Byla dėl korupcijos išduodant leidimus užsieniečiams jau teisme

Vilniaus apygardos prokuratūra

Migracijos departamentą purto skandalai.<br>T.Bauro nuotr.
Migracijos departamentą purto skandalai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 13, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 1:15 PM

Kaltinimai dėl prekybos poveikiu pareikšti penkiems asmenims, tarp jų yra keletas buvusių Migracijos departamento darbuotojų, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, advokato padėjėjas A.I. Vilniuje siekė, jog kitas asmuo M.R., pasinaudodamas savo pažintimis, paveiktų Migracijos departamento darbuotojus, jog kai kuriems užsieniečiams būtų greičiau nei kitiems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje. Už šią tarpininkavimo „paslaugą“ kaltinamajam M.R. galimai buvo mokama nuo 100 iki 300 eurų. 

Pasinaudojant kai kurias minėto departamento darbuotojais, kuriems galimai buvo sumokėtas kyšis, buvo bandoma paveikti tuos departamento darbuotojus, kurie nagrinėjo užsieniečių dokumentus. 

Prokuratūros teigimu, duomenų, kad pastarieji būtų gavę neteisėtą atlygį, nėra. Manoma, kad buvo siekiama paspartinti dokumentų išdavimą keliolikai užsieniečių. 

Tyrimo metu buvo apklausti liudininkai, siųsti teisinės pagalbos prašymai į užsienio valstybes, atlikti kiti procesiniai veiksmai. Teisinės pagalbos buvo kreiptasi į JAV. Tai buvo susiję su elektroniniu paštu – įtariamieji susirašinėjo elektroniniu paštu, kadangi naudojosi pašto tarnyba „Gmail“, o jos būstinė yra JAV, išsiųstas teisinės pagalbos prašymas. 

Ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pradėjo dar 2012 metų rudenį. Tada STT ir prokuratūra pranešė, kad tiriama galima korupcinė schema, pagal kurią ne Europos Sąjungos šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams. 

Įtarta, kad advokatai ir jų padėjėjai perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, galintiems padėti, kad leidimai užsieniečiams būtų išduodami greičiau. 

Teismą jau anksčiau pasiekė advokato Arūno Merkio ir buvusio advokato padėjėjo Ignoto Ungailos byla. Ji buvo išskirta iš 2012 metais pradėto ikiteisminio tyrimo. Buvusiam advokato padėjėjui buvo pateikti kaltinimai dėl kyšio davimo advokatui, kad šis paveiktų Migracijos departamento tarnautojus greičiau priimti sprendimus. Tuo metu advokatas buvo įtariamas priėmęs kyšius ir, pasinaudodamas savo pažintimis su valstybės tarnautojais, siekęs juos paveikti, kad šie paspartintų nurodytų užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą. 

Prieš teismą stoję A.Merkys ir I.Ungaila visiškai pripažino savo kaltę. A.Merkiui teismas skyrė 4518 eurų baudą, o I.Ungaila nuo bausmės atleistas pagal laidavimą. 

Įstatymas tam, kas siekdamas, kad asmuo, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, giminyste, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, tarptautinei viešajai organizacijai, jų valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, paveiktų atitinkamą instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, jam ar trečiajam asmeniui tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų. 

Šiemet vasario 9 dieną Policijos departamento Imuniteto valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi išduodant leidimus laikinai gyventi Lietuvoje keliems užsienio piliečiams, galimai susijusiems su nusikalstamu pasauliu. 

Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.