Prokuroro pasiūlymas – įkalinti vicemerą R.Adomavičių

Kadenciją baigiantį Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių prokuroras siūlo

R.Adomavičių papiktino prokuroro siūlymas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Adomavičių papiktino prokuroro siūlymas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 1, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:06 PM

„R.Adomavičius pats norėjo ir siekė gauti kyšį iš Dariaus Norkaus ir jokių diskusijų čia negali būti“, – kadenciją baigiančio Vilniaus vicemero R.Adomavičiaus teisme kategoriškai pareiškė prokuroras Linas Kuprusevičius.

R.Adomavičius teisiamas už tai, jog 2012 metų rugsėjo 27-osios vakarą iš buvusio bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovo D.Norkaus paėmė 40 tūkstančių litų. D.Norkus šiuos pinigus padėjo vicemero automobilyje.

Byloje teigiama, jog to paties susitikimo metu R.Adomavičius reikalavo D.Norkaus sumokėti 5 į procentus nuo bendrovės „Vilniaus vandenys“ vandentiekio ir nuotėkų tinklų tiesimo vertės. Tai būtų sudarę beveik 449 tūkstančius litų.

Prokuroras priminė tą vakarą Vilniuje vykusį R.Adomavičiaus ir D.Norkaus susitikimą. Jiems išėjus iš Socialdemokratų partijos būstinės pasivaikščioti J.Basanavičiaus gatve, D.Norkus pasakė, kad atnešė 40 tūkstančių litų. „Juokauji. Su tiek gali eiti pas daktarą“. Tuomet vicemeras parodė penkis pirštus. „Tai dar 5 procentus?“, – pasitikslino D.Norkus. „Tai žinoma“, – atsakė R.Adomavičius.

Tai išgirdęs R.Adomavičius nustebo: „Prokuroras prarado atmintį. Įraše matosi, jog ne aš, o D.Norkus rodo penkis pirštus“. Politikas teigė, jog tuo jie metu kalbėjosi ne apie „Vilniaus vandenų“ konkursus, o paramą rinkimuose.

Anksčiau bendrovei „Vilniaus vandenys“ vadovavęs D.Norkus tuo metu neoficialiai atstovavo bendrovei „Utenos melioracija“, kuri dalyvavo dviejuose „Vilniaus vandenų“ paskelbtuose konkursuose dėl vandentiekio ir nuotėkų tinklų rengimo. Vicemeras R.Adomavičius buvo „Vilniaus vandenų“ stebėtojų tarybos narys ir turėjo paveikti „Vilniaus vandenys“ vadovą Valentiną Miltienį,

Nors nagrinėjant bylą visą laiką buvo teigiama, kad D.Norkus, susitaręs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais, provokavo R.Adomavičių paimti pinigus, prokuroras L.Kuprusevičius teigė, jog susitikimai vyko ne D.Norkaus, o R.Adomavičiaus iniciatyva.

Prokuroro teigimu, sužinojęs, kad D.Norkus atstovauja „Utenos melioracijai“, R.Adomavičius pats pradėjo su juo susitikinėti. Vieno susitikimo metu D.Norkus vicemerui parodė su STT pareigūnai suderintą lapelį, ant kurio buvo surašyti bendrovių pavadinimai ir pinigų sumos. Šį lapelį R.Adomavičius kavinėje pakišo po servetėle ir pats pasiūlė kito susitikimo datą.

„Iniciatyva visada buvo iš kaltinamojo pusės. Jis domėjosi „Vilniaus vandenų“ konkursų tvarka ir teisėsaugos tarnyboms nepranešė, kad jam siūlomas kyšis“, – kalbėjo L.Kuprusevičius.

„R.Adomavičius labai užmaskuotai kalbėjo apie kyšį, niekada neminėdamas šio žodžio. Jis sakydavo „reikia pagalvoti“, „reikia konkretizuoti“, „iki to laiko reikia dar ką nors nuveikti“, – kalbėjo prokuroras. Jis siūlė tokius R.Adomavičiaus veiksmus laikyti kyšio reikalavimu ir provokavimu duoti kyšį.

R.Adomavičius teigė, jog prokuroro kalba jį pribloške: „Tai – politinė byla, tūkstantis procentų“. Jis ir toliau jaučiasi provokacijos auka: „Mūsų valstybėje iš tiesų kažkas negerai, jei tarnybos dirba tam, kad susidorotų su žmogumi“, – portalui lrytas.lt sakė R.Adomavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.