Girtų žudikų gauja buvo išradingesnė už budelį

Atokiame Joniškio rajono vienkiemyje vienišiui 68 metų Stasiui Daukšui egzekuciją surengusi gauja Šiaulių apygardos teisme išgirdo griežtą nuosprendį. Bet tai žiaurumu stebinusių žmogžudžių nenuramino – jie replikavo teisėjui, žėrė grasinimus žurnalistams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Mar 13, 2015, 4:12 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 12:57 PM

Ypatingumu ciniškumu pasižymėjusiam 22 metų Donatui Dumšai skirta 15 metų įkalinimo bausmė. Šiam nuteistajam įskaičiuota ir už plėšimą neatlikta bausmės dalis.

Jo jaunesniajam broliui 20 metų Raimondui Dumšui ir 45 metų Kęstučiui Žaldokui teks kalėti po 14, o Latvijos piliečiui 23 metų Madžiui Baikščiui – 13 metų.

Iš žudikų priteista beveik 25 tūkstančiai eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Žudikai buvo išradingi

Į Barysių (Joniškio r.) kaime esantį vienkiemyje žudikų gauja užvirto 2013 m. rugpjūčio 24-ąją. Iš pradžių atėjūnai iškrėtė obelis ir pardavė obuolius supirkėjams, o tada sėdo prie vaišių stalo. Kartu girtavo ir šeimininkas.

Įkaušę atėjūnai sumanė atimti pensininko santaupas, bet jis dievagojosi pinigų neturįs. Namus išvertę atėjūnai nusprendė palaužti tremtį išgyvenusį S.Daukšą smūgiais.

Banditai daužė auką kumščiais, spardė, talžė kėde, smaugė virve, bandė skandinti kibire, dusino šlapiu rankšluosčiu, daužė metaliniu vamzdžiu, kirvio kotu, peiliu pjaustė rankų pirštus. Kelias valandas trukusią kraupią egzekuciją matė ir keli nepilnamečiai.

Atėjūnams praturtėti nepavyko, nes pensininkas pinigų neturėjo. Teismo medicinos ekspertai suskaičiavo, kad žudikai savo aukai padarė mažiausiai 139 sužalojimus, o mirtini buvo smūgiai į galvą ir kairįjį šoną.

Konstatuota, kad auka buvo bejėgiškos būklės – jam priešintis kliudė ir per 5 promilių girtumas.

Patys paskambino policijai

Joniškio pareigūnai apie šį nusikaltimą sužinojo tą pačią pavakarę, nes į Bendrąjį pagalbos centrą iš K.Žaldokui priklausančio mobilio ryšio telefono paskambinęs vyriškis pranešė apie Barysių kaimo vienkiemyje nužudytą žmogų.

Skambinusysis pasakė išgalvotą vardą ir pavardę, bet vėliau išsiaiškinta, kad skambino pats K.Žaldokas.

Išskubėję patikrinti gautą pranešimą pareigūnai ne iš karto rado nužudytąjį. Jį aptiko į sodybą atskubėjęs giminaitis. Kraupiai sužaloto pensininko kūnas buvo paslėptas ūkiniame pastate esančios kamaros užduryje ir uždengtas lovos uždangalu.

Netoli sodybos buvo rasti du mirtinai įkaušę įtariamieji – sodyboje susmukęs M.Baikštis ir už kelių šimtų metrų miegantis K.Žaldokas.

Broliai Dumšos bandė slapstytis, bet jų slaptavietes išdavė namiškiai. Vienas žudikas buvo sučiuptas Meškuičiuose, o antrasis – Šiauliuose.

Pensininką skriaudė nuolat

Netoliese gyvenantis giminaitis Vidūnas Rimkus po kraupios egzekucijos papasakojo, kad vienišius S.Daukšas buvo skriaudžiamas penkerius metus, bet iš baimės buvo nutaręs tylėti.

Pirmąkart banditai jo namus buvo užgriuvę 2008 m. rudenį. Po vidurnakčio į Rimkų sodybą atbėgęs pensininkas guodėsi, kad keturi vyrai išpjovė jo augintas kiaules, o skerdieną susikrovė į mašinas ir išsivežė.

Išsigandęs šeimininkas per langą stebėjo, kaip atėjūnai pasiglemžė jo turtą, ir vėliau įsidrąsino, nuskubėjo ieškotis pagalbos.

