Galvosūkis: kaip bėglį S. Rachinšteiną parsivežti iš Tailando?

Tailande pastebėtas aferų meistras Sergejus Rachinšteinas kurorto malonumais, atrodo, galės mėgautis ilgai. Pareigūnai dar nežino, kokių veiksmų reikia imtis, kad bėglys būtų sugrąžintas į Lietuvą.

Aferų meistras S.Rachinšteinas.<br>D.Umbraso nuotr.
Aferų meistras S.Rachinšteinas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2015, 9:09 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:45 AM

Ieškoti, kurioje šalyje slapstosi S.Rachinšteinas, pareigūnams jau nebereikės. Šią savaitę „Lietuvos rytas“ bėglį surado ir užfiksavo populiariame Tailando kurorte Patajoje bevaikštantį po prekybos centrą.

Pasprukusio aferų meistro ieškoti turintys Vilniaus policininkai pripažino, kad apie jo buvimo vietą tik vakar sužinojo iš „Lietuvos ryto“.

Vilniaus policija kreipėsi į Kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybą, kad patikslintų informaciją apie S.Rachinšteino buvimo vietą ir atsakytų, ar pareigūnai turi galimybių jį ten sulaikyti ir pargabenti į Lietuvą.

Gali nesutapti įstatymai

Pustrečių metų laisvės atėmimo bausme nuteisto S.Rachinšteino paieška buvo paskelbta vasarį. Vilniaus apygardos teismas (VAT) jam išdavė Europos arešto orderį, todėl bėgliui būtų pavojinga pasirodyti ES šalyse.

Nors dingus S.Rachinšteinui pareigūnai svarstė, kad jis gali keliauti po Rytų šalis, „Lietuvos ryto“ kalbinti teisininkai įsitikinę, jog dažnai keisti savo gyvenamosios vietos nuteistajam nėra prasmės, nes ekstradicijos procedūros trunka labai ilgai.

„Kiekvienu atveju atsiranda tarpvalstybiniai santykiai, tam tikros procedūros. Juk kiekviena valstybė suvereni – nenuvažiuosi šiaip sau ir žmogaus iš ten neatsiveši, negalima pažeidinėti tos valstybės įstatymų“, – „Lietuvos ryto" televizijai aiškino buvęs pirmasis kriminalinės policijos vadovas Alvydas Sadeckas.

Jo teigimu, ES valstybėse klausimai dėl ekstradicijos sprendžiami greičiau. Kitose valstybėse gali iškilti netikėtų problemų.

„Tai priklauso nuo nusikaltimo pobūdžio. Jei tai labai pavojingas nusikaltėlis, tos valstybės pareigūnai į asmenį žiūrėtų vienaip, dėl finansinių ar kitų nusikaltimų jų požiūris gali būti visai kitoks“, – kalbėjo A.Sadeckas.

Bijo naujų kaltinimų

S.Rachinšteino advokatai Aukščiausiajam teismui yra apskundę VAT nuosprendį, kuriuo jis nuteistas laisvės atėmimo bausme. Tačiau milijonierius slapstosi ne tik nuo šios bausmės. Dėl jo veiklos tiriamos dar dvi bylos.

Įtariama, kad S.Rachinšteinas iš Europos Sąjungos siekė pasisavinti apie 10 milijonų litų, tačiau pirmuosius 3 milijonus litų gavusias jo įmones užklupo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjai.

Norėdamas įrodyti, kad kuria verslą kaime, S.Rachinšteinas artimų žmonių vardu nusipirko šešias bendroves ir planavo įsigyti dar keturias. Vienos bendrovės Vilniaus ir Trakų rajono kaimuose planavo gaminti baldus, kitos – tiekti tam reikalingą įrangą.

Dar vieną ikiteisminį tyrimą atliekantys prokurorai aiškinasi, kiek verslininkų galėjo apgauti daugybę įmonių neoficialiai įsteigęs S.Rachinšteinas.

Nurodymus siunčia internetu

Triukšmingiausiame Tailando kurorte Patajoje „Lietuvos ryto“ užfiksuotas S.Rachinšteinas per kelis mėnesius nepakeitė nei išvaizdos, nei šukuosenos.

Visai šalia paplūdimio įsikūrusiame didžiuliame prekybos centre „Central Festival“ S.Rachinšteinas dairėsi į maisto prekių ir alkoholinių gėrimų lentynas.

Milijonierius, kurį Lietuvoje visi įpratę matyti su kostiumu, Tailande neišsiskyrė iš kitų turistų. Jis vilkėjo šortus, avėjo atvirais sandalais. Viena jo koja buvo subintuota žemiau kelio.

Vaikštinėdamas po parduotuvę jis iš rankų nepaleido planšetinio kompiuterio ir prisijungęs ausines su kažkuo kalbėjosi.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, per interneto pokalbių programą „Skype“ verslininkas iki šiol duoda nurodymus neoficialiai jam priklausančių bendrovių vadovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.