Ieškomiausio bandito pėdsakai – Anglijos lietuvių rojuje

Praėjusią savaitę britų policija oficialiai paskelbė pavojingiausių ieškomų nusikaltėlių pavardes Jungtinėje Karalystėje. Tarp jų yra ir nuo praėjusių metų vasaros pradžios paslaptingai pranykęs Kauno Agurkinių gaujai priskiriamas Algimantas Ringaila, gimęs 1979 metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Dailius Dargis

2015-03-09 18:52, atnaujinta 2018-01-11 03:13

Britų teisėsaugininkai skelbia, kad šis asmuo gali slėptis Anglijos lietuvių pamėgtame Lutono rajone.

Jame ir veikia kelios nedidelės lietuviškų prekių parduotuvėlės, automobilių dirbtuvės, grožio salonas, būtiniausių paslaugų įmonės, keli barai, naktinis klubas, į kuriuos savaitgaliais susirenka pramogų ištroškę lietuvaičiai. Šiame rajone yra ir garsusis oro uostas, iš kurio į Lietuvą kai kada triukšmingai pargrįžta pernelyg alkoholio padauginę tautiečiai.

Kontrabandininkų melo pinklėse

Tris kartus teistas Čikio ir Algeškos pravardėmis pagarsėjęs vyras kartu su kitais garsiosios Kauno nusikaltėlių grupuotės vyrais buvo sulaikytas 2013-ųjų sausio pabaigoje. Kone metus kantriai tylėjęs A.Ringaila praėjusių metų vasarį ėmė duoti parodymus gaujos nusikaltimus tyrusiems pareigūnams.

Jis buvo laikomas vienu svarbiausių Agurkinių bylos liudytojų. Tad kaip dabar bus vertinami anksčiau byloje išsakyti A.Ringailos žodžiai, nežinoma. Juolab kad kai kurie jo buvusių bendrų liudijimai pasitvirtino kaip melagingi – praėjusią savaitę į laisvę po 15 mėnesių už grotų sugrįžo Kauno buriuotojas Rimgaudas Gelgotas.

Vos tik pravėrė teismo salėje esančio stiklinio narvo duris, buriuotojas žurnalistams pareiškė, kad tiktai kelių su pareigūnais bendradarbiavusių kokaino gabentojų „dėka“ buvo apšmeižtas sukurptoje, milžiniško kokaino krovinio gabenimo per Atlanto vandenyną, istorijoje.

Greičiausiai po praėjusios savaitės britų policijos kreipimosi į visuomenę, A.Ringaila bus lygiai taip pat skambiai sučiuptas, kaip ir legendinis Kauno mafijos veikėjas Henrikas Daktaras. Jis 2009-ųjų rugsėjį buvo suimtas Bulgarijoje.

Kai kurie portalo lrytas.lt šaltiniai teigė, kad A.Ringailos bendradarbiavimas su kriminalistais galėjo prasidėti gerokai anksčiau, mat pasklido žinių, kad operatyvininkai iš kažkur yra gavę jo, kaip nusikalstamo pasaulio asmens, reputacijai itin nepalankų vaizdo įrašą. Todėl neva baudžiamosios bylos medžiagoje gali būti sąmoningai suklaidintos A.Ringailos parodymų datos siekiant nuslėpti tikrąją, kaip jie sakė, „ožio giedojimo pradžios istoriją“.

Kas pradėjo kontrabandą?

Kad A.Ringaila nėra šventasis, kuris siekia save iškelti apjuodindamas buvusius draugus, patvirtina ir žurnalisto iš praėjusių metų lapkričio Klaipėdos apygardos teismo nagrinėjamos Kauno Agurkinių bylos surinkti faktai.

Sklaidant šiuos dokumentus susidaro įspūdis, kad mafijos tylėjimo įžadų nepaisęs ir policijos informatoriumi tapęs A.Ringaila šioje gaujoje negriežė paskutiniu smuiku.

Apie tai per apklausas Policijos departamente yra liudijęs ir kitas su teisėsauga sutikęs bendradarbiauti šiai gaujai priskiriamas asmuo – Šūdmaišio pravarde išgarsėjęs Aurelijus Perminas.

