Vyras sutramdytas elektrošoku, pareigūnai kalba apie terorizmą

Trečiadienio popietę Vilniaus senamiestyje prie Prezidentūros vaizdas priminė įtempto siužeto filmą – gausios policijos ir medikų pajėgos, kaukėti „Aro“ pareigūnai ir net snaiperiai.

Drama prie Prezidentūros truko dvi valandas.<br>J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
Drama prie Prezidentūros truko dvi valandas.<br>J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2015-04-15 17:56, atnaujinta 2018-01-06 17:57

Derybos – beveik dvi valandas

Specialiosios tarnybos į S.Daukanto aikštę atskubėjo po to, kai 17 val. buvo gautas pranešimas, kad netoli Prezidentūros pastato vaikšto laidais apsikarstęs vyras su didžiuliu lagaminu ir grasina susisprogdinti.

Iš karto buvo įvestas planas „Skydas“. Atvykę antiteroristinių operacijų pareigūnai beveik dvi valandas vedė derybas su neadekvačiai į aplinką reaguojančiu vyru, o apie 19 val. nusprendė jį sulaikyti.

Sulaikymo operacija truko kelias sekundes. Prie vyriškio privažiavo „Aro“ šarvuotis, iš jo iššoko kaukėti pareigūnai, paskui šarvuotį atbėgo dar pareigūnų. „Aro“ kovotojai panaudojo elektrošoką ir iš vyriškio akimirksniu atėmė galimybę priešintis. 

Grasintojui buvo uždėti antrankiai. Prie jo dar privažiavo greitosios pagalbos automobilis, tačiau netrukus jis pasitraukė. Sulaikytas vyras buvo išvežtas į Vilniaus apskrities VPK apklausai. 

Išvežus vyrą išminuotojai apžiūrinėjo prie Prezidentūros apsaugos posto likusį lagaminą. Netrukus paaiškėjo, kad lagamine yra neįvardijamos nepavojingos medžiagos ir tuščių nealkoholinių gėrimų butelių.

Nuolat keitė nuomonę

Po vyro sulaikymo Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas žurnalistus informavo, kad į aplinką neadekvačiai reagavęs vyras per derybas konkrečių reikalavimų nekėlė – iš pradžių kalbėdavo apie vieną dalyką, vėliau savo poziciją keisdavo.

K.Lančinsko teigimu, pareigūnai buvo numatę tris šios dramos baigties scenarijus, o per derybas buvo nuspręsta, kad vyrą reikia pulti ir sulaikyti.

Pasak pareigūno, „sprogdintojas“ po sulaikymo iš karto išvežtas į Vilniaus vyriausiąjį policijos komisariatą apklausti, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bandymo įvykdyti teroro aktą.

„Šį kartą situacija buvo labai rimta, tačiau viskas baigėsi laimingai. Viskas išspręsta per porą valandų ir tai yra labai greitai. Tokios situacijos gali trukti valandų valandas ar net parą“, – sakė K.Lančinskas.

Anot jo, pareigūnai nustatė vyro tapatybę, tačiau vardo ir pavardės neskelbė. „Sprogdintojui“ – apie 40 metų, jis policijai iki šio nebuvo žinomas.

Paklaustas, kaip vertina policijos pareigūnų darbą, Vilniaus apskrities policijos vadovas sakė, kad teigiamai: „Tokių situacijų pas mus nebūna daug, tad mokytis, žinoma, yra ko. Bet iš esmės mūsų pareigūnų darbą vertinu teigiamai. Tai buvo viena rimčiausių per pastaruosius metus tokio pobūdžio situacijų.“

Grasino dujomis

Neoficialiais duomenimis, prie Prezidentūros apsaugos priėjęs vyras darbuotojams pareiškė, kad paleis dujas. Likus kelioms minutėms iki šio incidento prezidentė D.Grybauskaitė kaip tik buvo išvykusi iš pastato.

„Prezidentė buvo išvykusi, ji buvo saugi“, – naujienų agentūrai ELTA kalbėjo prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė.

„Visiškai prieš darbo pabaigą Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai mus visus informavo, kad nuo universiteto pusės pastebėtas vyriškis su dideliu lagaminu ir jis grasina paleisti dujas, susprogdinti ar susisprogdinti. Tiesiog pareigūnai rekomendavo palikti darbo vietas, visi ir išėjome“, – sakė D.Ulbinaitė.

Evakuacija iš Prezidentūros pastato nebuvo paskelbta, tačiau apsaugininkai kitiems darbuotojams rekomendavo baigti darbą ir vykti namo.

Šalia Prezidentūros esantis Vilniaus universitetas buvo evakuotas, į pastatą negalėjo patekti studentai. Pareigūnai užblokavo aplinkines senamiesčio gatves.

Prezidentūra yra Vadovybės apsaugos departamento saugomas objektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.