Vilniuje sulaikytas mažametes internetu tvirkinęs vyras

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Vilniaus apygardos prokuratūra, po intensyvaus tyrimo išaiškino dar vieną vaikų tvirkintoją bei sėkmingai užkirto kelią tolimesniam vaikų išnaudojimui.

Vilniuje sulaikytas mažametes internetu tvirkinęs vyras.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vilniuje sulaikytas mažametes internetu tvirkinęs vyras.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 11:51 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:49 AM

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime, trečiadienį Vilniuje buvo sulaikytas jaunas vyras, jam pareikštas įtarimas dėl mažamečių mergaičių tvirkinimo.

Pareigūnai nustatė, kad įtariamasis su mergaitėmis susipažindavo socialiniame tinkle „Omegle“, kuriuo pastaruoju metu itin aktyviai naudojasi vaikai ir nepilnamečiai. Pasinaudodami tuo, šiame tinkle nevengia lankytis ir pedofilai.

Apsimesdamas paaugliu bei pasivadinęs Emiliu, įtariamasis susidraugaudavo su nieko blogo neįtariančiomis mergaitėmis, įgydavo jų pasitikėjimą. Vėliau bendravimą tęsdavo telefonu, trumposiomis SMS žinutėmis, kuriose skatindavo mergaičių susidomėjimą lytiniais santykiais bei įvairiais lytiniais iškrypimais. Pažymėtina, kad fizinio kontakto ir realių lytinių santykių vyras su mažametėmis neturėjo, bendravimas vyko tik elektroninėmis ryšio priemonėmis.

Įtariamojo namuose atlikta krata, paimti tolimesniam bylos tyrimui galintys turėti reikšmės daiktai, įskaitant įtariamojo naudotą techninę įrangą. Šiuo metu paimtus įrenginius apžiūrinėja ekspertai, siekdami išsiaiškinti, ar juose nėra išlikę įrodymų apie kitus jo galimai vykdyto vaikų tvirkinimo atvejus.

Siekdama nustatyti asmenis, mėginančius pasinaudoti vaikų naivumu ir bejėgiškumu savo poreikiams patenkinti, taip pat asmenis, gaminančius, turinčius ar platinančius vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagą, policija nuolat vykdo interneto stebėjimą, tikslines operacijas tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu. Aktyviai bendradarbiaujama su didžiosiomis Lietuvos ir užsienio bendrovėmis, kurios savo iniciatyva teikia informaciją teisėsaugos institucijoms apie jų automatinėmis interneto skenavimo sistemomis nustatomus vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos platinimo atvejus.

Šios informacijos pagrindu Lietuvoje taip pat išaiškintas ne vienas vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos platinimo atvejis bei nustatyti tuo užsiimantys asmenys.

Pareigūnai dar kartą atkreipia dėmesį ir įspėja, kad naudodamiesi internetu ar kitomis ryšio priemonėmis, turėtumėte būti budrūs. Vaikai neturėtų pasitikėti nepažįstamaisiais, ypatingai tais, su kuriais susipažįsta internete, įvairiuose socialinio bendravimo tinkluose. Juk niekada negali žinoti, kas iš tiesų slepiasi kitoje pusėje.

Sulaukę nederamų pasiūlymų, vaikai turėtų nebijoti pasisakyti tėvams, globėjams, mokytojams. Raginame tiek vaikus, tiek jų tėvus, globėjus, mokytojus nebūti abejingais šiuo klausimu.

Susidūrus su tokiais atvejais ar pastebėjus įtartinus asmenis, pareigūnai ragina nedelsiant pranešti atitinkamoms tarnyboms. Pranešti galima ir anonimiškai per „karštąsias linijas“, arba policijai.

Lietuvos kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo. Už tokias veikas įstatymas numato laisvės apribojimą, areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.