Užpernai kovo 21 d. vykusios apklausos metu Šūdmaišis policijos tyrėjams pasakojo: „Su taip vadinamais Agurkiniais aktyviai bendrauti pradėjau nuo 2009 m. rugpjūčio, kai baigiau atlikinėti laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių 2-uose pataisos namuose. Vienas pagrindinių žmonių, kurie mane finansiškai rėmė, kol aš atlikinėjau bausmę, buvo A.Ringaila...

Kokainą gabenti pradėjau maždaug 2011 m. pavasarį, kai mane pasiekė kalbos, kad reikia transporto iš Olandijos į Angliją. Vienas iš gaujos žmonių pasakė, kad rado ką vežti, ir turi kam atiduoti, todėl jiems buvo reikalingas man priklausantis transportas. Pasakė, kad gero daikto Olandijoje yra tiek, kiek reikia, ir laikas darbuotis.

Maždaug po dviejų savaičių Amsterdame susitikau su A.Ringaila. Susitikimas vyko viešbutyje pačiame Amsterdamo centre, šalia centrinės stoties. Su juo mes bendravome elektroniniu paštu, bet internetiniai adresai kas kelias dienas buvo keičiami. Vėliau prie mūsų prisijungė Vilmantas Veršulis (taip apt apie gaujos nusikaltimus per ikiteisminį tyrimą sutikęs liudyti žmogus. – Red.) su kitu vyru.

A.Ringaila prieš tai buvo susitaręs su V.Veršuliu ir pabandyti buvo sutarta paimti 3 kilogramus kokaino. Per susitikimą V.Veršulis tai nurodė su juo atėjusiam žmogui ir jis atnešė kompiuterinę rankinę, kurią perdavė A.Ringailai.

Pasibaigus susitikimui, šią rankinę A.Ringaila perdavė man, o aš nuvežiau vairuotojui. Kur vairuotojas slėpė kvaišalus, nežinau. Bet kartą yra minėjęs, jog kokaino briketus jis mirkydavo šunų šlapimo kvapo naikinimo skystyje, kad šunys nesurastų.“

Skelbėsi uždirbęs 60 tūkst. eurų

2014 metų vasario 4 d. Policijos departamento policijos tyrėjams A.Ringaila ėmė dėstyti visas jam žinomas Agurkinių nusikalstamos gaujos veikimo schemas. Nors jis pasakė daug, kai kurie jo teiginiai sukėlė rimtų dvejonių.

„Kai 2006–2008 metais buvo parduotas iš klijų išgautas kokainas, atsirado pinigų, kuriuos buvo galima investuoti, pirkti BMK (fenilacetono – medžiagos, iš kurios gaminami įvairiausi narkotiniai preparatai). Po šio įvykio mano santykiai su kitais grupuotės nariais tapo artimesni, – per apklausą kalbėjo Čikio pravarde žinomas kaunietis. – Man ir kitiems gaujos nariams po kiekvieno padaryto nusikaltimo nebuvo mokamas konkretus atlygis.

Tiesiog buvo bendri pinigai, kurie būdavo kaupiami pardavus narkotikus ar skystį BMK. Didžiausia suma, kurią buvau paėmęs vienu metu, buvo 60 tūkstančių eurų. Panašiai elgėsi ir kiti vaikinai. Būdavo atvejų, kad kurjeriai pinigus už parduotus narkotikus perduodavo man ar kitiems vaikinams.“

Kaskart pasakodamas apie savo audringą kriminalinę praeitį A.Ringaila į liudijimus įtraukė ir kitus su bylą tyrusiais pareigūnais savo noru bendradarbiavusius vyriškius.

„Buvo metas, kai narkotikų („žolės“) įsigijimu, pervežimu, pardavimu rūpinosi Vilius Šukšta (dar vienas saugomo liudytojo statusą šioje byloje įgijęs asmuo. – Red.). Jis narkotikus gabeno automobiliais. Po to V.Šukšta ėmė bendrauti su A.Perminu, kad narkotikus būtų galima gabenti vilkikais per pastarojo vairuotojus.

Viskas vyko iki tada, kai Rusijoje buvo sulaikytas V.Šukšta. Tai buvo 2012 m. vasarą. V.Šukštai pavyko pabėgti, tuomet jis skambino vienam iš mūsiškių ir pranešė, kad turime problemų. Kiek kartų ir kokiu kiekiu buvo vežamos kanapės per V.Šukštą, nežinau.

