Sprogmens „Aras“ nerado, anonimui gresia milžiniškas ieškinys

Ketvirtadienio vakarą, apie 20 val. 30 min., policijai anonimas pranešė, kad užminuotas Vilniaus oro uostas (TVOU). Jis teigė, kad oro uostas sprogs po valandos.

Ketvirtadienio vakarą anonimas melagingai pranešė apie užminuotą Vilniaus oro uostą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Ketvirtadienio vakarą anonimas melagingai pranešė apie užminuotą Vilniaus oro uostą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius, Reda Rutkauskienė, Aida Murauskaitė

Mar 19, 2015, 8:41 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:03 PM

Į įvykio vietą nuskubėjo policijos pareigūnai, medikai ir ugniagesiai.

Buvo įvestas planas „Skydas“. Netrukus atvyko ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Atvykę pareigūnai uždarė įvažiavimą į stovėjimo aikštelę, iš oro uosto buvo evakuoti žmonės. Pareigūnai nieko neįleido į oro uosto teritoriją, taksi automobiliai buvo išprašyti iš teritorijos, čia nebuvo įleidžiamas ir visuomeninis transportas.

Per garsiakalbius kalbantys policininkai ragino žmones atsitraukti. Pareigūnai į pranešimą sprogimo grėsmę oro uoste sureagavo labai rimtai.

Gresia didelis ieškinys

Atvykę policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai apieškojo išvykimo terminalą ir nieko pavojingo neaptiko. Šiek tiek po 22 valandos darbuotojams buvo leista grįžti į savo vietas išvykimo terminale.

Netrukus pradėti leisti ir keleiviai. Atvykimo zona buvo uždaryta, tačiau apie 22 val. 45 min. iš atvykusių lėktuvų buvo leista išlipti keleiviams.

Prieš 23 val. oro uosto atstovai pranešė, kad sprogmenų nerasta ir atvykimo zonoje.

Oro uostas  toliau vykdys veiklą pagal numatytą planą, visi turintys išskristi lėktuvai kiek vėluos.

Anonimas parašė SMS

Pasak policijos, apie tai, kad oro uoste padėtas sprogmuo BPC buvo pranešta SMS žinute. Lietuviškomis raidėmis buvo parašyta, kad už valandos sprogs oro uostas.

Pareigūnai turi piktą pokštą iškrėtusio asmens telefono numerį ir tikisi greitai jį surasti. Jam teks atlyginti ir žalą. Jeigu ieškinį pateiks ir nuostolius patyrusios aviakompanijos, suma gali būti labai didelė.

Sujaukė planus

Šis įvykis sujaukė daugelio ketinusių skristi planus. Prodiuseris Martynas Tyla kartu su atlikėju Donatu Montvydu šį vakarą turėjo išskristi į Dubliną, tačiau jų planai žlugo.

„Mums pranešė, kad reikia kuo skubiau palikti patalpas tiek keleiviams, tiek darbuotojams. Nustebino tai, kad ir oro uosto darbuotojams buvo skubiai liepta evakuotis“, - lrytas.lt pasakojo M.Tyla.

Prodiuseris tikino, kad visiems keleiviams buvo liepta skubiai patraukti savo automobilius iš stovėjimo aikštelės kuo toliau nuo oro uosto.

Lrytas.lt bendradarbė Indrė Jonušytė šį vakarą turėjo skristi į Briuselį, tačiau ar galės išskristi ji ilgai nežinojo.

„Žmonės lauke jau antrą valandą šąla. Keleiviai sunkiai per spūstis prisikviečia ką nors juos paimti. Ką daryti užsieniečiams keleiviams – niekas nieko nesako“, – teigė I.Jonušytė.

Kiek vėliau pareigūnai, mamoms su mažamečiais vaikais leido pasišildyti savo automobiliuose.

Lėktuvai nebuvo nukreipiami kitur

Kaip sakė Lietuvos oro uostų įmonės atstovė Indrė Baltrušaitienė, žmonės iš oro uosto evakuoti 21 val. 05 min. Pastato viduje buvo likę tik sprogmens ieškantys pareigūnai.

TVOU turintys nusileisti lėktuvai nebuvo nukreipiami į kitus oro uostus. Kaip sakė oro uosto atstovė, nusileidę orlaiviai buvo statomi toliau nuo terminalo, o keleiviai iš jų nebuvo išleidžiami, kol nepaaiškėjo situacija.

„Lietuvos oro uostų įmonė turi ekstremalių situacijų centrą, visi vadovai informuoti apie situaciją“, – sakė I.Baltrušaitienė.

Šiandien Vilniuje pagal planą turėjo leistis orlaiviai iš Stokholmo, Londono, Maskvos, Briuselio, Kopenhagos, Frankfurto, Milano.

Rygos reisas atšauktas.

Išlipti iš lėktuvo negalėjo

Ilgą laiką iš lėktuvo negalėjo išlipti ir „Air Litunica“ keleiviai, parskridę iš Stokholmo. Orlaivis Vilniuje nusileido 21 val. 30 min. Kaip sakė oro bendrovės atstovė Sandra Meškauskaitė, orlaivis stovėjo stotelėje, kuri atokiau nuo terminalo.

„Tiek keleiviai, tiek įgula vis dar lėktuve ir ten turi laukti, kol bus leista išlipti. Keleiviams įgula pasiūlo vandens, gaiviųjų gėrimų. Jei laukti tektų ilgiau, manau, bus priimtas koks nors sprendimas išlaipinti keleivius. Oro uostas turi ir kitų kontrolės punktų, ne tik terminale“, – sakė S.Meškauskaitė.

22 val. 45 min. keleiviams buvo leista išlipti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.