Ligoninėje pražudyto kūdikio tėvas: „Mano kova nebuvo beprasmė“

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį atmetė dėl kūdikio Domo Drėzo mirties teisiamos Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos 57 metų Valdarezos Beleškienės skundą.

Kauno klinikinėje ligoninėje pražudyto kūdikio tėvas E.Drėzas po nepalankaus slaugytojai sprendimo tvirtino, jog kova dėl teisingumo nebuvo beprasmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikinėje ligoninėje pražudyto kūdikio tėvas E.Drėzas po nepalankaus slaugytojai sprendimo tvirtino, jog kova dėl teisingumo nebuvo beprasmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2015, 2:21 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:26 PM

Paliktas galioti Kauno apylinkės teismo 2014 metų gegužės 9 dienos nuosprendis, pagal kurį V.Beleškienei skirtas ketverių metų lygtinis laisvės atėmimas ir dvejus metus uždrausta dirbti medicinos įstaigose.

Slaugytoja pripažinta kalta dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo – nustatyta, jog ji supainiojo vaistus ir vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirto gliukozės tirpalo suleido 11 mėnesių D.Drėzui mirtiną kalio injekciją.

Ketvirtadienį nuosprendis įsiteisėjo – tai reiškia, kad kūdikį pražudžiusi medikė nuo šios dienos negalės dirbti ligoninėje.

„Kauno apylinkės teismas padarė pagrįstą išvadą, priimdamas nuosprendį. Vertinant įrodymus, galima pagrįstai teigti, jog V.Beleškienė suprato, kad jos veiksmai lėmė D.Drėzo būklę. Siekdama išvengti tikrosios mirties priežasties nustatymo, ji paslėpė švirkštus“, – ketvirtadienį pareiškė  skundą atmetusios teisėjų kolegijos pirmininkas Valdas Vitunskas. 

Ištiko žaibiška klinikinė mirtis

Baigiamojoje kalboje V.Beleškienė prašė leisti jai dirbti šioje gydymo įstaigoje, net jei ji ir būtų nuteista.

„Prisiekiau prie sūnaus kapo siekti, kad medikai, dėl kurių aplaidumo sustojo jo širdelė, atsakytų dėl savo veiksmų.

Dabar galiu lengviau atsikvėpti – pažadas ištesėtas, kova dėl teisingumo nebuvo beprasmė“, – ištarė mirusio kūdikio tėvas 37 metų Egidijus Drėzas.

2012 metų balandžio 6 dieną D.Drėzas mirė Kauno klinikinėje ligoninėje.

Kūdikį paguldžius į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą, jo būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Vaikas buvo paguldytas į mokamą palatą, planuota jį tą pačią dieną parsivežti į namus.

Gastroenterologijos skyriaus palatoje V.Beleškienei leidžiant vaistus, berniuką per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis.

Vaikas ėmė verkti, o paskui sustingo. Kūdikis buvo nuvežtas į reanimaciją, ten gaivintas dvi valandas, bet medikams kūdikio nepavyko išgelbėti.

Sušvirkštus vaistus, kalio kiekis Domo organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Po tragedijos – premija

Po tragedijos mįslingai prapuolė du švirkštai, kuriuose buvo Domui skirti vaistai. Juos į palatą buvo atsinešusi V.Beleškienė.

Švirkštai taip ir neatsirado, o pradanginę svarbius įkalčius asmenys nebuvo nustatyti.

Pirmą kartą apklausiama V.Beleškienė aiškino švirkštų neišmetusi. Tačiau per antrą apklausą slaugytoja tuo jau nebuvo tokia tikra. Ji neprisiminė, ką veikė su švirkštais, ar juose buvusį skystį išpylė į kriauklę, o pačius švirkštus išmetė į medicininių atliekų dėžę. Slaugytoja taip pat neatsiminė, kur išgaravo flakonas, kuriame buvo tariamas gliukozės tirpalas.

Nepaisant dviejų medicinos ekspertų komisijų išvadų, patvirtinusių, jog vaikas mirė nuo kalio, ir kitų svarių įrodymų, V.Beleškienė savo kaltę neigė – esą vaistų ji nesupainiojusi.

Ligoninės administracija visą laiką palaikė slaugytoją – D.Drėzas neva mirė ne nuo kalio, o nuo retos širdies ligos fibroelastozės.