Tai buvo dešimtys kilogramų ir keli kartai. Kai V.Šukšta jau buvo sulaikytas Rusijoje, ten buvo siunčiamas ir kokainas. Taip įvyko pirmasis mūsų kokaino vežimas į Rusiją per V.Šukštą lengvuoju automobiliu, bandomoji partija“, – bylos medžiagoje pasakojo A.Ringaila.

Gastrolės Olandijoje ir Anglijoje

Skaitant A.Ringailos parodymus susidaro įspūdis, kad vyriškis visu pajėgumu dirbo narkotikų kontrabandos koordinatoriumi, mat „darbo reikalais“ didžiąją laiko dalį praleisdavo Olandijoje arba Jungtinėje Karalystėje.

„Po kurio laiko vykau į Olandiją, nes turėjau vieno žmogaus suteiktus duomenis apie klastotų cigarečių gamybos fabrikėlį. Jame dirbo lietuviai su olandais. Mūsų tikslas buvo patikrinti gautą informaciją ir suorganizuoti pagamintų cigarečių atėmimą.

Mes tikėjomės susekti transportą iki fabrikėlio ir tuomet jame stebėti judėjimą, apgalvoti cigarečių pagrobimo planą, – sakė A.Ringaila. – Pagal mūsų šaltinio suteiktą informaciją reikėjo laukti Naujųjų metų (iš 2012-ųjų į 2013-uosius), kai bus pagamintas didelis kiekis cigarečių ir vienu metu jos bus išvežamos. Tuomet ketinome organizuoti cigarečių perėmimą. Bet tų rūkalų nepagrobėme, nes 2013 m. sausį buvome sulaikyti ir suimti.“

Netoli Londone esančiame Bektono rajone, kur gyvena nemažai atvykėlių iš Lietuvos, kaunietis prieš keletą metų turėjo sandorį dėl eilinės kokaino siuntos. Tai jis mini ir bylos medžiagoje.

„Kartą Česlovas Stanevičius (buvęs garsus Kauno šešėlinio pasaulio veikėjas, dalyvavęs ne vienoje tamsioje istorijoje, tačiau šiuo metu teismo sprendimo laukiantis laisvėje. – Red.) surado kažkokį pažįstamą lietuvį, kuris padėjo surasti naujų kokaino pardavimo kanalų.

Šis vyras tuo metu gyveno Bektono rajone, Londone. Pinigai už parduotą kokainą buvo perduodami per A.Permino vilkikų vairuotojus. Viskas vyko sklandžiai iki tol, kol Č.Stanevičius užgėrė ir pradingo, – bylos medžiagoje dėstė A.Ringaila, – Tuomet pats nuskridau į Angliją. Kitą dieną susitikau su Č.Stanevičiaus surastu lietuviu, kuris man perdavė apie 40 tūkst. svarų sterlingų už parduotus narkotikus.

Tuos pinigus aš padalinau dalimis po 10 tūkst. svarų ir išsiunčiau į Lietuvą per mikroautobusų vairuotojus, kurie važinėjo iš Anglijos į Lietuvą ir atgal. Vėliau vilkikai su kokainu (3–5 kilogramais) judėjo tvarkingai: iš Olandijos į Angliją vykdavo apytiksliai kartą per savaitę.“

Čikiu vadinamas A.Ringaila per vieną apklausų yra pasakojęs, kaip Kanarų salyne buvo pagrobtas didelis kvaišalų krovinys. Būtent šioje istorijoje buvo minimas ir rimtų kaltinimų išvengęs buriuotojas R.Gelgotas.

„Nuvažiavo keli asmenys į Ispaniją, Kanarų salas. Atplaukė laivas į uostą. Pasirodė V.Veršulis ir pasakė laivo įgulai, kad kokainas priklauso jam ir atėjo jo paimti. Tuo metu, kai buvo vežamas kokainas, buvo rasti nauji kokaino pardavimo kanalai Anglijoje ir Rusijoje.

