Paauglio krauju paženklintą Kauno rūsį išgelbėjo mineralinė vata

Kur tas rūsys, kuriame prieš trejus metu du nepilnamečiai žiauriai talžė, žemino ir filmavo vos 14 metų sulaukusį berniuką? Kodėl nukentėjęs, viešai žemintas vaikas per trejus metus niekam neprasitarė apie įvykdytą skriaudą?

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 25, 2015, 7:55 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:02 AM

Internete išplitus kruvinam patyčių įrašui, šie klausimai kauniečiams kelia nerimą.

Rajoną gaubia bloga aura

Lrytas.lt žurnalistui pavyko rasti vietą, kurioje prieš trejus metus buvo  sumuštas ir vėliau egzekuciją filmuojant, žemintas paauglys.

Petrašiūnų pakraštys, netoli VI-ojo forto griuvėsiai. Nors šalia įsikūręs Kauno technologijos universiteto „Santakos“ slėnis bei prekybos centras „Molas“, ši vieta negarsėja pačia geriausia reputacija.

Gūdžiu sovietmečiu statyti bendrabučiai bei juose gyvenanti nedrausminga publika sukuria nejaukią atmosferą. Smulkios vagystės, pradurtos padangos, užpuolimai gatvėse, girtuoklių muštynės vakarais retą nustebina.

Bendrovė „Du gaidžiai“

K.Baršausko gatvės pakraštyje stovintis, 71-uoju numeriu pažymėtas namas tarsi niekuo neišsiskiria iš kitų čia stūksančių daugiabučių. Tik pastatą apjuosę pastoliai ir plušantys darbininkai išduoda – jo gyventojai ryžosi renovacijai.

Būtent šio namo rūsyje prieš trejus metus buvo surengta bei nufilmuota visuomenės pasipiktinimą sukėlusi egzekucija.

Vietą, kurioje buvo mušamas ir žeminamas paauglys nustatyti pavyko nesunkiai. Socialiniuose tinkluose paplitusiame skandalingame vaizdo įraše matyti dažais aptepliota siena, prie kurios prispaudžiamas ir kankinamas paauglys.

Ši vieta – visiškai nepasikeitusi. Gali būti, kad čia dar likę nusikaltimo pėdsakų.

Ant šalia esančios prietaisų dėžės, su užrašu UAB „Du Gaidžiai“ – vos įžiūrimos rudos dėmelės. Galbūt tai budelių kankintos aukos kraujas?

„Rūsio durys nerakinamos, tad jame nuolatos landžioje visokie paaugliai. Stengiamės juos išvyti. Šie irgi ne pėsti. Kai klausiame ko čia landžioja, atsako norintys pirkti butą, sako atėję rūsių apžiūrėti“, – pasakojo šiame name gyvenantis garbaus amžiaus Vilius.

Vaikai rinkdavosi parūkyti

Pensininkas guodėsi, negalintis rūsyje esančiame sandėliuke laikyti jokių bent kiek vertingesnių daiktų.

Dauguma gyventojų – jau sulaukę garbingo amžiaus. Jie neįstengia sutvarkyti nelemto rūsio durų, užraktai nuolatos išlaužiami.

Namo gyventojai kiek lengviau atsiduso tik dabar. Prasidėjus renovacijai, darbininkai rūsyje sandėliuoja statybines medžiagas, tad įstatė tvirtas spynas.

„Ten, anksčiau tokie piemenaičiai, 7 – 9 klasių mokinukai rinkdavosi. Kai dar buvau sveikesnis, galėjau vaikščioti juos bandydavau sugėdinti. O kitas kaimynas nuolatos vaikus iš rūsio vaikė“, – pasakojo tik su vaikštynės pagalba judėti galintis Viačeslavas.

Kaunietis nenustebo išgirdęs, kad jo namo rūsyje prieš trejus metus 14-metis patyrė smurtą.

„Žinote, čia būta visko“, – giliai atsiduso senukas.

Butą šturmavo ir policija, ir „Aras“

Kalbinti 71-ojo namo gyventojai tik iš lrytas.lt žurnalisto sužinojo, kad šio pastato rūsyje vyko didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusi patyčių ir smurto scena.

Garbaus amžiaus sulaukę kauniečiai sakė internetu nesinaudojantys, o šio siužeto per televiziją nematę.

Apie kur kas rimtesnius įvykius prasitarė kitose daugiabučio namo laiptinėje gyvenanti Svetlana. Moteris pasakojo, jog prieš kelerius metus šiame rūsyje susimušė vaikai, buvo kviečiama policija, vieną iš butų šturmavo „Aro“ pareigūnai.

„Pirmajame aukšte esančiame bute nuolatos rinkdavosi paaugliai. Kalbėta, kad vienam jų tėvai šį butą nupirko, tai jis savo draugus ten vesdavosi. Prieš kurį laiką atvyko net kelios policijos mašinos, nes vienos neužteko. Taip pat ugniagesiai ir „Aras“. Į butą jų niekas neįleido, žmonės matė kaip policija tuos bachūrus per langą traukė“, – pasakojo kaunietė.

„Patikėkite manimi, tame rūsyje ir benamiai naktimis nakvoti rinkdavosi. Jokios spynos neapsaugodavo, jie išlauždavo duris ir patekdavo vidun. Baisu buvo, kad gaisro nesukeltų“, – sakė kita namo gyventoja.

Budeliai – jau pilnamečiai

Kauno policijos pareigūnai jau nustatė abiejų nepilnametį kankinusių bei žeminusių budelių tapatybes.

Pirmasis į policiją kartu su advokatu atvyko 18-metis Arminas Taujenis. Prieš pasiduodamas pareigūnams jis susitiko su lrytas.lt žurnalistais. Vaikinas prašė, kad jo viešas atsiprašymas būtų paskelbtas viešai.

„Labai gailiuosi šito poelgio, atsiprašau nukentėjusiojo, kuris mes mušėme ir filmavome“, – netvirtu balsu ketvirtadienio rytą ištarė 18-metis kaunietis Arminas Taujenis.

Policijai pasidavė ir antrasis vaikinas – neseniai pilnametystės sulaukęs A.Taujenio klasės draugas Tomas Lisovskis. Jis neneigia savo kaltės, sako, jog gailisi dėl šio poelgio. Abiems pareikšti įtarimai fizinio skausmo sukėlimu ir neteisėto laisvės atėmimu.

Pasak teisėsaugininkų, egzekucijos priežastis gana banali. Esą šių klasiokų auka nepagarbiai kalbėjo apie vieno jų draugę, tad šį nuspręsta pamokyti.

Policija aiškinasi ar šie du veikėjai nėra įvykdę ir daugiau panašių nusikaltimų. Juolab esama duomenų, kad šie du kauniečiai dėl pasirinkto gyvenimo būdo praeityje turėjo reikalų su teisėsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.