Įkandin suvaidintos meilės – tikra mirtis

Gėlės, vaišės, meilūs žodžiai – taip 34 metų marijampolietis Tadas Viselga siekė užkariauti dviejų vyresnių draugių širdį. Abu šie romanai baigėsi moterų mirtimi. Manoma, kad vyras susijęs ne tiktai su šiomis, bet ir su savo tėvo mirtimi.

Marijampolietį T.Viselgą prislėgė baisių įtarimų našta.
Marijampolietį T.Viselgą prislėgė baisių įtarimų našta.
Marijampolietį T.Viselgą prislėgė baisių įtarimų našta.
Marijampolietį T.Viselgą prislėgė baisių įtarimų našta.
„Tadas buvo nuostabus žmogus: draugiškas, paslaugus, nieko jam neprikiši, – „Lietuvos rytui“ sakė namo, kuriame T.Viselga įsigijo butą, bendrijos pirmininkas Sigitas (nuotr.)
„Tadas buvo nuostabus žmogus: draugiškas, paslaugus, nieko jam neprikiši, – „Lietuvos rytui“ sakė namo, kuriame T.Viselga įsigijo butą, bendrijos pirmininkas Sigitas (nuotr.)
Daugiau nuotraukų (3)

Loreta Juodzevičienė, Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Feb 22, 2015, 7:25 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:56 PM

Niekur nedirbantis T.Viselga sugebėjo apsukti galvą ne tik savo aukoms. Jis ilgai vedžiojo už nosies ir tyrėjus, medicinos ekspertus. Pareigūnai susizgribo tik po trečios mirties.

2011 metų gruodį sustojo T.Viselgos tėvo širdis, 2014 metų spalį Marijampolės rajone esančiame tvenkinyje nuskendo 44 metų Zina B., o dar po dviejų mėnesių vonioje negyva rasta 37 metų Galina Z.

Smurto žymių ant kūnų nepastebėję medicinos ekspertai savo pirminėse išvadose neįžvelgdavo žmogžudysčių pėdsakų.

T.Viselgą įklampino 2015 metų sausį per kratą jo bute rasti psichotropiniai vaistai. Nervų sistemą, judesius paralyžiuojančių medikamentų buvo aptikta ir mirusių moterų organizme.

Augino gyvatę užantyje?

„Trilerio scenarijaus verta istorija“, – „Lietuvos rytui“ sakė pareigūnai, narpliojantys T.Viselgos bylos gijas.

T.Viselga užaugino tėvas, kai išsiskyrė su jo motina. Abu gyveno Marijampolėje esančiame dviejų kambarių bute, kuris po skyrybų atiteko tėvui.

Vyriškis labai mylėjo savo sūnų, stengdavosi, kad jam nieko netrūktų.

2011 metų gruodį tėvas buvo rastas negyvas savo kambaryje esančiame fotelyje. Policijai apie tai pranešęs T.Viselga verkė, dejavo, rovėsi nuo galvos plaukus.

Po laidotuvių jam atiteko tėvo butas. T.Viselga jį netrukus pardavė ir nusipirko naują būstą Mokolų gatvėje.

Neatmetama, kad artimiausiu metu tėvo kūnas bus ekshumuotas ir dar kartą ištirtas.

Pradingo aukos pinigai

Atrodo, kad vyras, vieną kartą išlipęs iš balos sausas, toliau klimpo į šiurpių nusikaltimų liūną. Įtariama, kad siekdamas pasipelnyti jis ėmė planuoti žmogžudystes.

2014 metų pavasarį T.Viselga susipažino su dešimčia metų vyresne Zina, kuri buvo emigravusi į Daniją, bet kartais grįždavo paviešėti į gimtąją Marijampolę.

Kartą vairuodamas automobilį jis sustojo prie gatve einančios Zinos ir pasiūlė pavežti.

Užsimezgus pažinčiai, T.Viselga dažnai draugei padovanodavo gėlių.

Zinos artimieji pasakojo, kad ją buvo užbūręs jaunesnio vyro dėmesys. Moteris troško sukurti su juo šeimą.

