Vogtų ikonų pardavėjai išvengė kalėjimo gultų

Lietuvos ir Vokietijos kriminalistai sulaikė vogtas ikonas bandžiusius parduoti veikėjus. Teismas nusprendė, kad jie nusikaltimo neįvykdė, nes nespėjo to padaryti.

Č.Kabelis (kairėje) bei tėvas ir sūnus Aukštuoliai išvengė laisvės atėmimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Kabelis (kairėje) bei tėvas ir sūnus Aukštuoliai išvengė laisvės atėmimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-04-09 09:42, atnaujinta 2018-01-07 06:13

Iš kolekcininko Andrejaus Balykos 274 ikonas pagrobę plėšikai nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, o jų grobį parduoti bandę bendrininkai liko laisvėje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas vakar nutarė, kad 50-metis Raimondas Aukštuolis ir jo sūnus 29 metų Tomas Aukštuolis neįvykdė, o tik kėsinosi įvykdyti nusikaltimą. Tėvas ir sūnus buvo sulaikyti, todėl nusikaltimo nebaigė.

R.Aukštuoliui teismas skyrė trejų metų, o jo sūnui – dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau abu paliko laisvėje. Bausmės vykdymą nuspręsta atidėti.

Užpraeitų metų birželį Kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai išsiaiškino, kad Lietuvoje bandoma parduoti 56 ikonas, o už jas R.Aukštuoliui turėjo būti sumokėta Vokietijoje. Šioje šalyje pinigus gavęs R.Aukštuolis turėjo paskambinti bendrininkams ir pranešti, kad pinigai sumokėti ir ikonas jau galima atiduoti pirkėjams. Tačiau to padaryti nespėjo, nes buvo sulaikytas.

Tą pačią dieną Vilniuje ir Vilniaus rajone buvo sulaikyti jo sūnus T.Aukštuolis ir 51 metų Česlovas Kabelis.

Per kratą Č.Kabelio namuose Vilniaus rajone rasti šaunamieji ginklai – pistoletas „Baikal IZH 75“ su šūvio garso slopintuvu ir aštuoniais šoviniais bei pistoletas „Baikal IZH 79-8“ su šūvio garso slopintuvu ir 14 šovinių.

Ikiteisminio tyrimo metu vyras tikino, jog šiuos pistoletus įsigijo iš R.Aukštuolio, tačiau teisme ėmė pasakoti, kad ginklus iš laukų jam atnešė šuo.

Teismas tokiu teisiamojo pasakojimu nepatikėjo, tačiau Č.Kabelis vis tiek buvo išteisintas dėl neteisėto ginklų įgijimo. Teismui pritrūko įrodymų, kad pistoletus jam pardavė R.Aukštuolis.

Č.Kabelis pripažintas kaltu tik dėl neteisėto ginklų laikymo. Jam paskirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Tėvas ir sūnus Aukštuoliai teisme tikino nežinoję, kad ikonos, kurias jie bando parduoti, įgytos nusikalstamu būdu. Teismas tokią jų versiją atmetė. Iš jų pokalbių ir susirašinėjimų turinio buvo aišku, kad abu veikė labai atsargiai.

Sūnų apipylė benzinu

* Žinomą sostinės kolekcininką Andrejų Balyką vilniečiai S.Navickas ir S.Jankūnas sumanė apvogti 2008 metų gegužę, tačiau planą įgyvendino tik spalį. Tai pavyko tik iš penkto karto.

* Persirengę policininkais plėšikai sustabdė automobilį „Volvo C80“, kuriuo tą vakarą važiavo kolekcininko sūnus 22 metų Ornaldas Balyka. Vaikiną jie žiauriai kankino ir apipylę benzinu pagrasino sudeginti gyvą.

* Įsiveržę į A.Balykos namą vyrai surišo jo žmoną ir antrą sūnų. Kolekcininko tą vakarą namie nebuvo. Iš namo nusikaltėliai pagrobė 274 vertingas ikonas, kurių bendra vertė – beveik 10 milijonų litų. Dalį ikonų pavyko surasti.

* Aštuonis ikonų pagrobėjus praėjusių metų vasarą Panevėžio apygardos teismas nuteisė laisvės atėmimo bausmėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.