Beveik visas kokainas buvo parduotas Anglijoje. Iš 170 kg kokaino iki mūsų sulaikymo buvo likę neparduota tik 40 kg. Anglijoje priimdavo kokainą Saulius Pilipavičius, geriau žinomas kaip Čigonas arba Ūsas (buvęs garsus anų laikų Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjas, ne kartą teistas ir Daktarų gaujos vietininku Senamiestyje laikytas asmuo 2013-ųjų balandį vienoje Londono sankryžų policijos pareigūnams įkliuvo su beveik kilogramo kokaino kroviniu. Ūsas tebelaikomas Anglijos areštinėje ir neaišku, kada bus parvežtas į Lietuvą. – Red.), ir Č.Stanevičiaus draugai. Pinigai buvo dalijami visiems, kurie dalyvavo.“

Narkotikų prekeivių gundymai

Kai tarp garbaus amžiaus Kauno buriuotojų pradėjau ieškoti duomenų apie pastarosiomis dienomis į laisvę sugrįžusį R.Gelgotą, išgirdau, kad seni buriavimo asai jį vadino Rimola.

Kokaino kontrabandos istorijoje minėtas ir daugiau nei metus už grotų praleidęs vyras teigia, kad buriuoja nuo 1960 metų.

Lietuvos buriavimo istoriją žinantys specialistai minėjo, kad sovietmečiu R.Gelgotas buvo laikomas savotiška jūrininkų žvaigžde. Jo laimėjimai išties verti dėmesio. Dar 1977 m. Nidoje vykusio čempionato metu kaunietis, kaip jachtos „Žvaigždė“ kapitonas, tapo Lietuvos čempionu žvaigždžių klasėje.

1987-aisiais Klaipėdoje R.Gelgotas vėl pripažintas čempionu – kaip jūrinės jachtos „Gloukas“ kapitonas. Po metų, 1988 m., laimėjo Kuršių marių regatą. Tačiau vėliau panaši sėkmė jo nelydėjo. Vyriškis kuriam laikui buvo išvykęs uždarbiauti į Jungtines Valstijas. R.Gelgotas ne vienus metus sunkiai liejo prakaitą statybose vien tam, kad susitaupytų pinigų nuosavai jachtai.

Per vieną iš apklausų R.Gelgotas prašneko apie galimus kontrabandininkų gundymus: „Turėjau pasiūlymų Lietuvoje parvaryti laivą ar kai ką parvežti. Bet ką konkrečiai, man nesakė. Užsakovai būdavo nepažįstami, prieidavo ir klausdavo.

Tokių pasiūlymų sulaukdavau po nepriklausomybės paskelbimo pradžios, per buriavimo sezoną nuo gegužės iki spalio mėnesio. Tų žmonių apibūdinti negaliu, bet sprendžiant iš jų pasiūlymų, virš jų kažkas buvo. Kadangi jie neįvardijo, ką reikia vežti, nesutikdavau.“

Mano pašnekintas buvęs ilgametis žurnalistas, šiuo metu aistringas buriuotojas iš Klaipėdos, prasitarė kadaise pats yra sulaukęs pasiūlymų neblogai užsidirbti praplukdžius narkotikų siuntą.

„Bet narkotikai manęs niekada nedomino, – trumpai nukirto anonimu panoręs likti pašnekovas. – Bėda, kad iš kelių jachtų vieną patys „dileriai“ pakiša – praneša apie ją policijai. Ir ne pirmą kartą lietuviai įkliūna.

Rimolą pažįstu. Kauno jachtklube jį tikrai žino visi. Buriuoja jis neblogai, atrodo, praėjusioje Kuršių marių regatoje savo jachta laurus skynė. Bet jo praeitis man nežinoma, nors jis mane žino nuo vaikystės. Rimola tikrai tas, kuris galėjo būti garsus – visada savimi pasitikintis, charizmatiškas.“

Kriminalinių istorijų herojus

Anglijoje ieškomo buvusio Agurkinių veikėjo A.Ringailos kriminalinė praeitis išties verta dėmesio.

2001 m. birželį Interpolo Lietuvos nacionalinis biuras informavo, kad už automobilių vagystes Vokietijoje bausmės skirtos keliems vyrams iš Kauno. Taip pat vokiečių policija kelių vyrų, tarp kurių ir A.Ringailos, atžvilgiu pradėjo atskirą tyrimą. Jie buvo kaltinami automobilių vagystėmis ir vagystėmis iš jų.

