Netikri Kauno eurai galėjo pasiekti ir užsienį

Kaunas Lietuvoje išlieka eurų klastočių sostinė. Tai patvirtinta per užvakar atliktą operaciją, kurios metu demaskuota netikrų eurų spaustuvė.

Kaune aptiktus suklastotus eurus pareigūnai apibūdino kaip vidutinės kokybės.
Kaune aptiktus suklastotus eurus pareigūnai apibūdino kaip vidutinės kokybės.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 3, 2015, 7:58 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:43 PM

Krūvos netikrų eurų ir įranga jiems gaminti – tokį radinį aptiko Kauno ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai, apsilankę viename bute Partizanų gatvėje.

Per trečiadienio vakarą surengtą operaciją sulaikyti du įtariamieji – 48 ir 39 metų kauniečiai.

Vieną jų pareigūnai sučiupo išeinantį iš buto su padirbtų eurų pluoštu, o antrasis buvo sulaikytas bute.

Eurus klastojo namuose

Pas namo laiptinėje sulaikytą vyrą pareigūnai aptiko 100 vienetų 50 eurų nominalo netikrų banknotų, o buto šeimininkas turėjo 228 vienetus padirbtų 50 eurų kupiūrų.

Bute taip pat rasta įrangos klastotėms gaminti – banknotų klišių, įvairių hologramų, presas giluminiams įspaudams daryti.

Pareigūnai įtaria, kad bute galėjo būti gaminami arba buvo ruošiamasi gaminti ne tik eurus, bet ir dokumentus, nes rasta olandiškų automobilių registracijos dokumentų pavyzdžių.

Bute taip pat aptikta ir kitų šalių valiutos bei tikrų eurų, kurių bendra suma yra daugiau nei 20 tūkstančių eurų.

Klastotės pasiekė užsienį

Pasak policijos generalinio komisaro Lino Pernavo, vieno įtariamojo namuose pagaminti netikri eurai dažniausiai buvo platinami Kauno apskrityje, tačiau, kaip įtariama, kelios kupiūros pasiekė ir užsienį.

Jas aptikęs Europolas Lietuvos teisėsaugininkams pranešė, kad padirbant eurų banknotus buvo naudojama viena klišė, kuri priskiriama išskirtinai Lietuvai.

Netikrų pinigų gamintojų ieškojo ir Kauno pareigūnai, nes padirbtos 50 eurų kupiūros Kaune pasirodydavo gana dažnai.

Per tris šių metų mėnesius Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate dėl rastų suklastotų 50 eurų banknotų buvo pradėti net 89 ikiteisminiai tyrimai.

Sulaikyti pačiu laiku

„Jie buvo tik pradėję savo veiklą, daug netikrų eurų išplatinti nespėjo, todėl dėl to labai džiaugiamės“, – „Lietuvos rytui“ sakė L.Pernavas.

Lietuvos policijos vadovas pabrėžė, kad šių dviejų asmenų sulaikymas nebuvo atsitiktinumas – jų buvo ieškoma, tikrinta įvairi informacija, o sulaikymo operacijai rengtasi itin kruopščiai.

„Iš viso dėl netikrų eurų Lietuvoje jau pradėta 789 ikiteisminiai tyrimai. Iš išimtų beveik 800 suklastotų kupiūrų maždaug pusę jų išėmėme klastotėms dar nepatekus į apyvartą“, – kalbėjo L.Pernavas.

Kaune pagaminti eurai turėjo skirtingus serijos numerius, bet buvo vidutinės kokybės. Banke ar parduotuvėse tokių kupiūrų įsiūlyti nepavyktų, tačiau retas žmogus atskirtų netikrą kupiūrą nuo tikros.

Įtariamieji buvo sulaikyti 48 valandoms. Šiandien prokurorai prašys teismo juos suimti.

Netikrų eurų gamintojams gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų ir turto konfiskavimas.

Klastojo ir šimtines

* Užvakar sulaikyti kauniečiai nėra vieninteliai savo mieste atsidarę eurų klastočių spaustuvę.

* 2004 metų lapkritį Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė 16 asmenų, kurie užsiėmė netikrų eurų gaminimu ir platinimu.

* 50 dolerių nominalo, 100 ir 50 eurų nominalo kupiūros buvo spausdinamos buvusio Kauno „Dailės“ kombinato patalpose įrengtoje spaustuvėje.

* Kai pareigūnai atėjo į spaustuvę, joje kaip tik buvo spausdinama penktoji klastočių partija. Ji turėjo būti didžiausia – į apyvartą ketinta paleisti 100 eurų falsifikatus, kurių vertė tikrais pinigais – apie 8 mln. eurų.

* 2009 metais pinigų padirbinėtojai išgirdo nuosprendį. Net 14 iš 16 gaujos narių buvo skirtas laisvės atėmimas.

* Didžiausia – 7 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo – bausmė buvo skirta gaujos smegenimis vadintam Ignotui Inčirauskui.

* Teismas taip pat konfiskavo jo turtą, kurio vertė – daugiau kaip 4 milijonai litų.

* Kiti gaujos nariai nuteisti nuo 3 iki 7 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

* Išimtys padarytos tik dviem teisiamiesiems – vienintelė grupuotėje buvusi moteris Donvina Morėnaitė nuteista laisvės apribojimu vieniems metams, dar vienam gaujos nariui skirtas trejų metų laisvės atėmimas, bet jo vykdymas atidėtas dvejiems metams.

* Gauja savo veiklą vykdė pusantrų metų. Europos centrinio banko duomenimis, per šį laiką iš apyvartos įvairiuose kraštuose buvo išimta apie 140 tūkst. vienetų šios grupuotės pagamintų 100 eurų kupiūrų klastočių, kurių vertė tikrais pinigais – daugiau kaip 13 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.