Drąsiaus Kedžio bendrininkų byla įstrigo iki rudens

„Negirdėjau, ką jis kalbėjo. Jis kalbėjo tokiomis nuotrupomis, jis kliedėjo, kartais net verkė“, – Drąsiaus Kedžio laidotuvių dieną Vilniaus apygardos teisme prisiminė Ingrida Bacevičienė, Eglės Barauskaitės sesuo.

Teismo posėdis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismo posėdis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Apr 13, 2015, 11:03 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:44 PM

Ji kartu su savo buvusiu sugyventiniu Raimundu Ivanausku yra teisiami dėl pagalbos Drąsiui Kedžiui organizuojant Violetos Naruševičienės ir Jono Furmanavičiaus nužudymus.

I.Bacevičienė ir R.Ivanausko sesers Janinos Visockienės vyras Ričardas Visockas į teismą iškviesti teisiamųjų advokatų prašymu.

Paneigė sesers žodžius

Pasak I.Bacevičienės, diena, kai buvo laidojamas Drąsius Kedys jai nebuvo niekuo įsimintina. Ji pas seserį ir jos sugyventinį į namus atvyko tik todėl, kad šie paprašė juos nuvežti į kažkurio R.Ivanausko giminaičio jubiliejų.

Ji su Egle ruošėsi baliui, o jos vyras su R.Ivanausku sėdėjo virtuvėje ir kažką kalbėjosi. Apie ką buvo kalbama, I.Bacevičienė teigia negirdėjusi – ją pasiekdavo tik pokalbio nuotrupos ir R.Ivanausko kūkčiojimas.

Iš pokalbio nuotrupų ji suprato, kad R.Ivanauskas buvo piktas, bet jos tai nestebino: „Kiek prisimenu, jis piktinosi, bet jis išgėręs visada piktindavosi“.

I.Bacevičienės teigimu, gyvendama su R.Ivanausku Eglė buvo užguita, šeimoje neturėjo balso, neturėjo net laiko sau.

„Ji net dirbdama negalėjo niekur neiti su kolegomis, nes Raimundas buvo labai pavydus“, – sakė I.Bacevičienė.

Nors ankstesniuose teismo posėdžiuose Eglė Barauskaitė teigė, kad net jos tėvai nepastebėjo, kad jos sugyventinis yra aklas, I.Bacevičienė aiškino atvirkščiai – esą R.Ivanauskas visada vaikščiojo įsikabinęs Eglei į parankę, o susėdus visiems prie stalo, jam net tekdavo įdėti maisto į lėkštę.

„Kartais atrodydavo, kad jis mato“, – kalbėjo I.Bacevičienė.

Rusų laidotuvėse nematė

„Jis dirbo chore, sportavo, bet iš jo judesių matėsi, kad jis sunkiai mato, bet tomis temomis nebuvo įprasta kalbėtis“, – liudijo R.Visockas.

Pasak jo, 1996 metais mirė R.Ivanausko mama, po to vyras esą visai apako, išėjo iš savo tėčio namų, visiškai prarado regėjimą ir pasiklydo. Jį surado buvusi žmona Kristina ir atvažiavusi pasiėmė.

Nors R.Ivanauskui buvo atlikta akių operacija, tačiau esą ji jokios naudos neatnešė: „Jis praeidavo pro šoną ir nepasisveikindavo“.

Teisiamųjų advokatams paklausus, ar jis pažinojo Mindaugą Žalimą ir D.Kedį, R.Visockas teigė M.Žalimą matęs du kartus – per R.Ivanausko tėvo laidotuves ir jo sūnaus krikštynas.

„Ar laidotuvėse dalyvavo Maskvos „Solncevo“ grupuotės nariai?“ – kaip teigė M.Žalimas.

„Su rusais mes nelabai turėjome ryšių, jei būtų buvę nepažįstami, rusiškai kalbantys žmonės, manau, būčiau juos pastebėjęs“, – atsakė R.Visockas.

R.Ivanausko laukia ekspertizė

Kitas teismo posėdis numatytas penktadienį, tačiau jame teismas tik paskelbs, kokie klausimai bus užduoti ekspertams, kurie R.Ivanauskui atliks kompleksinę ekspertizę.

Ekspertizė gali užtrukti ne vieną mėnesį, todėl teismas nežino, kada galės tęsti bylos nagrinėjimą. Proceso dalyviai į posėdį bandys susirinkti rugsėjo 21 dieną, bet gali būti, kad ir tą dieną bylos tęsti nepavyks.

R.Ivanauskas savo ligomis skundžiasi nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios.

Iškart po 2009 metų spalio 5 dienos žmogžudysčių, jis gavo pažymą, kad serga Alzheimeriu.

Jį sulaikius buvo atlikta ekspertizė, kuria ši liga nebuvo patvirtinta.

Bylą pradėjus nagrinėti Vilniaus apygardos teisme, pats R.Ivanauskas pareiškė, kad jis sirgo Alzheimeriu, po to liga dingo ir vėl atsinaujino.

Vyras taip pat teigia, kad yra beveik aklas. Tą patį teisme tvirtino ir jo buvusi sugyventinė.

Pasak jos, Raimundas pats nueidavo į parduotuvę apsipirkti, namuose susitvarkydavo, gamindavo valgyti, tačiau esą jis gali orientuotis tik jam pažįstamoje aplinkoje, kitur – pradeda griuvinėti, susimuša, apsidaužo.

Teisme paskelbus pačių teisiamųjų mobiliuosiuose telefonuose rastus vaizdo įrašus, galima įtarti, kad R.Ivanausko aklumas yra apsimestinis.

Teisme jis be sesers ar savo gynėjų pagalbos nežengia ir žingsnio, tačiau namuose tampa visai kitu žmogumi.

Viename vaizdo įrašų R.Ivanauskas nufilmuotas po kiemą lakstantis su sūnumi, mokantis vaiką važiuoti dviračiu, kitame – namuose kruopščiai karpantis iš ateljė atsineštų nuotraukų kraštus.

Šią šeiminę idilę mobiliuoju telefonu įamžino kartu su R.Ivanausku teisiama buvusi jo sugyventinė E.Barauskaitė.

Teisme taip pat peržiūrėti ir paties R.Ivanausko filmuoti kadrai – jo pasivaikščiojimas su sūnumi vandens telkinio pakrante. Nelygus krantas „aklajam“ nesudaro jokių problemų.

„Nelįsk į vandenį“, – viename šių įrašų sūnui paliepė teisiamasis ir toliau komentavo tai, kas vyksta aplinkui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.