Mirus D.Drėzui, slaugytoja buvo palikta ligoninėje. Negana to, po tragedijos jai net buvo paskirta premija už gerą darbą.

Kūdikio tėvai, politiko kelią pasirinkęs E.Drėzas ir jo žmona Kristina Drėzienė iš ligoninės už aplaidumą reikalauja atlyginti 1 milijono eurų neturtinę žalą.

Iš ko samdo brangius advokatus?

V.Beleškienę gina tos pačios advokatų kontoros „Jankauskas ir partneriai“ juristai, kurie atstovauja Kauno klinikinei ligoninei kitose bylose.

Gydymo įstaiga šiai advokatų kontorai už įvairias teisines paslaugas iš savo biudžeto skyrė apie 240 tūkst. litų.

Ligoninės vadovai tvirtina, kad už atstovavimą V.Beleškienei įstaiga advokatams pinigų nemoka.

Sprendžiant iš ligoninės dokumentacijos, advokatų kontoros „Jankauskas ir partneriai“ darbo įkainiai – maždaug 200 litų (58 eurai) už valandą.

Bylos nagrinėjimas dvejuose teismuose truko apie pusantrų metų, per tą laiką įvyko daugybė teismo posėdžių, kuriuose dalyvaudavo du „Jankauskas ir partneriai“ juristai. V.Beleškienės gynėjams reikėjo parengti dešimtis dokumentų, analizuoti sudėtingus teisės aktus, medicinius terminus.

Slaugytojai ir panašaus lygio darbuotojai Kauno klinikinėje ligoninėje uždirba maždaug 380 eurų per mėnesį, atskaičius mokesčius.

E.Drėzas abejoja, ar V.Beleškienė iš savo atlyginimo pajėgtų susimokėti už tokias brangias teisines paslaugas.

Jo nuomone, Sveikatos apsaugos ministerija ir teisėsaugos institucijos turėtų ištirti, ar iš valstybės lėšų išlaikoma gydymo įstaiga skaidriai paskirsto advokatams skirtus „valdiškus“ pinigus.

Kauno klinikinę ligoninę po D.Drėzo mirties tikrinę Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistai rado daugybę pažeidimų, netvarkos požymių.

Direktorius nuteistas dėl šmeižto

„Jankauskas ir partneriai“ įvairiose bylose gina ne tik Kauno klinikinę ligoninę, V.Beleškienę, bet ir asmeniškai šios gydymo įstaigos direktorių Gediminą Abeciūną.

Pastarasis pralaimėjo bylą dėl savo pavaduotojos Ritos Banevičienės apšmeižimo.

Kauno apylinkės teismas pripažino jį kaltu dėl šmeižto ir įžeidimo. Direktoriui skirta 570 eurų bauda, be to, teismo sprendimu jis privalės atlyginti R.Banevičienei 2896 eurų (10 tūkst. litų) neturtinę žalą.

R.Banevičienė kreipėsi į teismą privataus kaltinimo tvarka, kai kilus skandalui dėl D.Drėzo mirties, G.Abeciūnas viešai pareiškė: „Ji su savo pareigybe nesusitvarkė. Dėl to ir įvyko toks nelaimingas atvejis“.

G.Abeciūnas jam nepalankų nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui, bylos posėdis turėtų įvykti kitą savaitę.

Papildymas. Naujienų portalo lrytas.lt žiniomis, Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs G.Abeciūno apeliacinį skundą, šioje byloje 2016-01-08 G.Abeciūno atžvilgiu priėmė išteisinamąjį nuosprendį. 

Negydė mirtino ligonio

Pastaruoju metu Kauno klinikinę ligoninę sudrebino naujas skandalas – mirė pensininkas, tris dienas pralaikytas priėmimo skyriaus koridoriuje.

67 metų paciento artimųjų teigimu, jis sirgo plaučių uždegimu. 

Vyras tris dienas laukė, kol medikai paguldys jį į palatą.

„Nėra ko gydyti, jam yra įtariama baltoji karštinė, dabar būklė pagerėjusi“, – „Lietuvos ryto“ televizijai tvirtino ligoninės atstovai.

Ligoniu susidomėjus žurnalistams, jis buvo paguldytas į Neurologijos skyrių.

Tą pačią dieną jį ištiko klinikinė mirtis.

Pensininkas mirė reanimacijos skyriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.