Telefoninių sukčių „kojos“ dvejus metus į laisvę nežengs

Telefoninių sukčių paliepimu iš apmulkintų šiauliečių pinigus rinkę 49 metų Vidmantas Diringis ir 22 metų Svajūnas Knašas dvejiems metams atsidūrė už grotų.

Vienuolika kartų anksčiau jau teistas V.Diringis už grotų turės praleisti dvejus metus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vienuolika kartų anksčiau jau teistas V.Diringis už grotų turės praleisti dvejus metus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2015-04-14 16:55, atnaujinta 2018-01-06 20:13

Pinigų iš apgautų žmonių paimti einantys ir nusikaltėlių žargonu „kojomis“ vadinami telefoninių sukčių bendrininkai antradienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo nuosprendį.

Jau vienuolika kartų už vagystes, plėšimus ir kitokius nusikaltimus teistą V.Diringį teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir skyrė dvejus su puse metų nelaisvės, tačiau bausmę sumažino trečdaliu.

Prie likusių vienų metų ir aštuonių mėnesių nelaisvės teismas V.Diringiui dar pridėjo dalį anksčiau neatliktos bausmės, todėl už grotų šis nusikaltėlis turės praleisti dvejus metus.

Septynis kartus, daugiausia už vagystes, jau teistam S.Knašui teismas už sukčiavimą skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau ją taip pat sumažino trečdaliui, todėl kalėti jam, kaip ir V.Diringiui, teks dvejus metus.

Sukčių aukomis tapo devyni žmonės

Vykdydami Alytaus, Kybartų ir Marijampolės pataisos namuose kalinčių ir žmones mulkinančių telefoninių sukčių paliepimus V.Diringis ir S.Knašas pernai vasarą paėmė pinigus iš devynių apgautų šiauliečių.

Vos per penkias savaites padedant V.Diringiui ir S.Knašui telefoninių sukčių kišenes papildė daugiau nei 50 tūkstančių litų (apie 15 tūkstančių eurų), kurie buvo išvilioti iš apgautų šiauliečių.

Sukčių aukomis tapusios moterys sakė, kad pinigus atidavė patikėjusios į laidinį telefoną paskambinusiais ir apie į bėdą patekusius artimuosius pranešusiais asmenimis.

Ant jų jauko užkibusias aukas telefoniniai sukčiai gąsdindavo, kad  artimieji nemalonumų ar baudžiamosios atsakomybės gali išvengti tik kuo skubiau atlyginę neva padarytą žalą.

Per dieną apgavo tris moteris

Pernai liepos 20-ąją V.Diringis paėmė pinigus net iš trijų apmulkintų moterų. Viena šiaulietė pas ją atėjusiam V.Diringiui davė 820 litų, kita – 600 litų, trečia – 400 litų ir trijų šimtų litų vertės auksinį žiedą.

Kitą dieną V.Diringis iš telefoninių sukčių apmulkintos šiaulietės paėmė 5000 litų.

Po kelių savaičių pertraukos V.Diringis pas telefoniniais sukčiais patikėjusią moterį paimti pinigų atėjo jau kartu su S.Knašu. Iš šios šiaulietės sukčių bendrininkai paėmė 5000 litų.

Atidavė 24 tūkstančius litų

Išvaizdžiau atrodančiam S.Knašui telefoninių sukčių apgautos moterys atidavė daug didesnes pinigų sumas.

Pernai rugpjūčio 24-ąją viena šiaulietė pas ją sukčių pasiųstam S.Knašui atidavė 24 tūkstančius litų.

Prieš tai šis vaikinas iš kitos moters paėmė 3000 litų.

Dar viena telefoninių sukčių apgauta moteris aferistų siųstam S.Knašui atidavė 5 tūkstančius 600 litų.

Prisipažino ėmę pinigus

Pernai rugpjūčio 27-ąją iš Marijampolės pataisos namų telefonu paskambinęs kalinys namuose užtiktam mažamečiui pareiškė, kad mama sužalojo mergaitę. Sukčius vaikui pagrasino, jei žala nebus kuo greičiau atlyginta, tai mama atsidurs kalėjime.

Išsigandęs berniukas surinko namuose rastus pinigus, juvelyrinius dirbinius ir atidavė netrukus į namus užėjusiam S.Knašui. Pinigų ir papuošalų netekę šiauliečiai patirtą žalą įvertino 5 tūkstančiais 610 litų.

Pareigūnams įkliuvę V.Diringis ir S.Knašas prisipažino ėję paimti pinigų, tačiau tvirtino nežiną, kas juos pas apmulkintus žmones siuntė.

Tai, kad V.Diringis ir S.Knašas prisipažino įvykdę jiems inkriminuojamus nusikaltimus ir gailėjosi nusikaltę, teismas pripažino kaip kaltę lengvinančią aplinkybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.