Pinigus taškę jauni vagys tapo reketininkų taikiniu

Trys jauni vyrai ir vienas vaikinas nuteisti už turto prievartavimą iš nepilnamečių. Pastarieji praturtėjo, kai įsibrovę į vieną namą Palangoje aptiko bene 100 tūkstančių litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Mar 1, 2015, 9:17 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:02 AM

Keturi nepilnamečiai, 2013 metų kovą įlindę Palangoje į namą, kuriame jau kurį laiką niekas negyveno, ėmė ieškoti pinigų.

Iš pradžių jie išnaršė pirmą aukštą, bet laimikis buvo menkas – apie 30 litų. Tada vienas paauglys išlaužė duris į antrą aukštą. Ir čia nebuvo matyti vertingesnių daiktų – ant stalo gulėjo tik pakelis cigarečių.

Iš nuostabos net išsižiojo

Netrukus įsibrovėlių dėmesį patraukė plieninės durys. Atidarę jas metalinėmis žirklėmis, jie net išsižiojo iš nuostabos – keliems mėnesiams išvykęs šeimininkas čia slėpė savo santaupas.

Laiptinėje jaunieji vagišiai suskaičiavo pinigus. Vėliau jie tikino, kad rado 40 tūkst. litų ir beveik 6 tūkst. eurų. Bet manoma, kad pinigų buvo gerokai daugiau.

Jaunieji vagišiai prisiminė, kad pinigai buvo supakuoti į paketus po 10 tūkst. litų.

Pirko, ko tik panorėdavo

Vaikai pasidalijo pinigus, ir prasidėjo linksmas gyvenimas.Jie po kelias dienas gyveno Palangos viešbučiuose, ištuštindavo kambariuose esančius mini barus.

Kambarius jiems už užmokestį užsakydavo suaugusieji. Vaikai lankėsi picerijose ir baruose, žaidė biliardą ir kitus žaidimus, pirko, ko tik širdis geidžia.

Vienas nepilnametis pasakojo, kad įsigijo sportinius batus už 199 litus, striukę už 130 litų, marškinėlius už 50 litų, marškinius už 70 litų, akinius už 130 litų, piniginę už 50 litų. Maistui jis išleido maždaug 3000 litų, o už 2399 litus nusipirko telefoną „iPhone“.

Kitas vagišius už 1000 litų įsigijo motociklą. Dar vienas nepilnametis užsigeidė automobilio.

Automobiliu išvertė stulpą

1993 metų laidos BMW už 500 litų pardavęs vyriškis pasakojo, kad automobilis buvo neapdraustas, be techninės apžiūros dokumentų.

Paaiškėjo, jog nepilnametis pas jį atvyko su kažkokiu vyru, kurį pristatė kaip savo tėvą, bet pinigus mokėjo vadinamasis sūnus.

Jie sutiko pirkti mašiną iškart, jos net neišbandę, todėl pardavėjui kilo įtarimas, kad pinigai netikri. Bet viskas buvo gerai.

Po kelių dienų pardavėjui paskambino policijos pareigūnai ir pranešė, kad jo vardu registruotas automobilis išvertė stulpą.

Kuprinėje – pinigai

Neaišku, kiek dar būtų trukusios Aukso puodą aptikusių nepilnamečių linksmybės, tačiau jie nemokėjo saugoti paslapties – labai knietėjo tuo pasigirti, o kai kuriems draugams net davė pinigų.

Vienas vagišius į mokyklą atsinešdavo kuprinę, laikydavo ją po suolu, kartais iš jos išsitraukdavo pinigus ir imdavo skaičiuoti. Vienam bendraklasiui jis prasitarė apie svajonę – nusipirkti motociklą.

Įviliojo į spąstus

Vieno turtuoliu tapusio vaiko giminaitis – dabar jau 18-metis Jonas Kartavičius – neiškentęs paskambino vyresniam bičiuliui ir viską papasakojo.

Paskui jis pakvietė vaikus ateiti prie parduotuvės. Čia jų laukė trys vyrai.

Vyriausias – 32 metų Jurijus Sytnikas – apsimetė apvogto namo savininku, o 26 metų Aurimas Pempė ir 22 metų Arnas Kaleševičius – jo draugais.

Vaikai buvo susodinti į automobilį, čia imti kamantinėti, kiek pinigų ir iš kokios vietos pavogė. Iš pradžių nepilnamečiai tikino nieko nežinantys, jokių pinigų neėmę.

Tuomet gerieji dėdės pažadėjo nesikreipti į policiją, jeigu vaikai grąžins pinigus.

Tuomet vienas mažųjų apsiverkė, kitas pasakė, kad likusius pinigus slepia senelio garaže.

Išsigandę nepilnamečiai atidavė dar neišleistus pinigus, taip pat ir brangųjį telefoną. Teisme jie pasakojo, kad suaugusieji grasino, jog išveš į mišką, nukapos pirštus, jei neatgaus pinigų.

Kažkuris iš jų esą dar išsitraukė reples iš bagažinės, vienam vaikui trinktelėjo į krūtinę.

Už tai, kad atviliojo vaikus, J.Kartavičiui buvo atsilyginta 1000 litų.

Vaikinas po poros dienų nusipirko motorolerį. Bet džiaugėsi neilgai – teismas jį konfiskavo.

Piktinosi griežta bausme

Į teisiamųjų suolą sėdę turto prievartautojai teigė, kad gavo maždaug 20 tūkst. litų, kuriuos trise pasidalijo po lygiai.

Iš viso jie prievartavo perduoti daugiau kaip 38 tūkst. litų vertės turtą.

Jie savo kaltę pripažino iš dalies ir neigė naudoję smurtą arba grasinimus. Esą grasinti nereikėjo – vaikai patys atidavė pinigus.

A.Pempei, J.Sytnikui ir A.Kaleševičiui teismas už turto prievartavimą skyrė po trejus metus nelaisvės. Vyrai žadėjo skųsti tokį esą griežtą nuosprendį.

Nusikaltimo metu dar nepilnametis buvęs J.Kartavičius nuteistas tokiam pat laikui, bet bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Skirdamas bausmę teismas sunkinamosiomis aplinkybėmis pripažino tai, kad nusikaltimas padarytas veikiant bendrininkų grupe ir prieš mažamečius.

„Pirmą kartą į tokią situaciją pakliuvau, ir kad iškart sodintų...“ – piktinosi iki šiol neteistas J.Sytnikas. A.Kaleševičius išklausyti nuosprendžio neatvyko.

Vagišiai taip pat nubausti – už du mažamečius atsakomybė teko tėvams, o vyresnieji pasiųsti į nepilnamečių pataisos namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.