Nuteisė silpnaregių fondo vadovą

Kauno apygardos teismas skyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę Aklųjų ir silpnaregių paramos ir labdaros fondo vadovui Rimantui Kugiui, kuris pripažintas kaltu dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Teismas pripažino kaunietį neteisėtai naudojus paramos lėšas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Teismas pripažino kaunietį neteisėtai naudojus paramos lėšas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2015, 10:48 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:15 AM

R. Kugys kaltintas tuo, kad užimamų pareigų pagrindu savo žinioje turėdamas ir disponuodamas šio centro gauta parama, per kelis kartus pasisavino bendrovės „Arčia“ paaukotą turtą – beveik 19 tūkst. eurų. . Taip pat kaltintas tuo, kad tyčia apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą bendrovės buhalterinę apskaitą.

Kaltinamasis bylos nagrinėjimo metu kaltu neprisipažino ir teigė, kad nesupranta jam pateikto kaltinimo esmės. Jis, kaip Aklųjų ir silpnaregių paramos ir labdaros fondo direktorius, esą pateikė visus reikalingus dokumentus paramai-labdarai gauti, neįgaliųjų veiklai plėsti, o kadangi yra neįgalus, nemato, todėl daug ko nesupranta.

Teismas nuosprendyje išdėstė, kad tokią jo poziciją palaikė gynybos būdu siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės. Kauniečio duotas paaiškinimas dėl padarytų nusikalstamų veikų yra nelogiškas ir sunkiai suprantamas. R. Kugys visaip stengėsi pateisinti save, gudravo, nuo užduodamų klausimų stengėsi išsisukti, po kelis kartus aiškindamas savo poziciją, sumenkindamas savo vaidmenį nusikaltimų padaryme ir kaltindamas aplinką bei pareigūnus, atlikusius ikiteisminį tyrimą.

Teismo nuosprendyje konstatuota, kad nors R. Kugys yra neįgalus, jam neterminuotai nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, darbingumo lygis 0–25 %, taip pat kaltinamajam nustatyta ir kitų ligų, tačiau nei neįgalumas, nei kitos ligos nesutrukdė R. Kugiui daryti tyčinius nusikaltimus.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą, nusikalstamų veikų motyvus, stadiją, kaltinamojo asmenybę. R. Kugys yra teistas, jo atžvilgiu Kauno apygardos teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, baustas administracine tvarka. Lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Teismas, įvertinęs visą byloje surinktą medžiagą, nusprendė pripažinti R. Kugį kaltu ir paskyrė jam subendrintą galutinę bausmę – 2 metų laisvės apribojimą su įpareigojimu šiuo laikotarpiu nuo 22 iki 7 valandos būti namuose ir be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos. Taip pat nuspręsta konfiskuoti iš R. Kugio 18 984 eurus valstybės nuosavybėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.