Spalio pabaigoje Zina grįžo iš užsienio ir iš banko pasiėmė apie 5 tūkst. litų.

Įtariama, kad šiuos pinigus ji turėjo, kai spalio 24-ąją atėjo į paskutinį pasimatymą su T.Viselga prie Balsupių kaime esančio tvenkinio.

Spalio 25 dieną vietos gyventojai rado moterį nuskendusią. Pinigų nebuvo – įtariama, kad juos pasisavino T.Viselga.

Pardavusi butą neteko gyvybės

Netrukus T.Viselga ėmė rėžti sparną aplink Rusijos pilietę 37 metų Galiną, kuri gyveno jo motinos kaimynystėje Marijampolėje.

Gruodžio 13 dieną Galina pardavė T.Viselgai savo dviejų kambarių butą Kauno gatvėje už 50 tūkst. litų.

Įtariama, kad moteris iš tikrųjų šių pinigų negavo.

Pora ketino kurti bendrą verslą, kalbėjosi apie vedybas. Po sandorio Galina planavo kurį laiką pasilikti būste, kurį ką tik buvo pardavusi.

Gruodžio 14 dieną Galina negyva aptikta vonioje.

Policiją iškvietė T.Viselga. Jis tvirtino užėjęs į namus ir radęs draugę mirusią. Vyriškis, kaip ir anksčiau, atrodė sugniuždytas iš sielvarto.

Nepatikėjo pirmine versija

Netikėta Galinos mirtis buvo skaudus smūgis jos artimiesiems ir draugams.

„Ji tryško gyvenimo džiaugsmu, turėjo daugybę ateities planų, visiškai nepiktnaudžiavo alkoholiu“, – pasakojo jauną moterį pažinojusios marijampolietės.

Nei artimieji, nei Galinos draugės nepatikėjo nelaimingo atsitikimo versija. Jos neabejojo, kad tai buvo nužudymas.

Netekties skausmo prislėgta Galinos motina, baimindamasi, jog pareigūnai ja nepatikės, buvo nuėjusi pas Marijampolės savivaldybės merą Vidmantą Brazį, jam papasakojo savo nuogąstavimus ir paprašė pagalbos, kad būtų ištirtos visos dukters mirties aplinkybės.

Ekspertų išvados patvirtino nužudymo versiją, apie kurią Galinos artimieji bei draugės kalbėjo nuo pat tos akimirkos, kai vonioje buvo rastas kūnas.

Bičiulėms kilo įtarimų

Susipažinusi su T.Viselga Galina buvo laiminga – draugėms pasakojo, kad jos gyvenime atsirado labai geras, paslaugus žmogus.

Tačiau Galinos bičiulėms jos draugas pamažu ėmė kelti vis daugiau įtarimų.

Buvo atvejų, kai kuri nors iš Galinos draugių turėdavo vykti į tolimesnį miestą, tačiau neturėdavo kuo.

Galina pasiūlydavo, kad bičiulę galėtų nuvežti jos draugas. Tačiau jis niekuomet nepasirodydavo.

T.Viselga apskritai vengė bet kokios Galinos pažįstamų draugijos.

Aklai tikėjo savo draugu

Dar didesnį įtarimą vyriškis sukėlė, kai Galina bičiulėms prasitarė, jog Tadas pažadėjo ją vesti, jei tik ji savo dviejų kambarių butą perrašys jo vardu.

Galina sakė, kad vestuvių data numatyta paskutinėmis praėjusio gruodžio dienomis.

Draugės bandė Galiną įtikinti, kad ji jokiu būdu neatiduotų buto, nes vyriškis tik naudojasi ja. Iš įsimylėjusios moters pasakojimo bičiulės suprato, kad T.Viselga jai daro stiprų spaudimą dėl buto.

Tačiau Galina labiau tikėjo savo draugu.

Apie draugių nuogąstavimus Galina prasitarė Tadui. Šis pareikalavo, kad apie jų santykius ji niekam nieko nepasakotų. Galina pakluso.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, Marijampolės savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje praėjusiais metais nebuvo gauta pareiškimo, kuriame T.Viselga prašytų įregistruoti santuoką su Galina Z.

