Naujagimis – šaldytuve ir šiukšlyne, motina – nekalta

Nėštumą slėpusi, dvi savaites savo kūdikį šaldiklyje laikiusi ir galiausiai į šiukšlių konteinerį išmetusi plungiškė – išteisinta. Aštuonerius metus nelaisvės jai prašęs skirti prokuroras žada skųsti tokį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį.

I.Burvienė su vyru užaugino tris vaikus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
I.Burvienė su vyru užaugino tris vaikus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 1, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:25 PM

Teismo manymu, nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Išteisintos moters gynėjas Edvardas Staponkus mano, kad teismas labai objektyviai įvertino įrodymus. Be to, įrodymai gauti padarius šiurkščių procesinių pažeidimų. Pagrindinis išteisinimo motyvas – kūdikio kūnelis nebuvo rastas, todėl negalima nustatyti, ar jis gimė gyvas.

„Teismas negali remtis prielaidomis. Moteris gimdė, bet tai neturi jokio kriminalinio atspalvio. O už negyvo kūdikio išmetimą atsakomybė nenumatyta“, – teigė E.Staponkus. Pasak prokuroro Arūno Saunoriaus, teismas pateikė savo nuomonę, tačiau toks sprendimas bus skundžiamas.

„Moters elgesyje pakanka veikų, kurios rodo jos nusiteikimą kūdikio atsikratyti, – sakė A.Saunorius. – Besilaukiančioji slėpė nėštumą nuo artimųjų ir bendradarbių, net savo draugės, nesilankė pas gydytojus“.

Tris vaikus išauginusi I.Burvienė aiškino, kad ir ankstesniais kartais neėjo pas ginekologus – medikams pasirodydavo tik prieš pat gimdymą.

Kas privertė tris vaikus išauginusią, aplinkinių pavyzdinga laikytą moterį pasielgti taip nežmoniškai? 43 metų Irma Burvienė aiškino, kad kūdikis gimė šeštąjį nėštumo mėnesį negyvas, ji esą jau dvi savaitės nejautė jo judesių. Vaiko atėjimas į pasaulį ją esą pribloškė ir išvedė iš pusiausvyros. Moteris pagimdė savo namuose, vonioje, suvyniojusi naujagimį į plastikinį prekybos centro maišelį įdėjo jį į šaldiklį, o kai atvažiavo mašina surinkti šiukšlių, išmetė jį į konteinerį.

Pasak E.Staponkaus, moteris nesirengė žudyti savo kūdikio: prieš pastodama ji vartojo vaistus nuo depresijos, o kai suvokė, kad laukiasi, jų nebegėrė, nes nenorėjo pakenkti vaisiui. O naujieną apie į pasaulį ateinantį kūdikį ji esą būtų pranešusi namiškiams per jauniausios dukros 18-ąjį gimtadienį birželio mėnesį. Bet jis gimė balandį.

Teismo posėdžiai vyko už uždarų durų.

Tragedija Plungės rajone, Karklėnų kaime, nutiko pernai balandį. Naktį iš 17-osios į 18-ąją I. Burvienė pagimdė kūdikį ir kažkodėl jo atsikratė.

I.Burvienė dirbo „Vičiūnų“ grupės įmonėje Plungėje darbininke. Balandžio mėnesį ji dviem savaitėms išėjo atostogų.

Į teismą liudyti iškviestos jos buvusios bendradarbės negali patikėti tuo, kas nutiko. „Pastebėjome, kad ji buvo papilnėjusi, o po atostogų grįžo vėl liekna. Ir elgesys šiek tiek pasikeitė – prieš išeidama atostogauti buvo tapusi uždaroka, grįžo tarsi ir pralinksmėjusi. Pasvarstydavome, kas Irmai nutiko – gal susirgo kokia liga, gal šiaip sustambėjo, gal laukiasi“, – pasakojo viena jų.

Apie įtarimus policijai pranešė anonimas. I.Burvienė buvo sulaikyta dešimčiai dienų. Paaiškėjo, kad moteris iš tikrųjų neseniai pagimdė, o kūdikio nėra.

Dėl šios priežasties strigo ikiteisminis tyrimas. Moteris prisipažino maždaug dvi savaites savo kūdikio lavonėlį laikiusi šaldiklyje, o paskui išmetusi į šiukšlyną. Tuomet į darbą kibo penkiolika Plungės rajono policijos pareigūnų. Jie tris dienas bandė rasti kūdikio palaikus Jėrubaičių sąvartyne.

Policininkai darbavosi šakėmis, šiukšles kaušu kilnojo ir ekskavatorius, tačiau visos pastangos buvo bergždžios.

Naujagimio paieškoms buvo pasitelkti kinologai su tarnybiniais šunimis, tačiau ir šie nepagelbėjo.

Kūnelio nepavyko rasti ir prie šeimos namų, nors pareigūnai ne vieną kartą išvertė visus pašalius, kasinėjo žemę. Taip ir nepaaiškėjo, ar kūdikis gimė išnešiotas, ar buvo nužudytas, jei taip – kokiu būdu.

Po kraupaus įvykio I.Burvienė neteko darbo. Iš „Vičiūnų“ įmonės savo noru išėjo ir ten dirbęs jos vyras.

„Tas protu sunkiai suvokiamas įvykis pašiurpino kaimą. Sunku suvokti, kas galėjo nutikti. Šeima tvarkinga, tėvai pareigingi, rūpestingi, kultūringi, vienas sūnus jau suaugęs – 21 metų, dvi jaunesnės dukterys dar mokosi. Vaikai gyvena atskirai, sugrįžta pas tėvus savaitgaliais. Net įtarti negalėjome, kad taip nutiks“, – svarstė Nausėdžio seniūnas Darius Preibys.

Seniūnijos darbuotojai teigė, kad šeima vertėsi gerai, niekada nesikreipė pašalpų ar kitokios pagalbos į seniūniją.

Buvo atlikta teismo psichiatrijos ekspertizė – I.Burvienė turi atsakyti už savo veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.