Klastoti teisininkę vertė meilė kalinčiam žudikui

Įsimylėjusi kalinį Panevėžio rajono savivaldybės teisininkė ne tik suklastojo dokumentą, bet ir įtraukė į nusikaltimą dar du valdininkus – seniūną ir seniūnaitį.

Už pastangas žūtbūt aplankyti kalintį draugą V.Janišienė sumokėjo brangiai.<br>A.Švelnos nuotr.
Už pastangas žūtbūt aplankyti kalintį draugą V.Janišienė sumokėjo brangiai.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-04-09 07:14, atnaujinta 2018-01-07 06:24

Prokurorai buvusiai Panevėžio savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjai Vilmai Janišienei pareiškė įtarimus dėl dokumento klastojimo ir papirkimo.

Į šią istoriją įsipainiojęs Panevėžio rajono Velžio miestelio seniūnas Alfonsas Bakšys tapo įtariamuoju dėl dokumento klastojimo ir kyšio paėmimo.

Jam teks aiškintis prokurorams, kodėl pasirašė melagingą pažymą. Įtariama, kad tai padarė už atlygį.

Suklastotame rašte teigiama, kad prieš patekdamas už grotų už žmogžudystę kalinamas vyras gyveno kartu su Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vadove 37-erių V.Janišiene.

Prašė padėti geram žmogui

Pora esą buvo apsistojusi Velžio seniūnijoje esančiame Kabelių kaime.

Paprašytas seniūno A.Bakšio Kabelių bendruomenės seniūnaitis Algis Petrošaitis paliudijo, kad pora tikrai kartu gyveno, nors to ir nebuvo.

„Pamenu, kad A.Bakšys paprašė padėti vienam labai geram žmogui. Aš sutikau. Paliudijau ir pamiršau. O dabar staiga išlindo ta istorija“, – sakė A.Petrošaitis.

Jis pripažino, kad liudijo netiesą. Poros, apie kurią buvo kalbama, jis nebuvo net matęs, ji niekada negyveno Kabelių kaime.

Susipažino su kaliniu

Pareigūnų žiniomis, V.Janišienė su vyriškiu, nuteistu už žmogžudystę, susipažino tuomet, kai jis jau atliko bausmę Pravieniškių pataisos namuose. Pora bendravo žinutėmis, kartais pasikalbėdavo telefonu.

Norėdama gauti Pravieniškių pataisos namų administracijos leidimą ilgalaikiams pasimatymams su mylimuoju V.Janišienė turėjo įrodyti, kad juodu sieja labai artimi ryšiai.

Mat pagal įstatymą ilgalaikiai, dvi paras trunkantys pasimatymai nuteistajam suteikiami tik su žmona arba artimais giminaičiais.

Teisė į ilgalaikius pasimatymus gali būti suteikta ir su gyvenimo drauge, jeigu pora turi bendrų vaikų arba prieš įkalinimą ne mažiau kaip metus gyveno kartu.

Trokšdama ilgalaikio pasimatymo su nelaisvėje jos laukiančiu mylimuoju V.Janišienė kreipėsi į Velžio seniūną.

Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vadovė paaiškino, kad nori pagelbėti savo vaikystės draugei, kurios vyras neva buvo neteisingai nuteistas.

Esą Anglijoje jis buvo užpultas, o gindamasis netyčia nužudė žmogų. Už tai gavo griežtą bausmę.

Pasitikėdamas aukštas pareigas einančia valdininke A.Bakšys sutiko pasirašyti melagingą pažymą. Ji įsimylėjusiai moteriai atvėrė kelią pas Pravieniškėse kalintį draugą.

Bausmė – už nužudymą

Šaltinių teigimu, žmogus, dėl kurio V.Janišienė sąmoningai pažeidinėjo įstatymus, iš tikrųjų buvo nuteistas Anglijoje.

Jam už nužudymą skirta bausmė – kalėjimas iki gyvos galvos, tačiau jis buvo pargabentas į Lietuvą. Mūsų šalies įstatymai švelniau įvertino šį žiaurų nusikaltimą. Bausmė iki gyvos galvos buvo pakeista penkiolika metų nelaisvės.

Pateikta ir daugiau įtarimų

* V.Janišienė turi ir daugiau nemalonumų. Jai yra pareikšti įtarimai dėl neskaidrių viešųjų pirkimų organizavimo Panevėžio rajono savivaldybėje.

* Įtariama, kad teisininkė su dar keliais skyrių vedėjais sudarė palankias sąlygas vienai statybų bendrovei laimėti viešųjų pirkimų konkursą.

* Vos ėmė aiškėti skandalingi faktai, V.Janišienė parašė pareiškimą ir pasiprašė atleidžiama iš darbo. Juridinio skyriaus vadovė pati net nenunešė šio pareiškimo savivaldybės administracijos direktoriui.

* Tai padaryti teisininkė paprašė savo vadovaujamo skyriaus vienos specialisčių.

* Pareigūnams pradėjus narplioti įtartinų viešųjų pirkimų peripetijas išlindo ir dar viena V.Janišienės gyvenimo paslaptis – dokumentų klastojimo ir papirkimo bei meilės nuteistam žmogžudžiui istorija.

* V.Janišienė Panevėžio rajono savivaldybėje teisininke dirbo 17 metų, iš jų 7 metus vadovavo Juridiniam skyriui.

* Puikiai vertinamos darbuotojos staigus išėjimas iš darbo nenustebino Panevėžio rajono mero Povilo Žagunio: „Kitaip ir negalėjo būti. Jeigu žmogus jaučiasi suklydęs, jis turi priimti tinkamą sprendimą.“

* V.Janišienė turėjo galimybę tapti Šiaulių apylinkės teismo teisėja. Maždaug prieš metus ji buvo išlaikiusi egzaminą, tačiau tuomet kažkodėl atsisakė teisėjos karjeros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste