Kas tas rusų nusikaltėlis, kuriam tarnauja mūsų pareigūnai?

Vienas iš Rusijos mafijos autoritetų – Achmedas Jevlojevas – neseniai gavo leidimą gyventi Lietuvoje. Nepadėjo net vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio vieši pažadai, kad nusikaltėlių šulai iš užsienio mūsų šalyje nebus laukiami. Kas tas galingasis, prieš kurį klaupiasi Lietuvos pareigūnai?

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 9, 2015, 6:39 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:46 PM

Pirmojoje dalyje skaitykite apie tai, kaip Rusijos mafijos autoritetui oficialiai buvo suteikta teisė gyventi Lietuvoje.

Lietuvoje leidimą gyventi gavęs A.Jevlojevas turi Rusijos nusikaltėlių pasaulyje aukščiausią rangą – yra įteisintas vagis (rus. „vor v zakone“).

Jis ne tik kontroliuoja Ingušijos nusikalstamą pasaulį, bet ir aktyviai dalyvauja kovoje dėl visos Rusijos šešėlinio pasaulio sosto. Šio veikėjo atvaizdas net tapo savotišku mafijos įvaizdžiu.

Populiariame režisieriaus Valerijaus Todorovskio filme „Linksmieji vyrukai“ yra tokia mafiozo laidotuvių scena – banditiškos išvaizdos vyrai neša karstą ir gedulo juosta perrištą A.Jevlojevo fotografiją.

Po šio filmo premjeros Rusijoje net juokauta, kad A.Jevlojevas galėtų paduoti filmo režisierių į teismą už tai, kad buvo neteisėtai naudojamas atvaizdas.

Atstovą pasiuntė pas ministrą

A.Jevlojevas 2001 metais tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu iš Ingušijos kilusiu įteisintu vagimi. Jam buvo pavesta kontroliuoti visą šios respublikos nusikalstamą pasaulį.

Tai padaryti nebuvo lengva, nes Ingušijoje buvo įprasta, kad visi konfliktai sprendžiami pagal islamo įstatymus, dalyvaujant labiausiai gerbiamiems senoliams.

Visi, kurie kreipdavosi vien į nusikaltėlių šulus, nieko nepasiekdavo. Iš pradžių nebuvo lengva ir A.Jevlojevui. Tuo jis įsitikino, kai pirmą kartą savo atstovą nusiuntė pas tuometį Ingušijos vidaus reikalų ministrą.

Atvykėlis bandė ministrui paaiškinti, kad nuo šiol visą nusikalstamumą kontroliuos įteisinti vagys. Kiek patylėjęs ministras ranka parodė į kabinete kabantį Ingušijos prezidento Ruslano Auševo portretą: „Štai mano įteisintas vagis, jis čia viską kontroliuoja.“

Praėjus vos keliems mėnesiams po šio pokalbio R.Auševas atsistatydino. Kalbėta, kad tai daryti jis nusprendė patyręs nusikaltėlių šulų spaudimą.

Nusikaltėlių pasaulis skilo

Ilgą laiką palyginti vieningas buvęs Rusijos nusikaltėlių pasaulis tuo metu ėmė dalytis į dvi priešiškas stovyklas.

Vienai jų vadovavo įteisintas vagis Aslanas Usojanas, pravarde Senis Chasanas, kitai – Tarielas Onianis, pravarde Taro.

A.Jevlojevas, kaip ir kitas leidimą gyventi Lietuvoje bandęs gauti įteisintas vagis Merabas Džangveladzė, prisišliejo prie Kutaisio grupuotės vardu pavadinto T.Onianio vadovaujamo klano.

Kutaisio grupuotė apkaltino Senį Chasaną, kad jis visai pamiršo vagių įstatymus ir tapo verslininku.

Prasidėjus klanų karui buvo nužudyti keli įtakingi Senio Chasano šalininkai. Bene garsiausias jų – Viačeslavas Ivankovas, pravarde Japončikas, buvo nušautas 2009 metais.

Ragino atimti karūną

Senis Chasanas, kuris turėjo galingą užnugarį tarp Rusijos saugumiečių, susidoroti su priešininkais bandė teisėsaugininkų rankomis.

Buvo sulaikyti ir kalėjime atsidūrė kelį įtakingi T.Onianio klano atstovai, o pats grupuotės lyderis buvo nuteistas kalėti 10 metų.

2009 metais įkliuvo ir A.Jevlojevas. Maskvoje vaikštinėjusį šį įteisintą vagį apieškojo patruliai ir aptiko gramą kokaino. Už tai jis buvo nuteistas 2 metų laisvės atėmimo bausme.

Vos tik vyriškis atsidūrė kalėjime „Matroskaja tišina“, Senis Chasanas kaliniams nusiuntė raštą, kuriame išdėstė, kad A.Jevlojevas dėl savo asmeninių savybių nevertas būti įteisintu vagimi ir kad būtina jį nukarūnuoti.