2003 m. balandį į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi Vaida S.. Ji nurodė, kad pas ją į namus Šilainių rajone atvyko trys nepažįstami vyrai ir grasindami smurtu reikalavo sumokėti 2000 litų už tai, kad ji verčiasi merginų sąvadavimu.

Dėl šio fakto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas tuometinėje Kauno Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyboje (ONTT). Dėl reketo vėliau buvo sulaikyti keli vyrai, tarp kurių buvo ir A.Ringaila.

2004 m. birželį dėl išpuolio A.Ringailai Kauno apygardos teismas skyrė 2 metų 6 mėnesių nelaisvės bausmę pataisos namuose.

2003 m. gegužės 22 d. Kauno rajono apylinkės teismas A.Ringailą pripažino kaltu ir skyrė 80 parų arešto už tai, kad šalia Kauno, Ramučių gyvenvietėje, kartu su keliais vyrais bandė pagrobti motorolerį iš Jono J. Persigandęs automobilio su trimis įžūliais vyrais, Jonas J. nuvažiavo nuo kelio ir griovyje nugriuvo. Išlipę iš mašinos vyrai puolė mušti auką, o A.Ringaila sėdo ant motorolerio ir nuvažiavo.

2005 m. spalio 7 d. Kauno apylinkės teismas pripažino kaltu A.Ringailą ir jam skyrė 375 litų baudą už tai, kad jis vieną vakarą po vidurnakčio nebuvo rastas namuose, nesilaikė jam paskirto šešių mėnesių teismo įpareigojimų.

2006 m. balandį A.Ringaila kartu su trimis vyrais ir viena moterimi buvo sulaikyti įtariant prostitucijos tinklo organizavimu. Tą pačią dieną buvo sulaikytas ir tuometinis Kauno miesto Žaliakalnio policijos nuovados tyrėjas Narvydas Vaitilavičius.

Siekiant uždrausti nusikalstamus ryšius, tų pačių metų birželį Kauno apylinkės teismas įpareigojimus paskyrė A.Ringailai. Kadangi vėliau kažkodėl teismas atsisakė jam skirti įpareigojimą būti namuose nustatytu laiku, Kauno ONTT darbuotojai šiuos sprendimus apskundė Kauno apygardos teismui.

Tuo metu buvo nustatyta naujos Kauno mafijos veikėjų kartos taktika siekiant išvengti įpareigojimų. Šios taktikos pagrindas buvo tas, kad asmenys, tarp jų ir A.Ringaila, formaliai įsidarbino taksi įmonėje ir teismui pateikdavo naktinio darbo grafiką.

2008 m. kovą A.Ringailai pareikšti įtarimai dėl netikrų dokumentų gaminimo ir realizavimo.

2010 m. gegužės 5-ąją Kauno miesto apylinkės teismo sprendime A.Ringaila nurodė, kad kartu su kitais Agurkinių gaujai priskiriamais vyrais dirba Estijoje registruotoje įmonėje „Futsal Pro“.

Pastaruoju metu A.Ringaila buvo deklaravęs gyvenamąją vietą Kauno rajone, Karmėlavos seniūnijoje, Narėpų kaime. Tačiau realiai dienas leisdavo kitoje pakaunės vietoje – Vijūkų kaime. Jis keturių vaikų – trijų dukterų ir vieno sūnaus tėvas, tačiau išsiskyręs, pastaruoju metu gyveno su sugyventine.

Praėjusių metų balandį į laisvę sugrįžęs A.Ringaila kurį laiką blaškėsi Kaune. Kalbama, kad iš buvusių draugų artimųjų jis išviliojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų ir pabėgo iš Lietuvos.

Bėglio artimieji prasitarė, kad pastarąjį kartą Čikis į savo namus sugrįžo pasiimti savo pistoleto, ir po to vakaro jo daugiau niekas nematė. Iš pradžių buvo kalbėta, kad A.Ringaila slapstosi Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ar Graikijoje. Tačiau šiomis dienomis girdėti žinių, kad nuo Lietuvos teisėsaugos ir buvusių bičiulių keršto pasislėpęs vyriškis yra vienas pavojingiausių Jungtinėje Karalystėje besislapstančių nusikaltėlių iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.