Mokėjo slėpti pėdsakus

Nors ekspertai ant Galinos kūno nerado smurto žymių, teisėsaugą sudomino mįslingos mirtys, su kuriomis susijęs tas pats asmuo.

T.Viselga buvo suimtas po kratos, atliktos jo bute Mokolų gatvėje. Jo bute aptikta psichotropinių vaistų, kurie išduodami tik pateikus receptą.

Tačiau nenustatyta, kad jis būtų sirgęs ligomis, kurios gydomos šiais medikamentais.

Tyrėjai pamažu mėgina sudėlioti nusikaltimo paveikslą – žudikas į aukų taures slapčia įberia vaistų, jos nepajėgia priešintis. Zina įstumiama į tvenkinį, o Galina miršta vonioje nepajėgdama išlipti.

Atrodė, kad moterys iš tikrųjų nuskendo, nes nebuvo nei smaugimo, nei grumtynių požymių.

T.Viselgą pažįstantys žmonės apie jį atsiliepė palankiai. Moteris jis sužavėdavo ne tik dėmesiu, bet ir sugebėjimu palaikyti tvarką.

Net per kratą jis neįstengė paslėpti savo pedantiškumo – ant grindų netyčia nukritus popieriaus skiautei skubėjo jos pakelti.

Brolis jau nekelia pasitikėjimo

* Nors T.Viselga atkakliai neigia savo kaltę, pastaruoju metu jo žodžiais ėmė abejoti net artimiausi žmonės.

* Jaunesnė sesuo atvirai ėmė reikšti nepasitikėjimą broliu.

* Tiesa, kita T.Viselgos sesuo linkusi manyti, kad jis su žmogžudystėmis nėra susijęs.

* Jo motina šiuo metu gyvena Vokietijoje.

* Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Vytautas Gataveckas „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad T.Viselgos, kuris įtariamas trimis žmogžudystėmis, aukų galėjo būti ir daugiau.

* Kokios tai galėtų būti aukos, prokuroras neatskleidė, tik užsiminė, kad anksčiau jų mirtys taip pat buvo laikomos nelaimingais atsitikimais.

* Automobilių remontu užsiimančiam marijampoliečiui T.Viselgai gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Sūnus kruopščiai tvarkydavo tėvo kapą

* „Tadas buvo nuostabus žmogus: draugiškas, paslaugus, nieko jam neprikiši, – „Lietuvos rytui“ sakė namo, kuriame T.Viselga įsigijo butą, bendrijos pirmininkas Sigitas (nuotr.). – Tas butas buvo parduodamas iš varžytynių. Gražiai jį susitvarkė, bet mažai jame būdavo. Dabar suku galvą, kas už jį mokės.Aš Tado tėvą pažinojau – mudu abu esame iš Sasnavos krašto, jis mašinas dažydavo.Mano močiutė palaidota Sasnavos kapinėse, šalia – neprižiūrimas kapas, o toliau – Tado tėvo. Tadas labai prižiūrėjo tėvo kapą. Stebėjausi, kai tvarkydavo ir šalia esantį apleistą.Kartą kapinėse Tado paklausiau, kaip čia jo tėvas toks jaunas mirė – nė šešiasdešimties, regis, neturėjo. Tadas tepasakė, kad staigiai mirė. Aš daugiau nieko ir neklausinėjau.“

* Bendrijos pirmininkas neslėpė, kad jam kėlė nuostabą, iš kur Tadas turi tiek pinigų.

* „Vieną butą parduoda, kitą perka. Buvo visokių įtarimų, tačiau paskui pagalvojau, kad žmogui paprasčiausiai sekasi. Be to, jis sakė, kad tėvų sodybą pardavė“, – sakė Sigitas.

* Jis teigė, kad vieno kambario bute be balkono Tadas būdavo retokai.

* „Aš kartą jo juokais paklausiau: „Ko nevedi?“ Tadas tąkart atsakė, kad viena jo draugė išvyko į Prancūziją, kita – dar kažkur: „Turiu čia vieną draugę. Padaro man valgyti ir užtenka“, – prisiminė bendrijos pirmininkas pokalbį su T.Viselga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.