Šiaulių gimnazistės žudikės sužinojo galutinę bausmę

Savo bendramokslę žiauriai nužudžiusios šiaulietės Viktorija Vaitiekaitytė ir Viktorija Lietuvninkaitė kalės 20 metų. Tai maksimali terminuota laisvės atėmimo bausmė.

V.Lietuvninkaitė (kairėje) ir V.Vaitiekaitytė nelaisvėje jau ilgiau nei trejus metus.<br>T.Bauro nuotr.
V.Lietuvninkaitė (kairėje) ir V.Vaitiekaitytė nelaisvėje jau ilgiau nei trejus metus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 17, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:36 PM

Tokį galutinį sprendimą priėmė Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT). Teisėjų kolegija paliko ankstesnių teismų paskirtą bausmę. LAT teisėjų teigimu, ji  ir taip griežta. 

Dėl bausmių savo dukters žudikėms į LAT kreipėsi nužudytos 17-metės moksleivės tėvai Dalia ir Vytautas Račkauskai.

Jie reikalavo, kad skerdikės būtų įkalintos iki gyvos galvos.

D.Račkauskienė įsitikinusi, kad nusikaltėlės tiesiog mėgavosi žudymu: „Prie to jos ėjo trejus metus – satanizmas, šėtono biblijos skaitymai, baisūs piešiniai – kraujas, švirkštai ir savo krauju rašyti puslapiai“, – anksčiau „Lietuvos rytui“ yra sakiusi moteris.

Įkalčių prispaustos  šiaulietės prisipažino, bandė atgailauti, bet atgaila neįtikino – paniekinamas požiūris į nužudytąją buvo užfiksuotas pareigūnų perimtuose laiškuose. Gynėjai bandė įrodinėti, kad žudikės gali būti nepakaltinamos, bet teismo medicinos ekspertai įrodė, kad jos nėra ligonės.

LAT teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad patys žiauriausi žudikių veiksmai – nukentėjusiosios kūno supjaustymas dalimis ir kūno dalių slėpimas sietini ne su nužudymu, o mirusiojo palaikų išniekinimu. „Už jį baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki dvejų metų“, – konstatavo LAT. Griežtesnė bausmė už nužudymą apima švelnesnę bausmę už palaikų išniekinimą, todėl dėl to laikas už grotų nepailgės. Teismas pažymėjo, kad nusikaltimas padarytas ne iš chuliganiškų, o iš asmeninių paskatų. „Atsižvelgiant į tai, kad padaryti nusikaltimą  rengtasi iš anksto ir nuteistosios turėjo savo motyvų nužudyti bendramokslę, kuriuos laikė pakankamai rimtais, manytina, kad chuliganiškų paskatų inkriminavimas šiuo atveju nebūtų teisingas“, – pabrėžė LAT.

Vieną šiurpiausių pastarųjų metų nužudymų jaunos šiaulietės įvykdė 2011 metų liepos 14-ąją. V.Vaitiekaitytė ir V.Lietuvninkaitė bendramokslę Nedą R. iš Šiaulių S.Šalkauskio gimnazijos įviliojo į spąstus.

Į V.Vaitiekaitytės močiutės butą septyniolikametę pasikvietusios draugės jai ant galvos užmovė maišą, po to mušė plaktuku, perpjovė gerklę, o kūną supjaustė.

Išniekinto kūno gabalai buvo sudėti į šiukšlėms skirtus maišus ir išmėtyti netoli namų. Dalį kūno žudikės įdėjo į šaldiklį.

Nusikaltėlės tikino, kad bendramokslę nužudė dėl skleistų apkalbų ir bandymo nuvilioti vaikiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.