (netoli įėjimo į policijos skyrių), tačiau kažkuriuo metu jis išvažiavo ir jį pamatė jau prie C sektoriaus (ties autobusų stotele).

Kadangi tuo metu prie oro uosto susidarė didelė spūstis, J.Glinevičius jam į pagalbą ateiti negalėjo, todėl nuvažiavo išvykimo terminalo link.

Po to pastatęs automobilį prie B sektoriaus atskubėjo porininkui į pagalbą ir abu besipriešinantį V.Jankauską nuvedė į policijos skyriaus patalpas.

Nesutapimai – tik klaida?

J.Glinevičius šią situaciją apibūdino kitaip. Savo rugpjūčio 6 dieną surašytame tarnybiniame pranešime nurodęs, kad P.Brazovskio ir V.Jankausko incidentą stebėjo būdamas maždaug už 25 metrų, prie B sektoriaus, vakar paaiškėjus, jog vaizdo kameros yra užfiksavusios, kad sulaikant verslininką jo iš viso nebuvo oro uosto teritorijoje, jis ėmė kalbėti kitaip.

J.Glinevičius prisipažino, kad buvo išvažiavęs iš oro uosto teritorijos, bet grįžo ir būdamas prie autobusų stotelės pamatė, kaip iš automobilio išlipęs „Tesla“ vairuotojas maskatuoja rankomis ir konfliktuoja su P.Brazovskiu.

„Pravažiavau pro viršų, sustojau toje pačioje vietoje, žiūriu, kur yra tas prabangus automobilis. Po to man telefonu paskambino kolega, sako, prabangus automobilis nuvažiavo, o vairuotojas yra sulaikytas“, – pasakojo J.Glinevičius.

Pasak jo, P.Brazovskis su V.Jankausku jo laukė už poros metrų, bet jis jų nematė, kol P.Brazovskis nepasakė, kad stovi prie įėjimo į skyriaus patalpas.

Teisme J.Glinevičius paneigė ir kitas savo protokole išdėstytas aplinkybes, esą V.Jankauskas keleivį įsodino jo ir P.Brazovskio akivaizdoje.

„Aš nemačiau įsodinimo, nemačiau, kada vairuotojas išlipo iš savo automobilio“, – išsisukinėjo J.Glinevičius ir nesutapimus protokoluose pavadino technine klaida.

Vaizdo įrašai paneigė žodžius

Vakar teisme taip pat buvo peržiūrėti oro uosto vaizdo kamerų ir pačių pareigūnų mobiliaisiais telefonais daryti vaizdo įrašai.

Juose aiškiai matyti, kad priartėjus V.Jankausko vairuojamam automobiliui P.Brazovskis stovėjo ant pėsčiųjų perėjos važiuojamojoje kelio dalyje.

Pareigūnas priėjo prie automobilio ir kažką kalbėjosi su vairuotoju. Po kiek laiko išlipo V.Jankauskas, jis nesipriešino policininkui ir rankomis nemosikavo. Nesipriešino jis ir vedamas į policijos skyrių.

J.Glinevičiaus vairuojamo automobilio incidento metu oro uosto teritorijoje nebuvo. Jis pasirodė tik tada, kai V.Jankauskas jau buvo nuvestas į policiją.

Išlipęs iš savo automobilio J.Glinevičius niekur neskubėjo, ramiai stovėjo apie porą minučių ir tik tada, kai jam telefonu paskambino P.Brazovskis, nubėgo į policijos skyrių ir lėkdamas į antrą aukštą, kur jo laukė kolega su sulaikytuoju, pats įsijungė telefoną ir pradėjo filmuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.