Į kalėjimą žudikas iškeliavo su skolų našta

Pinigų paskolinusią moterį užmušęs vilnietis jos vaikams turės grąžinti ne tik likusią skolą, bet atlyginti ir moralinę žalą. Tai jis galės padaryti tiktai po dešimties metų, kai sugrįš iš kalėjimo.

Teismas nepatikėjo, kad V.Mockus gynėsi nuo įpykusios moters, ir nuteisė jį kalėti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nepatikėjo, kad V.Mockus gynėsi nuo įpykusios moters, ir nuteisė jį kalėti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-02-24 09:36, atnaujinta 2018-01-12 12:13

Sostinės V.Kačialovo gimnazijoje 55-erių Palmirą Juškelienę nužudęs 47 metų vilnietis Vytautas Mockus teismo neįtikino, kad moteris jį puolė pirmoji.

Bausmės nesušvelnino ir vyro pasakojimai apie nepagrįstai išaugusią skolą.

Ką surado, tuo trenkė

Produktus mokyklų valgykloms vežiojusiam V.Mockui Vilniaus apygardos teismas (VAT) skyrė 10 metų nelaisvės. Be to, nužudytosios sūnums ir vyrui vilnietis turės sumokėti per 36 tūkstančius eurų.

Nukentėjusi šeima prašė kelis kartus didesnės sumos, bet teismas atsižvelgė į tai, kad V.Mockus gaudavo nedidelį atlyginimą ir turėjo daug skolų. Jis buvo skolingas ir P.Juškelienės šeimai.

V.Mockus tikino, kad dėl skolų ir įvykdė šiurpų nusikaltimą.

Pernai kovo 7-ąją P.Juškelienę jis užmušė įvairiais įrankiais, kuriuos rado tamsiame gimnazijos valgyklos sandėlyje. Moters kūną jis paslėpė po sandėlyje buvusiomis senienomis.

Vilnietis prieš keletą metų iš P.Juškelienės buvo pasiskolinęs pinigų. Vyras tikino, kad dėl skolos, kuri nuo 19 tūkst. litų išaugo iki 245 tūkst., P.Juškelienė jį buvo pavertusi savo tarnu.

Susipyko dėl senos lentos

Moteris versdavo jį pirkti įvairius maisto produktus, kuriuos atsiveždavo iš kaimo, gaudavo iš „Maisto banko“ arba rasdavo prie šiukšlių konteinerių.

V.Mockus tikino, jog dauguma produktų moksleivių maistui buvo netinkami, tad juos atiduodavęs naminius gyvūnus laikančiai savo pažįstamai.

P.Juškelienė paskutinę gyvenimo dieną valgyklų vadybininkui mėgino įpiršti kelias senas mikrobangų krosneles.

Prie P.Juškelienės namų Pilaitėje atvažiavęs V.Mockus teigė dar mašinoje apsisprendęs: iš jos nepirks ne tik krosnelių, bet įrodys, kad niekam neprireikė ir senos lyginimo lentos.

Seniena, už kurią moteris iš jo prašė 140 litų, gulėjo valgyklos sandėlyje. Nuvykus jos pažiūrėti, tarp vilniečių kilo konfliktas.

Gynėsi per smarkiai

V.Mockus teisme tikino, kad moteris pirmoji užsimojo peiliu, o jis tik bandė apsiginti.

„Kiekvienas žmogus turi teisę gintis, aš peržengiau tos ginties ribas. Savigrauža manęs nepalieka iki šiol“, – viename teismo posėdžių kalbėjo vilnietis.

Teismas atmetė būtinosios ginties versiją. Ekspertai nustatė, jog moteriai buvo suduota 12 kartų trimis skirtingais įrankiais.

„Nukentėjusiajai padarytų sužalojimų skaičius yra per didelis apsiginti nuo puolimo“, – teigiama VAT nuosprendyje.

Padėjo vaizdo įrašas

Atmesta ir teisiamojo versija, kad griebtis smurto jį privertė dėl skolos patiriamas spaudimas.

„Situacija dėl skolos ir jos grąžinimo nebuvo nauja, tai truko ne vienus metus, todėl lengvinamąja aplinkybe nelaikoma tai, kad skola V.Mockų galėjo išvesti iš kantrybės ar paskatinti nusikalsti“, – nusprendė teismas.

Atskleisti šį nusikaltimą pareigūnams padėjo V.Kačialovo gimnazijoje įrengtos vaizdo kameros.Jos užfiksavo, kaip V.Mockus kartu su P.Juškeliene įėjo į pastatą. Po kiek laiko vyras išėjo vienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.