Kūdikio mirties byloje į teismą liudininkę atvedė policija

Kūdikio Domo Drėzo mirties byloje antradienį buvo apklausta paskutinė liudytoja, Vilniaus universiteto profesorė kardiologė Virginija Grabauskienė. Mokslininkė sausio pradžioje į praėjusį posėdį sausio neatvyko be pateisinamos priežasties, todėl Kauno apygardos teismas nusprendė ją atvesdinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Feb 3, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:05 AM

Medikė teismo salėje pasirodė, lydima dviejų policijos pareigūnų.

„Jums teko taikyti procesinės prievartos priemones. Negražu“, – V.Grabauskienei pareiškė bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkas Valdas Vitunskas.

Profesorę į liudytojų sąrašus primygtinai prašė įtraukti neatsargiu gyvybės atėmimu ir tarnybos pareigų neatlikimu kaltinamos Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos Valdarezos Beleškienės advokatai.

V.Beleškienė kaltinama 2012 metų balandžio 6 dieną supainiojusi vaistus ir suleidusi 11 mėnesių D.Drėzui mirtiną kalio injekciją

V.Grabauskienė buvo linkusi atmesti versiją, jog berniukas nuo retos širdies ligos – fibroelastozės. Šią versiją iškėlė Kauno klinikinės ligoninės administracija, palaikanti V.Beleškienę.

Jokie požymiai, tyrimai nerodė, kad vaikas būtų sirgęs šia liga. Vaiką echoskopu apžiūrėjęs patyręs specialistas taip pat nieko įtartina nebuvo pastebėjęs – širdies veikla buvo visiškai normali.

Iki tragedijos nebuvo nustatyta vaiko augimo sutrikimų, svorio problemų, ką sukelia fibroelastozė.

Jei Domas būtų sirgęs fibroelastozė, šios ligos sukelti požymiai būtų pastebėti iki staigios klinikinės mirties.

Fibroelastozės versiją kategoriškai atmetė kitoje ligoninėje – Kauno klinikose dirbantis profesorius Rimantas Kėvalas, kartu su kitais specialistais pasirašęs komisijos išvadas, kad vaiką pražudė kalio chloridas.

V.Vitunskui pasiteiravus, kaip veikia gliukozė ir kalis, suleisti kūdikiui į veną, profesorė nurodė, jog gliukozė skausmo, kitų neigiamų padarinių nesukelia, o kalio suleidimas yra skausmingas ir gali sukelti staigią mirtį – taip, kaip atsitiko D.Drėzui.

Išklausius V.Grabauskienės, bus nuspręsta, ar reikia atlikti kompleksinę medicinos ekspertizę, kurios prašo V.Beleškienės advokatai.

Prieš tai vaiko mirties priežastį aiškinosi dvi medicinos ekspertų komisijos. Išsamius tyrimus atlikę specialistai patvirtino, kad Domo širdis sustojo nuo kalio.

Jei teismas paskirtų ekspertizę, tai reikštų, kad bylos svarstymas užtruktų dar mažiausiai pusmetį.

Sprendimą, ar skirti ekspertizę, teismas paskelbs kovo 3 dieną.

D.Drėzas užgeso Kauno klinikinėje ligoninėje, o joje iki šiol dirbanti V.Beleškienė, leidusi kūdikiui vaistus, 2014 metų gegužės 9 dieną buvo nuteista už neatsargų gyvybės atėmimą ir tarnybos pareigų neatlikimą. Kauno apylinkės teismas pripažino, kad V.Beleškienė supainiojo vaistus ir vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirtos gliukozės suleido mirtiną kalio injekciją.

Slaugytojai buvo skirta lygtinė ketverių metų nelaisvės bausmė.

V.Beleškienė šį nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui, prašydama jį panaikinti.

Slaugytojai leidžiant vaistus, berniuką per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis.

Vaikas ėmė verkti, o paskui sustingo. Po to mįslingai prapuolė abu švirkštai, kuriuos į palatą buvo atsinešusi slaugytoja.

Kūdikį paguldžius į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą, jo būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Sušvirkštus vaistus, kalio kiekis Domo organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Po tragedijos mįslingai prapuolė du švirkštai, kuriuose buvo Domui skirti vaistai. Juos į palatą buvo atsinešusi V.Beleškienė. Jie taip ir neatsirado, o pradanginę svarbius įkalčius asmenys nebuvo nustatyti.

Pirmą kartą apklausiama V.Beleškienė aiškino švirkštų neišmetusi. Per antrą apklausą slaugytoja tuo jau nebuvo tokia tikra. Ji neprisiminė, ką veikė su švirkštais, ar juose buvusį skystį išpylė į kriauklę, o pačius švirkštus išmetė į medicininių atliekų dėžę. Slaugytoja taip pat neatsiminė, kur išgaravo flakonas, kuriame buvo tariamas gliukozės tirpalas.

Kauno klinikinę ligoninę po D.Drėzo mirties tikrinę Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistai rado daugybę pažeidimų.

Šioje gydymo įstaigoje buvo ketinama auditą atlikti 2016 metais. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai pakeitė planus ir auditą nusprendė pradėti 2014 metų pabaigoje, netrukus turėtų būti pateiktos auditorių išvados.

V.Beleškienę gina toks pačios advokatų kontoros „Jankauskas ir partneriai“ juristai, kuri atstovauja Kauno klinikinę ligoninę kitose bylose.

Gydymo įstaiga šiai advokatų kontorai už įvairias teisines paslaugas iš savo biudžeto skyrė apie 240 tūkst. litų.

Tiesa, ligoninės vadovai tvirtina, jog už V.Beleškienės atstovavimą įstaiga advokatams pinigų nemoka.

Kūdikio tėvai, politiko kelią pasirinkęs Egidijos Drėzas ir jo žmona Kristina Drėzienė iš ligoninės už aplaidumą reikalauja atlyginti 1 milijono eurų neturtinę žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.