Iškart po šio rašto buvo sušaukta kalėjime sėdinčių įteisintų vagių sueiga. Tačiau daugelis vagių palaikė A.Jevlojevą.

Atvyko gyventi į Vilnių

Areštavus T.Onianį faktišku Kutaisio grupuotės vadovu tapo Merabas. Kadangi Rusijoje dėl Senio Chasano įtakos jam likti buvo nesaugu, šis vagis nutarė apsistoti Europoje.

Grupuotės lyderis apsigyveno Vilniuje, kur per teismus bandė gauti leidimą nuolat gyventi.

Lietuvos sostinėje jis gerai pažinojo praėjusiais metais nužudytą buvusį „Vilniaus brigados“ lyderį Igorį Tiomkiną. Jis supažindino su kitais sostinės nusikalstamo pasaulio veikėjais.

Patikėjo nužudyti lyderį

Manoma, kad vienoje Italijoje vykusių nusikaltėlių sueigų, kurią organizavo Merabas, buvo nutarta nužudyti Senį Chasaną, o žmogžudystę organizuoti patikėta A.Jevlojevui.

2013 metų sausio 16 dieną Senis Chasanas buvo nužudytas Maskvoje. Snaiperis jį nušovė išeinantį iš savo mėgstamo restorano „Staraja kibitka“.

Už galvą pažadėjo premiją

A.Usojano mirtis tuo metu tapo pagrindiniu įvykiu Rusijoje. Keltos įvairios versijos, tačiau mažai kas abejojo, kad nusikaltėlių autoritetą pašalino Kutaisio klano atstovai.

Be savo lyderio likę Senio Chasano klano atstovai nutarė atkeršyti. Kalbama, kad jie išsiaiškino, jog tiesiogiai organizuojant nužudymą dalyvavo du įteisinti vagys – jau minėtas A.Jevlojevas ir Rovšanas Džanijevas.

Buvo nutarta juos nužudyti, o už kiekvieno jų likvidavimą pažadėta 5 milijonų dolerių premija.

Gyvas liko per stebuklą

Į šiuos abu įteisintus vagis pasikėsinta tą pačią dieną – praėjus vos kelioms savaitėms po Senio Chasano nužudymo.

R.Džanijevas buvo apšaudytas Stambule, o A.Jevlojevas – netoli Maskvos. Pamaskvyje važiuojantį A.Jevlojevo automobilį prisivijo kaukėti banditai ir apšaudė iš automatų „Kalašnikov“.

A.Jevlojevas tik per stebuklą liko gyvas – kulkos jam pataikė į petį ir koją. Išsigelbėti pavyko ir Turkijoje apšaudytam R.Džanijevui.

Vilniuje įkūrė bendrovę

Po šio pasikėsinimo A.Jevlojevas susirūpino savo saugumu ir nutarė kartu su savo geru pažįstamu, taip pat įteisintu vagimi O.Šamaninu, kuriam ant kulnų jau lipo Rusijos saugumiečiai, persikelti į Lietuvą, kur jau koją buvo įkėlęs klano lyderis Merabas.

Kad būtų galima gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, specialiai vagims buvo įkurta bendrovė „Probela“, nusikalstamo pasaulio autoritetai tapo jos akcininkais.

Praėjusių metų lapkričio 12 dieną Migracijos departamentas šiems nusikaltėlių autoritetams priėmė sprendimą išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Liko tik formalumai – priėmus sprendimą per tris mėnesius atvykti į Lietuvą, pateikti prašymą įforminti leidimą ir sumokėti už leidimo išdavimą mokesčius.

Sausio 22 dieną pirmasis į Vilnių atvyko A.Jevlojevas ir iškart už leidimo išdavimą skubos tvarka sumokėjo 58 eurus. Jau baigiantis darbo dienai, apie 16 valandą, jis atvyko į Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybą.

Čia buvo nufotografuotas, paimti jo pirštų atspaudai. O jau sausio 29 dieną A.Jevlojevui iškilmingai buvo įteiktas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje. Tą pačią dieną nusikaltėlių šulas išvyko nežinoma kryptimi, nes gautas leidimas jam suteikia teisę laisvai keliauti po Europos Sąjungos šalis.

Dabar atvykti į Vilnių atsiimti leidimo ketina ir kitas įteisintas vagis O.Šamaninas. Nors už gaujos organizavimą ir reketą yra paskelbta jo paieška, oficialūs dokumentai apie tai Lietuvos dar nepasiekė.

Tai šiuo metu Dubajuje nuo Rusijos teisėsaugos besislapstančiam O.Šamaninui pranešė jo globėjai Lietuvoje ir pakvietė skubiai atvykti atsiimti leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.