„Po metų banditai išsivežė dar dvi kiaules, jis kreipėsi į policiją, bet banditai nebuvo nubausti, – „Lietuvos rytui“ pasakojo V.Rimkus. – Praėjus dar vienieriems metams į namus grįžęs Stasys rado paskerstą paskutinę kiaulę, iš kurios buvo išpjauti kumpiai, o likučiai tarsi pasityčiojant palikti šeimininkui“. Sugrįžo atimti pinigų

Tylėti nusprendęs S.Daukšas nuoskaudas ėmė malšinti alkoholiu. Artimiesiems jis prasitardavo, kad bijo vieno – nuolat pasirodančių banditų. Tiesa, jis niekada neįvardijo, kas tie atėjūnai.

2012 m. lapkričio 25-ąją S.Daukšas buvo žiauriai sumuštas. „Policijos nekviesk, nes banditai užmuš mane“, – į pagalbą atskubėjusio giminaičio prašė kruvinas šeimininkas.

Kitą dieną V.Rimkus nusprendė vėl užsukti į vienkiemį ir nustėro, pamatęs, kad į furgoną kraunami giminaičio galvijai. Šeimininkas buvo gerokai apgirtęs, sakė, kad už keturis galvijus jam sumokėjo 1000 litų.

Tada V.Rimkus blokavo kelią ir pareikalavo supirkėjo pasiaiškinti. Šis tikino, kad sumokėjo 3500 litų. „Tada kažkuris iš atvažiavusiųjų įbruko S.Daukšui pinigų pundelį, todėl jo kišenėje radome 2500 litų“, – prisiminė vyriškis.

Blogos nuojautos kamuojamas V.Rimkus paskambino Gataučių seniūnei ir paprašė, kad ši atvažiuotų ir paimtų pasaugoti už pusvelčiui parduotus galvijus gautus pinigus.

Nuojauta neapgavo – tą pačią naktį į vienkiemį užgriuvę banditai žiauriai sumušė šeimininką ir atėmė likusius keliasdešimt litų metalinėmis monetomis.

Bijojo nakvoti namuose

Sužinojęs apie dar vieną išpuolį, V.Rimkus nebepakluso giminaičio prašymams nesikišti – paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą ir paprašė iškviesti Joniškio policijos pareigūnus.

„Pats sulaukiau Stasio sodyboje atvažiuojančio ekipažo, bet naudos vis tiek nebuvo – išgirdau, kad skriaudžiamuoju turi labiau rūpintis seniūnija, giminaičiai“, – stebėjosi V.Rimkus.

Šių metų liepos 20-ąją į S.Daukšo sodybą įsibrovė vagys. Iš 324 litus tremtinio pensijos ir socialinės pašalpos gyvenusio vyriškio buvo pavogtas radijo imtuvas, dujų balionas, mobiliojo ryšio telefonas, keletas dviračio detalių.

„Stasys šįkart nebeištvėrė ir parašė pareiškimą policijai, bet tuo pat metu ėmė kalbėti, kad sulauks keršto. Jis bijojo net nakvoti savo namuose“, – pasakojo V.Rimkus. Teisme – žudikų šou

Į Šiaulių apygardos teismą konvojaus atvesti žudikai elgėsi pabrėžtinai iššaukiančiai. Veidą dangstęsi D.Dumša ir M.Baikštis pažėrė grasinimų žurnalistams.

Žmogžudžiai nenurimo ir teisėjui skaitant nuosprendį. Kai buvo paskelbta, jog teisiamieji atsisakė teisme duoti parodymus, iš žudikų narvo atskriejo replika: „Ar girdi, parink žodžius!“

Išvedant iš salės keiksmais pratrūkęs M.Baikšis taikėsi įspirti fotografui.

„Jų nepakeistų ir įkalinimas iki gyvos galvos, todėl nuosprendžio neskųsime, bausmė pakankamai griežta“, – ašarą nubraukė nužudytojo dukterėčia Vanda Mykolaitienė.

Klaipėdietė patvirtino, kad tremtį išgyvenęs dėdė metų metų gyveno baimėje – kasnakt laukė ateinančių banditų.

„Nebegaliu dirbti, man išmuštas petys“, – į dukterėčios pastabą dėl sodyboje nenupjautos žolės liūdnai atsakė S.Daukšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.