Ginklų atnešė šuo? Teisėja nepatikėjo

Pagrobtą jaunuolį grasino sudeginti

Č.Kabelis (priekyje) bei tyėvas ir sūnus Aukštuoliai išvengė laisvės atėmimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Kabelis (priekyje) bei tyėvas ir sūnus Aukštuoliai išvengė laisvės atėmimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 8, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:03 AM

Jam iškelta byla – garsios ikonų pagrobimo istorijos dalis. Kartu su Č.Kabeliu buvo teisiami iš kolekcininko Andrejaus Balykos namų pagrobtas ikonas parduoti bandę 50-metis Raimondas Aukštuolis ir jo sūnus 29 metų Tomas Aukštuolis.

Kratos metu Č.Kabelio namuose Vilniaus rajone rasti šaunamieji ginklai – pistoletas „Baikal IZH 75“ su šūvio garso slopintuvu ir aštuoniais šoviniais bei pistoletas „Baikal IZH 79-8“ su šūvio garso slopintuvu ir 14 šovinių.

Ikiteisminio tyrimo metu vyras tikino, jog šiuos ginklus įsigijo iš R.Aukštuolio, tačiau teisme ėmė pasakoti, jog ginklus iš laukų jam atnešė šuo. „Ši versija – neįtikėtina. Pistoletų su garso slopinimo įranga šuo nepaneštų“, – įsitikinęs ikonų pagrobimo ir jų pardavimo bylas tyręs prokuroras Gintaras Jasaitis.

Tokiu pasakojimu nepatikėjo ir teismas, tačiau Č.Kabelis vistiek buvo išteisintas dėl neteisėto ginklų įgijimo. Teismui pritrūko įrodymų, kad pistoletus jam pardavė kitas kaltinamasis R.Aukštuolis.

Č.Kabelis pripažintas kaltu tik dėl neteisėto ginklų laikymo. Jam paskirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas.

Realių laisvės atėmimo bausmių išvengė ir tėvas bei sūnus Aukštuoliai. Abu jie nuteisti lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis. Nors Kriminalinės policijos biuras (KPB) katu su Vokietijos pareigūnais 2013 metų vasarą surengė bendrą operaciją, per kurią sulaikė teisėsaugai gerai žinomą R.Aukštuolį, teismas nusprendė, jog jis tik kėsinosi įvykdyti nusikaltimą, nes jo nebaigė.

Policijos pareigūnai turėjo duomenų, kad 56 ikonas norėta parduoti Lietuvoje, o už jas Vokietijoje R.Aukštuoliui turėjo būti sumokėti pinigai.

Būdamas Vokietijoje ir gavęs pinigus, R.Aukštuolis turėjo paskambinti bendrininkams ir pranešti, kad pinigai sumokėti ir ikonas jau galima atiduoti pirkėjams. Tačiau to padaryti nespėjo, nes buvo sulaikytas.

Tą pačią dieną Vilniuje ir Vilniaus rajone buvo sulaikyti jo sūnus T.Aukštuolis ir Č.Kabelis, kurie bandė realizuoti pagrobtas ikonas.

Nuosprendį išgirdusiai trijulei padarytos žalos atlyginti nebereikės – A.Balyka atsisakė pateikti civilinį ieškinį. Jis teigė, kad šie teisiamieji jam žalos nepadarė.

Aštuonis ikonų pagrobėjus praėjusių metų vasarą Panevėžio apygardos teismas nuteisė laisvės atėmimo bausmėmis.

Pagrobtą jaunuolį grasino sudeginti

* Apiplėšti žinomą sostinės kolekcininką Andrejų Balyką vilniečiai S.Navickas ir S.Jankūnas sumanė 2008 metų gegužę.

* Susiradę keletą bendrininkų, jie pradėjo regzti nusikaltimo planą ir stebėti Dvarčionyse gyvenančio kolekcininko namų aplinką bei šeimos narius. Dėl įvairių kliūčių penkis mėnesius kruopščiai planuotas nusikaltimas buvo įvykdytas tik iš penkto karto.

* Plėšikai įsigijo policininko uniformą, kelias radijo stotis, šaunamųjų ginklų. Ant balto mikroautobuso jie priklijavo žalią juostą, kad jis taptų panašus į policijos automobilį.

* Spalio 10-osios naktį policininko uniformą apsivilkęs ir ūsus prisiklijavęs S.Navickas sustabdė automobilį „Volvo C80“, kuriuo tą vakarą važiavo kolekcininko sūnus 22 metų Ornaldas Balyka.

* Prie vairuotojo prišokę penki vyrai lipniąja juosta apvyniojo jam galvą ir kojas, sumušė ir įkišo į „Volvo“ bagažinę.

* Miško keliu pavažiavę į atokesnę vietą užpuolikai vaikiną ištraukė iš bagažinės, mušė, tampė ir sukinėjo pirštus, pirštais spaudė akis.

* Kankindami kolekcininko sūnų nusikaltėliai bandė gauti informacijos, kaip patekti į namą, kur laikomas seifas ir ikonos. Apipylę O.Balyką benzinu, vyrai pagrasino jį sudeginti gyvą.

* Paryčiais jie įsiveržė į A.Balykos namą, surišo jo žmoną ir antrąjį sūnų. Kolekcininko tą vakarą namuose nebuvo.

* Iš namo nusikaltėliai pagrobė 274 vertingas ikonas, kurių bendra vertė – beveik 10 milijonų litų. Nemažai jų buvo parduota Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.