Patėvį nušovusiam nepilnamečiui paskelbtas teismo nuosprendis

Ketveri metai nelaisvės – tokią bausmę išgirdo vienos Pasvalio rajono gimnazijos dešimtokas. Septyniolikmetis nuteistas už tai, kad praėjusių metų birželį, neapsikentęs smurto namuose, nušovė motinos sugyventinį.

Teisiamą septyniolikmetį palaikė dvi suaugusios seserys.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Teisiamą septyniolikmetį palaikė dvi suaugusios seserys.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 3, 2015, 5:06 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:29 PM

Nuteistojo vaikino sesuo pasakojo, kad brolis jau nuo praėjusių metų vasaros ėmė ruoštis į kalėjimą: uždarbiavo pas ūkininkus ir pirko daiktus, kurių prireiks nelaisvėje. „Mokslus tikriausiai tęsiu kalėjime“, – iš karto po nuosprendžio sakė paaugliškai atrodantis vaikinukas. Balandžio gale jam sukaks aštuoniolika.

Smurtautoją nušovė miegantį

Nuosprendį perskaitęs teisėjas vardijo lengvinančias aplinkybes ir nerado nė vienos sunkinančios. Teisiamo vaikino bendramoksliai, mokytojai, miestelio žmonės, net bažnyčios klebonas pasirašė raštą, kuriame išvardytos visos teigiamos teisiamo vaikino savybės.

Miestelio bendruomenė jį pažinojo kaip darbštų, atsakingą vaiką. Neturėdamas tėvo, pats rūpinosi namais ir atlikdavo juose visus vyriškus darbus. Kai girtas patėvis smurtaudavo, sūnus stodavo ginti motinos. Bendruomenė surinko ir pinigų, kad neturtinga šeima galėtų pasamdyti advokatą teisiamam jų jaunam kaimynui.

Tačiau teismas pripažino, kad septyniolikmetis, kad ir koks geras būdamas, padarė du nusikaltimus: vieną sunkų, kitą labai sunkų. Jis nelegaliai laikė ginklą,  kuriuo vėliau nušovė miegantį žmogų.

Ginklą rado miške prie šventos statulos

Praėjusių metų pavasarį miške prie Mergelės Marijos statulos radęs medžioklinį šautuvą, likusį po medžiotojų puotos, vaikinas parsinešė ginklą namo ir paslėpė garaže. Bylos duomenimis, šautuvas buvo vogtas. Tačiau kas buvo jo vagis, taip ir neišsiaiškinta.

Netrukus tas ginklas buvo panaudotas. Birželio pradžioje būdamas mokykloje vaikinas gavo telefono žinutę, kad namų kieme mamos sugyventinis vėl kelia triukšmą. Parlėkęs iš mokyklos į namus, jis nutraukė girto patėvio smurtą prieš motiną.

Apsiraminęs smurtautojas dar išgėrė alaus ir atsigulė į lovą pamiegoti. Sumušta berniuko mama išėjo į seniūniją rašyti pareiškimo apie patirtą smurtą. Tuo metu septyniolikmetis moters sūnus nuėjo į garažą, pasiėmė ginklą ir grįžo į trobą.

Kambaryje jis nusitaikė ir paleido du šūvius į miegantį patėvį. Iš 2,5 metro paleisti šūviai buvo mirtini. Tada vaikinas paskambino Bendruoju pagalbos telefonu ir pranešė apie žmogžudystę. Paskui paskambino ir savo dviem seserims, gyvenančioms Panevėžyje. Atvykus kriminalistams, dešimtokas jiems papasakojo viską, kas atsitiko.

Velionį pavadino nelabuoju

„Nenorėjau jo nužudyti. Tik norėjau, kad jis kuo greičiau iš mūsų išsikraustytų, ir namuose baigtųsi barniai“, – tyrėjams sakė vaikinas. Tą dieną, kaip ir kasdien, patėvis smurtavo: ieškojo priekabių, plūdosi, įžeidinėjo mirusį vaikino tėvą, mušė motiną.

„Esu kalta, kad pati įsileidau velnią į savo namus“, – taip apie nužudytąjį sakė teisiamo berniuko motina. Penkis vaikus pagimdžiusi moteris tapo našle. Trys suaugusios dukros gyvena Panevėžyje. Su mama buvo likę du nepilnamečiai sūnūs.

Kartą, maždaug prieš septynerius metus, į moters namus atėjo kaimynas pasiskolinti pjūklo. Paskui užsukdavo vis dažniau, o vėliau ir visai apsigyveno. Tuo ir baigėsi šeimos ramybė.

Vyras parodė tikrąjį savo veidą. Jis namuose kasdien girtaudavo, žodžiais kabinėdavosi prie namiškių, o neretai keldavo ranką prieš savo moterį. Nors ir sunkiai sirgdamas nepagydoma kepenų liga, jis pats gaminosi naminį alų ir jį gerdavo. Net ir naktimis atsikėlęs skubėdavo įsipilti taurę. Jausdamas nuolatinį nerimą, nesaugumo jausmą dėl artimųjų, septyniolikmetis nušovė smurtautoją.

Teismo sprendimu, nuteistas vaikinas privalės atlyginti nuostolius savo aukos artimiesiems. Nužudytojo seseriai turės kompensuoti 177 eurus laidotuvių išlaidų. Dar 2000 eurų teismas įvertino dėl brolio netekties sesers patirtą moralinę žalą.

3000 eurų reikės sumokėti ir dviem mažametėms nužudytojo dukrelėms. Nors gyvas būdamas tėvas nesirūpino savo atžalomis, tačiau teismas nusprendė, kad paauglio poelgis atėmė galimybę užaugusioms mergaitėms matytis ir bendrauti su savo gimdytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.