Korumpuoti Kauno policininkai stos prieš teismą

2015 metų sausį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai baigė didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kuriame apie įtarimus dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo pranešta buvusiems Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus specialistams 44 metų E. L. ir 45 metų R. S.

Teismui perduota susikompromitavusiems Kauno kelių policijos darbuotojams iškelta baudžiamoji byla.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Teismui perduota susikompromitavusiems Kauno kelių policijos darbuotojams iškelta baudžiamoji byla.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2015, 4:27 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:17 AM

Šis didelės apimties ikiteisminis tyrimas buvo išskirtas į kelis atskirus tyrimus. Prokuratūra teismui perdavė tris baudžiamąsias bylas, kuriuose figūruoja E.L., R.S. ir kiti asmenys.

Tyrimo duomenimis, E.L. ir R.S. 2013 metų lapkritį iš penkiolikos kelių eismo taisykles pažeidusių asmenų už tai, kad jiems būtų skirta mažesnė administracinė nuobauda arba nebūtų užfiksuoti jų padaryti kelių eismo taisyklių pažeidimai, ėmė įvairaus dydžio kyšius, klastojo administracinės teisės pažeidimo protokolus.

Abu pareigūnai buvo nušalinti, o vėliau atleisti iš tarnybos. Policijoje jie dirbo daugiau kaip 20 metų.

Dažniausiai kyšiai pareigūnams būdavo siūlomi ir duodami už tai, kad jie, vykdydami savo pareigas, pasiūlydavo kelių eismo taisykles pažeidusiems asmenims savo noru sumokėti jiems paskirtą baudą, lygią pusei jos minimalaus dydžio, nors įstatymuose ši galimybė ir taip yra numatyta.

Tokiu būdu pareigūnai pasinaudodavo pažeidėjų įstatymų nuostatų nežinojimu.

Taip pat kelių eismo taisykles pažeidę asmenys kyšius pareigūnams siūlė ir už tai, kad pareigūnai administracinių teisės pažeidimų protokolus surašytų ne jiems, o kitiems asmenims – pažeidėjų giminaičiams, pažįstamiems, šeimos nariams ar visiškai pašaliniams asmenims.

Mažiausia nustatyta kyšio suma – 10 litų (2,89 eurai), didžiausia – 400 Lt (115 eurų). Vieną kartą pareigūnui kaip kyšis perduotas alkoholinio gėrimo butelis.

Kyšius pareigūnams davusiems asmenims pranešta apie įtarimus dėl papirkimo.

Trylika papirkimu įtariamų asmenų buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nes inkriminuojamas nusikalstamas veikas jie padarė pirmą kartą, visiškai pripažino savo kaltę ir dėl to gailėjosi, vienas – buvo pripažintas kaltu jam skirta 10 minimalaus gyvenimo dydžio (376,60 eurų) bauda.

Dar vieno papirkimu įtariamo ir jokių parodymų apie nusikalstamos veikos aplinkybes nepanorusio duoti asmens kaltės klausimą spręs teismas.

Apie neteisėtus pareigūnų veiksmus galima pranešti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato anoniminiu pasitikėjimo tel. (8 37) 303 050, Imuniteto skyriaus pasitikėjimo (anoniminiu) tel. (8 37) 306 180, arba tiesiogiai informuoti laikinai einantį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas Darių Žukauską tel. (8 37) 32 10 81.

Taip pat primename, kad siūlydami ar duodami kyšį pareigūnui, būsite patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal požymius nusikaltimo, numatyto Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. „Papirkimas“. Už tokio pobūdžio nusikalstamą veiką baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.